Treska v majonéze

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Treska v majonéze

Treska v majonéze je tradičné slovenské jedlo.[1] Pripravuje sa z tresky, zo zeleniny, z octu a majonézy.

História tresky v majonéze sa začala písať v 40. rokoch v Bratislave v Zimnom prístave, keď dvojica obchodníkov Dr. Alexander Virsík, Dr. Dvořáček a dvaja nemenovaní štátni zamestnanci - títo iba ako finanční podielnici (pretože nemohli oficiálne podnikať), založili spoločnosť Ryba, ktorá dovážala ryby, bola zároveň octárňou a špecializovala sa aj na spracovanie zeleniny. V roku 1946 firma otvorila závod v Košiciach, v rokoch 1946 – 1947 dva závody tvorili 70 % celkovej produkcie na Slovensku. V roku 1949 bol k Rybe pričlenený aj znárodnený závod v Žiline, ktorý tu už fungoval od roku 1924.[2][3]

Vznik tresky v majonéze súvisí so zníženým odbytom rýb na Slovensku v 50. rokoch, čo bolo spôsobené vysokou cenou dovážanej suroviny a životnou úrovňou Slovákov. Firma Ryba sa preto pokúšala vytvoriť chutný šalát s využitím tresky a majonézy. Pôvodnú receptúru šalátu vymyslel bratislavský kuchár a cukrár Július Boško (1918 – 2002)[4] , pôvodom z Nového Mesta nad Váhom, na objednávku od národného podniku Ryba. Prvé zmienky o výrobe tresky v majonéze pochádzajú z roku 1954, pričom sa začala vyrábať vo všetkých závodoch národného podniku Ryba, teda v Žiline, v Bratislave a v Košiciach. V tomto období sa treska v majonéze nazýva treska v remuláde. [3] Treska sa za komunistického režimu predávala viacmenej výhradne na Slovensku, v Česku len v Ostrave, kde si ju vyžiadali miestni Slováci, ktorí pracovali v ostravských baniach.

Mýtus o tom, že Július Boško bol Košičan, pochádza z reklamnej kampane Veľký Tresko. V skutočnosti Július Boško nemal s Košicami nič spoločné.

V 90. rokoch dochádza k poklesu obsahu rybieho mäsa v treske v majonéze. Tento negatívny jav zmenila ako prvá Ryba Žilina. V roku 2001 sa začala vyrábať v Ryba Žilina Treska v majonéze Exklusiv opäť s vyšším obsahom mäsa (45 % podiel vareného mäsa).[3]

Vzhľadom, chuťou aj konzistenciou sa treske v majonéze podobá rybacia nátierka Rillettes (de poisson). Do tej sa však nepoužíva majonéza, ale ingrediencie, ktorých základom je zvyčajne jogurt alebo fromage blanc, zriedkavo sa používa remuláda (s horčicou, nie vaječným žĺtkom, ktorý je v majonéze). Servíruje sa odlišne, pretože sa nepovažuje za šalát ale práve za nátierku.

Treska v majonéze na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Firmu Ryba štát v roku 1948 znárodnil a pričlenil pod podnik Ryběna Praha. V rokoch 1971 – 1972, po tom, ako vznikol Slovenský mraziarenský a rybný priemysel, pridelili pod jeho strechu i bývalú Rybu. Tá mala v tom čase pobočné závody v Košiciach a už aj v Žiline. Každá pobočka pokračovala vo výrobe tresky v majonéze podľa rovnakej receptúry, až na maličké rozdiely. V roku 1992 bol pôvodný podnik sprivatizovaný a podniky Ryba Bratislava, Ryba Košice a Ryba Žilina začali fungovať samostatne. V súčasnosti pôsobia na trhu už iba RYBA Košice a RYBA Žilina ako nezávislé, ekonomicky samostatné subjekty. Ide výlučne o slovenské podniky.

Odkazy v kultúre[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. (MiG). Treska slovenská – čo ste (ne)vedeli o našom národnom jedle. SME (Bratislava: Petit Press), 2016-05-25. Dostupné online [cit. 2021-08-26]. ISSN 1335-4418.
  2. História tresky v majonéze a spoločnosti RYBA Košice
  3. a b c História spoločnosti Ryba Žilina a tresky v majonéze [online]. [Cit. 2016-08-31]. Dostupné online. Archivované 2016-06-22 z originálu.
  4. a b Za najobľúbenejší desiatový šalát vďačíme cukrárovi [online]. Bratislava: MARKÍZA – SLOVAKIA, 2016-08-27, [cit. 2021-08-26]. Dostupné online.