Vulkanológia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Erupcia vulkánu Mayon na Filipínach

Vulkanológia je veda, ktorá sa zaoberá vznikom a stavbou vulkánov, javmi ktoré prebiehajú pri sopečnej erupcii a v neposlednom rade aj zložením a vlastnosťami vulkanických produktov (ako sú láva, pyroklasty, utuhnuté sopečné horniny, pemza, atď.). Vedci, ktorí sa zaoberá vulkanológiou sa nazývajú vulkanológovia.

Vulkanologický výskum v sebe zahŕňa jednak prácu v teréne, ako aj laboratórne skúmanie vzoriek (využitím chemických, kryštalografických a iných metód).

Jedna oblasť záujmu vulkanológov sa zameriava na samotné procesy pri vulkanickej erupcii, opis vlastností a zloženia rôznych vulkanických produktov, kým druhá, nemenej dôležitá oblasť, ktorej sa venujú vulkanológovia, je predpovedanie budúcich vulkanických erupcií. Aj keď sa erupcia sopky nedá stanoviť na konkrétny dátum a čas, napriek tomu je to veľká pomoc pri predchádzaní katastrofám a obetiam na ľudských životoch.

Vznik a morfológia vulkánov[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v článkoch: Sopka a Sopečná činnosť

Vulkanická činnosť je spôsobená výstupom roztavenej magmy na zemský povrch. Každý vulkán sa obvykle skladá z tzv. magmatického rezervoáru, ktorá sa nachádza pod sopkou a predstavuje zásobáreň magmy. Táto vystupuje prívodnými komínmi a vylieva sa cez hlavný, alebo vedľajšie (parazitické) krátery na povrch, kde sa nazýva láva. Charakter sopečných erupcií je ovplyvnený zložením magmy a môže byť viac, alebo menej explozívny. Sprievodné znaky erupcie sú emisie plynov, pár a popola, menšie zememtrasenia a pyroklastické prúdy.

Tektonické prostredia vulkánov[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Platňová tektonika

Vulkanická činnosť je spätá s pohybom litosféry po plastickej časti plášťa - astenosfére a vyskytuje sa v nasledovných prostrediach:

Významní vulkanológovia[upraviť | upraviť zdroj]

Vo svete
Na Slovensku

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • KONEČNÝ, Vlastimil; HURAIOVÁ, Monika. Vulkanológia. Prvé. vyd. Bratislava : Univerzita Komenského v Bratislave, Prírodovedecká fakulta, 2020. 337 s. ISBN 978-80-223-4920-8.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]