Vyšnosliacky potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vyšnosliacky potok
potok
Zdrojnica Homôľka, Nízke Tatry
Ústie Sliačanka, Liptovské Sliače
Dĺžka 4,7 km
Povodie Váh
Rád toku IV.
Hydrologické poradie 4-21-02-078
Číslo recipienta 4-21-02-12168
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Vyšnosliacky potok je potok v dolnom Liptove, vo východnej časti okresu Ružomberok. Je to pravostranný prítok Sliačanky, meria 4,7 km a je tokom IV. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení na severnom okraji Nízkych Tatier, v podcelku Ďumbierske Tatry, na západnom svahu Homôľky (950,2 m n. m.) v nadmorskej výške približne 765 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

V pramennej oblasti tečie smerom na sever, potom sa stáča na severovýchod a vteká do Liptovskej kotliny, do geomorfologickej časti Ľubeľská pahorkatina. Tu sprava priberá prítok z lokality Riečiny, preteká cez Vyšný Sliač, pričom sa prechodne stáča na sever. Z pravej strany ďalej priberá prítok z oblasti Sliačskych travertínov a na krátkom úseku tečie na severozápad. Na okraji Vyšného Sliača priberá krátky pravostranný prítok spod Hvozdca (639,0 m n. m.), tečie západným smerom a na okraji Stredného Sliača priberá v nadmorskej výške 526,1 m n. m. ľavostranný prítok prameniaci východne od kóty 597,6 m. Napokon pokračuje severozápadným smerom a na okraji Nižného Sliača sa v nadmorskej výške cca 520 m n. m. vlieva do Sliačanky.