We Will Rock You

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
„We Will Rock You“
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
SingelQueen
z albumu News of the World
Vydaný 28. október, 1977
Formát 7" vinyl
Nahraný 1977
Žáner Hard rock
Arena rock
Dĺžka 2:02
Vydavateľ EMI (UK)
Elektra Records (US)
Skladateľ Brian May
Producent Queen,
Mike Stone
Queen chronológia singlov
Long Away
(1977)
We Are the Champions“/„We Will Rock You
(1977)
It's Late
(1978)

„ We Will Rock You “ je singel napísaný gitaristom Brianom Mayom, ktorú v roku 1977 nahrala skupina Queen ako úvodný song pre svoj štúdiový album News of the World. Skladba je zložená zo silnej rytmickej sekcie bicích nástrojov a tlieskajúcich rúk spojenej so spievaným viachlasom, pripomínajúcim chorál, ktorý spieva ústrednú tému, ktorá je zároveň jej názvom. V originálnej nahrávke bol efekt hromadného spevu a tlieskania dosiahnutý viacnásobným spojením nahrávky a pridaním ozveny do tejto časti zúčastnených členov na nahrávaní v štúdiu.

Na koncertoch a vo vysielaní v rádiách bývala táto skladba spájaná spolu s nasledujúcim songom „We Are the Champions“, ktorý bol s ním vydaný aj ako ďalšia "A" strana na singli. Na živých vystúpeniach a neskôr aj v štúdii vznikla rýchlejšia verzia tejto skladby, s rýchlejším tempom a so sprievodom bicích nástrojov a gitár. Táto verzia je nahraná na koncertných albumoch Live Killers (1979), Queen on Fire - Live at the Bowl (2004), Queen Rock Montreal (2007) a štúdiová verzia nahraná v programe John Peel's show v rozhlasovej stanici BBC Radio 1 sa objavila v roku 1992 v talianskom bootlegu Queen - We Will Rock You

Skladba „We Will Rock You" je považovaná za významnú v histórii populárnej hudby. Časopisom Rolling Stone bola v roku 2004 umiestnená na 330. miesto medzi 500 najlepšími skladbami všetkých čias a RIAA umiestnila tento song na 146. miesto zoznamu piesní storočia.

Použitie skladby[upraviť | upraviť zdroj]

„We Will Rock You“ môžeme počuť pri zápasoch hlavne kolektívnych športov, či súpereniach v rôznych show, v reklamných spotoch (v spote pre firmu Pepsi Cola skladbu nahrali Britney Spears, Pink a Beyoncé Knowles, účinkoval v ňom aj Enrique Iglesias). Skladba naznačuje mobilizujúcu atmosféru vo viacerých filmoch. Motívy piesne môžeme nájsť v skladbe „Good Boys“ od skupiny Blondie, sample z nej použil dvakrát aj rapper Eminem v skladbách „Till I Collapse“ a „Puke“ (album Encore).

Niektoré remixy a coververzie skladby[upraviť | upraviť zdroj]