Zasmrečinský potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zasmrečinský potok
potok
Zdrojnica Štrbské Pleso, Tatranské podhorie
Ústie Biely Váh, Važec
Dĺžka 4,8 km
Povodie Váh
Rád toku IV.
Hydrologické poradie 4-21-01-028
Číslo recipienta 4-21-01-13602
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Zasmrečinský potok je potok v hornom Liptove, tečie na rozhraní okresov Poprad a Liptovský Mikuláš. Je to ľavostranný prítok Bieleho Váhu, meria 4,8 km a je tokom IV. rádu. Na hornom toku tečie územím TANAP-u.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Tečie v Podtatranskej kotline, kde pramení v podcelku Tatranské podhorie západne od osady Štrbské Pleso v nadmorskej výške približne 1 155 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie sprvu juhojuhozápadným smerom, potom tečie na krátkom úseku na západ a následne sa stáča severojužným smerom, pričom opúšťa územie TANAP-u. Ďalej tečie po hranici medzi okresmi Poprad na ľavom a Liptovský Mikuláš na pravom brehu, dvakrát sa esovito ohýba, tečie okrajom chatovej osady Jastrabia na pravom brehu a zľava následne priberá dva prítoky zo severnej časti lokality Zasmrečinské. Ďalej vstupuje do Liptovskej kotliny, pokračuje juhojuhozápadným smerom a opäť z ľavej strany priberá prítok (886,3 m n. m.) z južnej časti lokality Zasmrečinské. Severovýchodne od obce Važec, v blízkosti Nemeckého vojenského cintorína, sa v nadmorskej výške cca 847 m n. m. vlieva do Bieleho Váhu.