Valerián Depta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Valerián Depta
rumunsko-slovenský právnik a entomológ-koleopterológ
Narodenie4. máj 1885
Siret, Rumunsko
Úmrtie25. jún 1963 (78 rokov)
Bratislava, Slovensko

JUDr. Valerián Depta (* 4. máj 1885, Siret, Rumunsko – † 25. jún 1963, Bratislava, Slovensko) bol rumunsko-slovenský právnik a entomológ, hlavne koleopterológ.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Rumunsku v rodine mlynára. Základnú školu a gymnázium navštevoval v Sirete. Potom pokračoval v štúdiu na univerzite v Černovci, kde ukončil štúdium práva. Neskôr pôsobil ako pracovník štátnej správy v Bukovine. Do roku 1930 pracoval v štátnej službe ako vrchný okresný komisár vo Vsetíne na Morave. Odtiaľ bol preložený na Slovensko, kde v období rokov 19311938 pracoval v Giraltovciach vo funkcii okresného náčelníka. V roku 1940 odišiel do dôchodku a presťahoval sa do Bratislavy. V roku 1948 opäť začal pracovať vo Výskumnom ústave agrochemickej technológie v Bratislave.

Zomrel v roku 1963 v Bratislave.

Entomologické aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

Entomológii sa venoval s veľkým záujmom a to prevažne radu chrobákov, pričom robil hlavne faunistický prieskum chrobákov. Spočiatku robil prieskum na Morave (predovšetkým na Vsetínsku), potom i na území Slovenska. O slovenských drobčíkoch spracoval v roku 1950 významnú prácu. Niektoré jeho údaje o výskyte druhov hmyzu citovali v svojich prácach i iní významní entomológovia.

Jeho zbierka hmyzu v počte cca 22 800 ks - hlavne chrobáky (Coleoptera) (Staphylinidae, Catopidae a Silphidae) je v Slovenskom Národnom múzeu v Bratislave.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]