Zoologická záhrada hlavného mesta Prahy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z ZOO Praha)
Hlavný vchod do pražskej ZOO s "chodníkom slávy", predstavujúcim otlačky nôh niektorých populárnych chovancov

Zoologická záhrada hlavného mesta Prahy (oficiálne: Zoologická zahrada hl. m. Prahy) je zoologická záhrada v dolnej časti pražskej Troje, ktorú prvý raz otvorili 28. septembra 1931. Ako prvá bola postavená administratívna budova pri hlavnom vchode a voliéry dravcov. Prvým zvieraťom v pražskej ZOO bola vlčica Lotta. Ďalšími zvieratami boli kone Przewalského (Minka a Ali). Herec Vlasta Burian daroval v roku 1934 do ZOO uškatcov Hýtu a Batulu. ZOO veľmi poznamenali ničivé povodne v roku 2002, kedy bola zatopená takmer polovica areálu. Povodne znamenali úhyn mnohých zvierat a nutnosť demolácie zničených objektov. Namiesto nich však v Troji vyrástlo niekoľko unikátnych stavieb, ktoré sa svojim poňatím blížia novému pohľadu na funkčnosť a zmysel zoologických záhrad. Od znovuotvorenia reštaurovanej ZOO sa počet návštevníkov pohybuje nad hranicou 1 000 000 ročne. V roku 2005 tu bolo možné vidieť 4 562 zvierat (630 druhov).

Činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

ZOO je členom Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií (EAZA) a iných organizácií, a zúčastňuje sa mnohých programov na záchranu zvierat a reintrodukčných programov. Medzi české patrí záchrana bocianov bielych i čiernych, sovy pálenej, kuvikov, sov a sysľov. Medzi medzinárodné projekty patrí návrat do prírody koňa Przewalského, orlosupov a zubrov. V rámci Európskeho programu pre zachovanie (EEP) chová pražská ZOO mnoho druhov zvierat napr. slony indické, gorily nížinné, leopardov, levíčkov zlatohlavých, orangutanov, pandy červenej, žirafy Rothschildove, tučniaky Humboltove a mnoho ďalších. ZOO vedie medzinárodné plemenné knihy koňa Przewalského, leguána kubánskeho, korytnačky černavej a orlície bornejskej a európsku plemennú knihu ocelota stromového. Od roku 2004 je ZOO Praha i oficiálnym záchranným centrom CITES pre zabavené zvieratá.

ZOO ponúka mnoho vzdelávacích programov ako pre školy, tak i pre širokú verejnosť. Medzi ne patria i prednášky v budove vzdelávacieho centra sprievodcami po ZOO, komentované kŕmenie zvierat a mnoho ďalších. ZOO Praha tiež spolupracuje s Prírodovedeckou fakultou Karlovej univerzity, Českou poľnohospodárskou univerzitou a inými vysokými školami.

Stavby v ZOO Praha[upraviť | upraviť zdroj]

Indonézska džungľa je najväčší a najnákladnejší pavilón pre zvieratá v dejinách českých zoologických záhrad. Bol postavený v rokoch 2002 - 2004 na mieste 50 rokov starého Pavilónu opíc a jeho cena presiahla 185 milionov českých korún. Pavilón bol slávnostne otvorený 29. novembra 2004. Expozíciu tvorí eliptický skleník a stavba budí dojem džungle s úzkymi cestičkami pre návštevníkov. Dvojposchodová expozícia zahŕňa vyhliadkové terasy na orangutanov a makakov na ostrovoch, varanov komodských, rozsiahle vodné plochy, vodopád a jaskynné chodby, kde ľudia môžu nahliadnuť do života nočných tvorov.

Okrem indonézskej džungle' patrí medzi významné stavby tiež komplex opičích ostrovov v dolnej časti ZOO, priechodné voliéry vtákov, detská ZOO, kde môžu deti vstúpiť medzi zvieratá a kŕmiť ich, pavilón Afrika zblízka a tiež nové výbehy pre soby, losy, leopardov a tigre v hornej časti ZOO.

V roku 2009 boli vybudovaná a sprístupnená rozhľadňa Obora. V roku 2013 boli otovrené nové pavilóny slonov a hrochov postavené v hornej časti zoo na miestach bývalých výbehov žiriaf a antilôp.

Riaditelia[upraviť | upraviť zdroj]

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Električková doprava v ZOO Praha

K zoologickej záhrade už desiatky rokov jazdí autobusová linka 112 z Holešovíc. V minulosti sem zriaďovali v sezóne ako posilu i špeciálne (tzv. účelové) zrýchlené autobusové linky. Turisticky atraktívna je doprava na lodiach, ktoré majú neďaleko ZOO prístavisko pravidelných plavieb. Pozdĺž Vltavy sú parkovištia pre zájazdové autobusy a osobné automobily. Oblasť je i cyklisticky atraktívna, ale ZOO nie je vybavená úschovňou bicyklov. Cesta od sídliska Bohnice z dôvodu nedostatočných parametrov nie je pre linkovú dopravu využívaná, hoci to býva často navrhované.

Hornú a dolnú časť zoologickej záhrady spája od roku 1977 sedačková lanová dráha, ktorú prevádzkuje Dopravný podnik hlavného mesta Prahy. Po záhrade jazdí tiež cestný vláčik.

Obrázky[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]