Voising

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Voising
Základné informácie
Pôvod Slovensko
Žáner(-re) pop, jazz, acappella, vokálna hudba
Webstránka http://voising.sk
Členovia skupiny
Viktor Nižník - tenor
Veronika Oláh Šebeňová - alt
Rado Tomeš - bas
Tomáš Benjamín Nižník - perkusie
Katarína Fojtíková - soprán
Milena Čief Majerová - mezzosoprán

Voising je slovenská a'cappella vokálna skupina, spievajúca prevažne populárne piesne svetových, ale i slovenských hviezd, bez použitia hudobných nástrojov. V ich repertoári sa nachádzajú aj jazzové štandardy či skladby klasickej hudby. Slovenskú vokálnu skupinu tvorí šesť spevákov. Skupina pravidelne vystupuje na scénach na Slovensku i v zahraničí. Má za sebou viacero vystúpení v televíznych programoch a živých prenosoch.[1]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Vznik a pôsobenie[upraviť | upraviť zdroj]

Acappella Voising live

A´cappella Voising vznikla v septembri 2018, keď nadviazala na niekoľkoročnú spoluprácu jednotlivých členov v rôznych vokálnych zoskupeniach (účinkovanie v Divadle Andreja Bagara v Nitre v predstaveniach Gazdiná roba (2014-2017), Jánošík (2017-2018), ale aj realizácia slovenského dabingu v rozprávkach ako Hľadá sa Dory (2016), Kráska a zviera (2017), Coco (2017), Piadinôžka (2018), Návrat Mary Poppins (2018), Ralph búra internet (2018).

V začiatkoch svojho pôsobenia sa skupina Voising zúčastnila medzinárodného a'cappella festivalu Zoom+, zborového festivalu v Chorvátsku a Czech Choir Festival v Hradci Hrálové, kde jej členovia absolvovali vokálny workshop s hviezdou a'cappelly King's SingersPaulom Phoenixom. V roku 2018 tiež účinkovali na odovzdávaní filmových cien IGRIC v televízií RTVS[2], či v relácii Chart Show[3], kde uviedli acapella verziu známej piesne skupiny Maroon 5Sugar. Odvtedy Voising odspievali desiatky koncertov doma i v zahraničí. V roku 2019 členovia Voising pracovali na slovenskom dabingu v rozprávkach Aladin, Leví kráľ či Ľadové kráľovstvo 2.[chýba zdroj]

V roku 2020 skupina začala s budovaním celkom nového repertoáru. Pravidelne spolupracovala s Ester Wiesnerovou, ktorá vytvorila niekoľko a´cappella aranžmánov pre toto zoskupenie. V máji 2020 sa skupina Voising spojila so slovenskou herečkou a speváčkou Luciou Vráblicovou, s ktorou naspievali známu slovenskú pieseň Jara Filipa a Milana Lasicu Čerešne[4] a vystúpili s ňou v TV JOJ[5]. Následne na to vydali videoklip s populárnou piesňou od Maroon 5 - Memories v ich podaní. V novembri 2020, spoločne so spevákom a výhercom súťaže X Factor vydali Vianočnú pesničku[6], autorskú skladbu Petra Bažíka a textára Ruda Rusiňáka. Počas obdobia pandémie Covidu-19 skupina vydala ďalšiu vianočnú pesničku s názvom Slovák Karol Mädlí.

Na prelome rokov 2020 a 2021 sa skupina rohodla spraviť klip prispôsobený covidovej situácií s názvom Don't stop me now od kapely Queen. Počas, obdobia pandémie COVID-19, kapela Voising prišla s myšlienkou podpory sluchovo znevýhodnených detí na Slovensku, pričom začali spolupracovať s občianskym združením Nepočujúce dieťa. Pieseň Tri slová sa stala titulnou piesňou kampane na podporu rodín s deťmi so sluchovým postihnutím. Voising spolu s ďalšími skoro tridsiatimi umelcami naspievali pieseň z muzikálu Neberte nám princeznú. Hlasom kampane sa stal Robert Roth.[chýba zdroj]

Ďalším klipom, ktorý skupina Voising vydala, chceli členovia skupiny vzdať hold seriálovým Priateľom.[7]

Ďalšími počinmi skupiny sú cover verzia známej tradičnej vianočnej piesne Deck the Halls, ktorú skupina zaradila aj do svojho koncertného repertoáru,[8] ako aj prvé dve autorské skladby, ktorými sú pieseň s názvom VOTA[9] a túto informáciu uchopilo veľa informačných zdrojov na internete.[10] a pieseň Najkrajší dar (autor hudby Adam Hudec), ktorá upozorňuje na dôležitosť sebalásky. Obidve autorské piesne skupina predstavila v rannej televíznej relácii Teleráno,[11] ako aj v Slovenskom rozhlase.[12]

Členovia[upraviť | upraviť zdroj]

V januári 2023 mala skupina týchto členov[13]:

Tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

  • Čerešne - Voising feat. Lucia Vráblicová
  • Memories - Voising (Maroon 5 a'cappella cover)
  • Vianočná pesnička - Voising feat. Peter Bažík
  • Slovák Karol Mädlí - Voising (zmes kolied)
  • Don't stop me now - Voising (Queen a'cappella cover)
  • Tri slová - Voising feat. populárne celebrity Slovenska
  • I'll be There for You - Voising (The Rembrandts a'cappella cover)
  • Deck the Halls - Voising (a'cappella cover)
  • VOTA - Voising (autorská pieseň)
  • Najkrajší dar - Voising (autorská pieseň)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. O nás [online]. [Cit. 2023-01-22]. Dostupné online.
  2. Včera vyhlásili laureátov 29. Igrica 2018 [online]. www.filmpress.sk, [cit. 2023-01-22]. Dostupné online.
  3. CHART SHOW Voising - Sugar (Maroon 5) | Chart Show | Relácie A-Z | Archív Markíza [online]. videoarchiv.markiza.sk, [cit. 2023-01-22]. Dostupné online. (po česky)
  4. Lucia Vráblicová skvelo spieva! Pozri si krásnu verziu legendy Čerešne, ktorú naspievala s acappelou Voising [online]. Rádio Expres, 2020-11-04, [cit. 2023-01-22]. Dostupné online.
  5. REDAKCIA/LF. Lucia Vráblicová zaspievala legendárnu skladbu Čerešne: Z TOHTO budete mať zimomriavky! [online]. www.joj.sk, [cit. 2023-01-22]. Dostupné online.
  6. NIŽNÍK, Viktor. Peter Bažík prináša Vianoce so skupinou Voising [online]. www.radioviva.sk, [cit. 2023-01-22]. Dostupné online.
  7. Skupina Voising má nový klip [online]. Pravda.sk, 2021-09-27, [cit. 2023-01-22]. Dostupné online.
  8. Hosť DRS: Voising (a cappella) /live music/ [online]. rtvs.sk, [cit. 2023-01-22]. Dostupné online.
  9. Teleráno - Dnes sme vstávali s Acapella Voising. 🎤 V ich repertoári nájdete nájdete najväčšie svetové hity. ☺️ Sú úspešní na Slovensku aj v zahraničí. #telerano #tvmarkiza | Facebook [online]. www.facebook.com, [cit. 2023-01-22]. Dostupné online.
  10. A cappella Voising zverejnila svoju prvú autorskú pieseň s názvom Vota [online]. hudba.zoznam.sk, [cit. 2023-01-22]. Dostupné online.
  11. Prihlásenie na Facebook [online]. Facebook, [cit. 2023-01-22]. Dostupné online.
  12. O nás [online]. [Cit. 2023-01-22]. Dostupné online.
  13. Členovia [online]. [Cit. 2023-01-22]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]