Trolejbusová doprava v Gdyni

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Trolejbusová doprava v Gdyni
Prvý prototyp trolejbusu Solaris Trollino 12T postavený v Gdyni
Prvý prototyp trolejbusu Solaris Trollino 12T postavený v Gdyni
Základné údaje
ŠtátPoľsko Poľsko
MestoGdyňa
Sopot
PrevádzkovateľPKT Gdynia
Zahájenie prevádzky18. septembra 1943
Infraštruktúra
Prevádzková dĺžka tratí87 km
Napätie600 V DC
Vozovnevozovňa Leszczynki
Prevádzka
Počet liniek14
Mapa siete
Schéma súčasného linkového vedenia trolejbusov v Gdyni
Schéma súčasného linkového vedenia trolejbusov v Gdyni
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Gdynský trolejbus Mercedes-Benz O 405 NE
Jelcz 120MT v Gdyni
Nízkopodlažný Solaris Trollino 12
Sovietsky trolejbus ZiU-9 v 1995 roku

Trolejbusová doprava v Gdyni, poľskom prístavnom meste, je jedna z troch sietí trolejbusovej dopravy v krajine. Prevádzku MHD (vrátane medzimestskej trolejbusovej trate do Sopot) zabezpečuje miestny dopravný podnik s názvom Przedsiębiorstwo Komunikacji Trolejbusowej w Gdyni (PKT). Dĺžka trolejbusových tratí bola k januáru 2008 približne 45 km, v prevádzke bolo 12 liniek.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Počiatky prevádzky[upraviť | upraviť zdroj]

História gdyňských trolejbusov sa začala písať už pred druhou svetovou vojnou, kedy vedenie mesta vážne uvažovalo o zavedení "trolleybusu" (trolleybusów). Nakoniec ale roku 1929 bola začatá prevádzka autobusov a myšlienka trolejbusov bola na čas opustená.

Prvé trolejbusy vyšli do ulíc mesta až počas vojny, kedy bola Gdynia (rovnako ako polovica Poľska) okupovaná nacistickým Nemeckom. Prvá linka, sprevádzkovaná 18. septembra 1943, viedla od mestskej radnice k železničnej stanici Gdynia Chylonia a jazdilo na nej 10 vozov Henschel s elektrickou výbavou AEG. Postupne sa tu začali objavovať aj vozidlá získané z ďalších okupovaných krajín (z Kyjeva, Milána alebo Ríma). Všetky vozidlá ale boli nakoniec použité ako barikády počas oslobodzovania mesta Červenou armádou v roku 1945.

Po vojne začali pracovníci opravovať zachované vraky vozidiel a prvou novo sprevádzkovanou traťou sa stal 19. marca 1946 úsek od vozovne k mestskému úradu, ktorý bol o niečo neskôr predĺžený do Orłowa. Na jeseň toho istého roku bola otvorená celá pôvodná trať k stanici Chylonia. Koncom roka 1947, kedy bola „Orłowská linka“ predĺžená o medzimestský úsek do mesta Sopot, bolo v prevádzke 24 trolejbusov a 3 vlečné vozy. V roku 1947 bola tiež opustená stará, nevyhovujúca vozovňa v strede mesta; vozidlá boli odvtedy vypravované z novo postaveného areálu v Orłowe. Ďalšie nové trate boli sprevádzkované v roku 1949. Išlo o odbočku zo sopotskej trate na novú konečnú v štvrti Mały Kačka a dlhú trať z centra mesta do prístavnej oblasti Oksywie, kde bola vybudovaná slučka v blízkosti vojenskej lodenice. O rok neskôr bola predĺžená trať zo stanice Chylonia do štvrti Cisowa. Na konci roka 1953 tak bolo v prevádzke už päť trolejbusových liniek.

50. – 70. roky 20. storočia[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1957 začali byť do Gdyňa dodávané československé trolejbusy Škoda 8Tr, ktoré nahradili staré vojnové a povojnové vozidlá. Ako posledné zostali v prevádzke pôvodné vozy Heschel-AEG, ktoré boli základným a spoľahlivým typom Gdyňskej siete.

Roku 1964 bola po dlhej dobe postavená nová trať. Tá vytvorila veľkú blokovú slučku vo štvrti Oksywie. Začínala pri slučke z roku 1949 a pokračovala cez Starú Oksywiu, aby sa v časti Obłuże opäť spojila s touto traťou.

Na konci 60. rokov sa celoeurópsky nezáujem o trolejbusy nevyhol ani Poľsku a Gdyni. Dôvodom bola lacná ropa a veľký boom autobusov. Niekedy v tomto období bola zastavená doprava na trati z centra mesta do Oksywie vrátane niekoľko rokov starej blokovej slučky. Roku 1970 zakúpil dopravný podnik posledné trolejbusy československej výroby Škoda 9Tr. Na konci tohto roka jazdilo v Gdyni 99 trolejbusových vozidiel. V roku 1974 fungovali iba štyri linky, oproti desiatim v roku 1970. Niekedy v tomto období totiž prestali trolejbusy jazdiť do Sopot (dočasne, prevádzka obnovená 1982) a od vozovne do štvrte Mały Kačka (opäť dočasne).

V roku 1975 sa v Gdyni objavili prvé sovietske vozidlá ZiU-9, ktoré v 80. rokoch tvorili základ vozového parku. O rok neskôr bol priamo v Gdyni vytvorený zvláštny prototyp trolejbusu. Do autobusu Karosa ŠM 11 bola zabudovaná elektrická výzbroj, čím vznikol trolejbus podobný československej Škode T 11. V druhej polovici 70. rokov prebehlo niekoľko preložiek v centre mesta z dôvodu prestavby niektorých ulíc na veľkokapacitné cesty.

Od 80. rokov 20. storočia do súčasnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Na konci roka 1980 bolo v prevádzke 66 trolejbusov. V rokoch 19801982 staval dopravný podnik vlastné trolejbusy s použitím karosérie autobusov Berliet. Roku 1982 začali jazdiť trolejbusy z centra mesta na konečnú Stocznia. V roku 1985 bola sprevádzkovaná trať, ktorá odbočovala od úseku k stanici Chylonia a viedla do štvrte Cisowa. Roku 1988 jazdilo po Gdyni 94 trolejbusových vozidiel.

Po politicko-spoločenských zmenách na konci 80. rokov začal mať miestny dopravný podnik finančné problémy a nákupy nových vozidiel boli zastavené. Po reštrukturalizácii firmy boli otvárané nové úseky. Najprv v roku 1995 išlo o krátku spojku z trate k stanici Chylonia do Cisowej, o rok neskôr to bola odbočka od Chylonie do štvrte Pustka Cisowskie. Ďalšia trať bola sprevádzkovaná v roku 1999, išlo o predĺženie z štvrte Mały Kačka k Euromarketu vo štvrti Karwiny. O dva roky neskôr bola otvorená slučka Węzeł F. Cegielskiej.

Po vstupe Poľska do bolo možné dosiahnuť na predtým nedostupné dotácie na modernizáciu tratí i vozového parku. V roku 2005 bola trať od Tesca (predtým Euromarket) predĺžená do štvrti Dąbrowa, o rok neskôr bola sprevádzkovaná odbočka z tejto trate do slučky Kacza Buki. V roku 2006 bola zrušená pôvodná slučka v centre mesta (z roku 1943), nasledujúci rok však bola nahradená slučkou blokovou. Roku 2007 bola tvorená nová, moderná vozovňa v štvrti Leszczynki a starý areál bol opustený.

Vozový park[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti (január 2008) tvoria vozový park predovšetkým poľské trolejbusy Jelcz z 80. a 90. rokov (typy PR110, 120MT, 120MTE a M121M). Od roku 2001 boli dodávané tiež nízkopodlažné vozidlá Solaris Trollino 12 a Mercedes-Benz O 405 NE. Trolejbusy Mercedes-Benz sú vytvorené zastavaním elektrickej výzbroje do ojazdených autobusov Mercedes-Benz O 405 N z Nemecka. Celkom je v prevádzke 83 vozidiel.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Trolejbusová doprava v Gdyni na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).