Zoznam rekordov a štatistík FC Barcelona

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Lionel Messi, na obrázku v roku 2015, je barcelonský najlepší strelec s 554 gólmi vo všetkých súťažiach.[1][2]

Futbol Club Barcelona, taktiež známy ako Barcelona alebo familiárne ako Barça,[3] je profesionálny futbalový klub, nachádzajúci sa v Barcelone, Katalánsko (štát Španielsko). Vznikol v roku 1899 zo skupiny švajčiarskych, anglických a katalánskych futbalistov vedených Joanom Gamperom, klub je symbolom katalánskej kultúry a Katalánska, s mottom „Mes Qué un Club“ (Viac ako klub). Oficiálna hymna Barcelony je „Cant del Barça“, napísaná Jaumeom Picasom a Josepom Mariou Espinàsom.[4] Na rozdiel od iných futbalových klubov, podporovatelia vlastnia a riadia Barcelonu. Je druhý najbohatší klub na svete z hľadiska príjmov, s ročným obratom 495 miliónov € pre sezónu 2011/2012.[5]

Barcelona hrala prvý prípravný zápas 8. decembra 1899 proti anglickej kolónií v Barcelone na starom velodróme v Bonanove.[6] Spočiatku hrala Barcelona proti iným lokálnym klubom v rôznych Katalánskych turnajoch. V roku 1929 hrala Barcelona prvýkrát v La Lige od jej vzniku, v prvej španielskej skutočnej národnej lige, a je doteraz jedným z troch tímov, ktorým sa podarilo nezostúpiť ani raz, spoločne s Realom Madrid a Athleticom Bilbao. Barcelona je jediný európsky tím, ktorý hral v každej sezóne v európskej súťaži od roku 1955. Barcelona má dlhotrvajúceho rivala Real Madrid, zápasy týchto mužstiev proti sebe sa nazývajú „El Clásico“ (El Clàssic v katalánčine). Zápasy proti mestskému rivalovi Espanyolu sú známe ako „Derbi barceloní“.

Barcelona od svojho založenia získava rôzne rekordy. Regionálne, domáce a kontinentálne, klub drží niekoľko rekordov za víťazstvá v rôznych oficiálnych a neoficiálnych súťažiach. V čase, keď klub hrával v regionálnych súťažiach do konca turnaja v roku 1940, získala rekordných 23 trofejí z 38 možných. V roku 2009 získala Barcelona prvé „treble“ v Španielsku za výhry v lige, pohári a Lige Majstrov a v roku 2015 získala druhé „treble“. Barcelona podpísala niekoľko významných hráčov, čím nastavila svetové rekordy v prestupoch pri príležitostiach s nákupom Johana Cruyffa v roku 1973, Diega Maradonu v roku 1982 a Ronalda v roku 1996. Klubový hráči získali sedem ocenení FIFA World Player of the Year, sedem ocenení Zlatá lopta, štyri Zlatá lopta FIFA, 3 najlepšie ceny v UEFA Best Player in Europe a 6 ocenení európskych zlatých kopačiek, viac ako akékoľvek iné kluby.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

FC Barcelona vyhrala ich prvú trofej v roku 1902 keď vyhrali Copa čo bol predchodca Katalánskeho turnaja. Klub vyhral v Katalánskych turnajoch rekordných 23-krát počas 40 rokov tohto turnaja.[7]

Keď začala národná liga v roku 1929, význam regionálnej ligy klesol a skončil v roku 1940. Odvtedy sa Barcelona nepodieľala na regionálnych súťažiach až do vytvorenia Copa Catalunya v roku 1993, pohára, ktorý vyhrala rekordných osemkrát.[7]

Barcelona je najúspešnejší španielsky klub, keď dokázal vyhrať celkovo 70 domácich trofejí: 24-krát La Liga, rekordných 29-krát Copa del Rey, rekordných 12-krát Supercopa de España, rekordných 3-krát Copa Eva Duarte[8] a rekordné 2 Copa de la Liga.

Klub je taktiež jeden z najúspešnejších klubov v medzinárodných súťažiach, keď dokázal vyhrať celkovo 17 oficiálnych trofejí, 14 UEFA trofejí, vrátane rekordných troch Inter-Cities Fairs Cup, považovaných za predchodcov Európskej ligy UEFA.[9] Vyhrala päť trofejí v Lige Majstrov, rekordných päť Superpohárov UEFA, rekordné štyri Poháre víťazov pohárov UEFA, rekordné tri Poháre veľtržných miest[10] a rekordné tri Majstrovstvá sveta klubov.[11]

Regionálne tituly[upraviť | upraviť zdroj]

  • Campionat de Catalunya:[12]
    • Víťazstvo (23) (rekord):
      • Copa Macaya (1): 1902.
      • Copa Barcelona (1): 1903.
      • Campionat de Catalunya (21): 1904/1905, 1908/1909, 1909/1910, 1912/1913, 1915/1916, 1918/1919, 1919/1920, 1920/1921, 1921/1922, 1923/1924, 1924/1925, 1925/1926, 1926/1927, 1927/1928, 1929/1930, 1930/1931, 1931/1932, 1933/1934, 1935/1936, 1937/1938.
    • Druhé miesto (5):
      • Copa Macaya (1): 1901.
      • Campionat de Catalunya (4): 1907/1908, 1911/1912, 1932/1933, 1936/1937.
  • Liga Catalana:[13]
    • Víťazstvo (1) (rekord): 1937/1938.
  • Katalánsky pohár:[14]
    • Víťazstvo (8) (rekord): 1991, 1993, 2000, 2004, 2005, 2007, 2013, 2014.
    • Druhé miesto (9): 1996, 1997, 1998, 2001, 2002, 2006, 2008, 2010, 2011.

Národné tituly[upraviť | upraviť zdroj]

  • La Liga:[15]
    • Víťazstvo (24): 1928/1929, 1944/1945, 1947/1948, 1948/1949, 1951/1952, 1952/1953, 1958/1959, 1959/1960, 1973/1974, 1984/1985, 1990/1991, 1991/1992, 1992/1993, 1993/1994, 1997/1998, 1998/1999, 2004/2005, 2005/2006, 2008/2009, 2009/2010, 2010/2011, 2012/2013, 2014/2015, 2015/2016
    • Druhé miesto (25): 1929/1930, 1945/1946, 1953/1954, 1954/1955, 1955/1956, 1961/1962, 1963/1964, 1966/1967, 1967/1968, 1970/1971, 1972/1973, 1975/1976, 1976/1977, 1977/1978, 1981/1982, 1985/1986, 1986/1987, 1988/1989, 1996/1997, 1999/2000, 2003/2004, 2006/2007, 2011/2012, 2013/2014, 2016/2017.

Ďalšie štatisticky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Barcelona je jediným tím, ktorý sa od roku 1955, čiže od samotného začiatku európskych pohárových súťaží, každý rok zúčastnil v niektorej z nich.
  • Klub s najväčším počtom titulov v Pohári víťazov pohárov — 4.
V rokoch 1979, 1982, 1989 a 1997.
  • Klub s najväčším počtom titulov vo Fair Cupe — 3.
V rokoch 1958, 1960 a 1966. V roku 1971 vyhral tiež veľké finále tejto súťaže a tento pohár zostal natrvalo v jeho vlastníctve.
  • Klub s najväčším počtom titulov v Španielskom kráľovskom pohári — 24.
  • Najväčšia návšteva na Camp Nou — 120 000 ľudí.
FC Barcelona – Juventus FC, prvý štvrťfinálový zápas Európskeho pohára majstrov (5. marec 1986).
  • Počet titulov v rade bez prerušenia — 4.
V sezónach 1990/91, 1991/92, 1992/93 a 1993/94.
  • Sezóna s najvyšším počtom strelených gólov — 1996/97.
102 gólov v 42 zápasoch.
  • Sezóna s najnižším počtom strelených gólov — 1939/40.
32 gólov v 22 zápasoch.
  • Sezóna s najnižším počtom obdržaných gólov — 1968/69.
18 gólov v 30 zápasoch.
  • Sezóna s najvyšším počtom obdržaných gólov — 1941/42.
66 gólov v 26 zápasoch.
  • Najvyššia výhra v akejkoľvek súťaži — 0:18.
Macaya Cup: Tarragona – FC Barcelona 0:18 (17. marec 1901).
  • Najvyššia výhra v priateľskom zápase — 1:20.
V zápase Smilde (Holandsko) – FC Barcelona 1:20 (6. august 1992)
  • Najvyššia porážka — 12:1.
Athletic Club Bilbao – FC Barcelona 12:1 (8. február 1931), v španielskej lige v sezóne 1930/31.
  • Najdlhšia neporaziteľnosť v oficiálnych zápasoch — 27 zápasov.
27 zápasov v sezóne 1973/74 (26 v La Lige a jeden v Pohári UEFA), v období od 3. októbra 1973 do 21. 4. 1974.
  • Najdlhšia neporaziteľnosť v španielskej lige — 26 zápasov.
26 zápasov od 6. do 31. kola v sezóne 1973/74 (od 7. októbra 1973 do 21. 4. 1974).
  • Najdlhšia neporaziteľnosť na domácom štadióne v španielskej lige — 67 zápasov.
Od 25. kola v sezóne 1972/73 (4. marec 3 1973) do 21. kola v sezóne 1976-77 (20. februára 1977), z týchto 67 zápasov 55 vyhral a 12 remizoval, zo skóre 155:37.
  • Najdlhšie víťazné ťaženie v španielskej lige — 14 zápasov.
14 zápasov, od 8. kola (22. október 2005) do 21. kola (29. január 2006) v sezóne 2005/06.
  • Najdlhšie víťazné ťaženie na domácom štadióne v španielskej lige — 39 zápasov.
39 zápasov, od 22. kola sezóny 1957/58 (16. február 1958) do 8. kola sezóny 1960/61 (6. november 1960).
  • Najdlhšia šnúra zápasov so streleným gólom v španielskej lige — 36 zápasov.
36 zápasov, od 9. kola v sezóne 1942/43 (21. november 1942) do 18. kola v sezóne 1943/44 (6. február 1944).
  • Najdlhšia šnúra zápasov na domácom štadióne so streleným gólom v španielskej lige — 88 zápasov.
88 zápasov, od 22. kola v sezóne 1951/52 (10. február 1952) do 18. kola v sezóne 1957/58 (19. januára 1958).
  • Najvyššia výhra na domácom štadióne v španielskej lige — 10:1.
V zápase FC Barcelona Gimnàstic Tarragona 10:1 (11. septembra 1949).
  • Najvyššia výhra vonku v španielskej lige — 0:8.
V zápase Las Palmas - FC Barcelona 0:8 (25. októbra 1959).
  • Najvyššia výhra na domácom štadióne v európskej pohárovej súťaži — 8:0.
FC Barcelona - Apollon Limassol (Cyprus) 8:0 (Pohár víťazov pohárov, 15. september 1982) a FC Barcelona – Matador Púchov (Slovensko) 8:0 (Pohár UEFA, 15. október 2003).
  • Najvyššia výhra vonku v európskej pohárovej súťaži — 0:7.
Hapoel Beer Sheva (Izrael) - FC Barcelona 0:7 (Pohár UEFA, 12. september 1995).
  • Najdlhšie víťazné ťaženie v Európskom pohári majstrov/UEFA Lige majstrov — 11 zápasov.
V sezóne 2002/03.
  • Najdlhšie víťazné ťaženie v oficiálnych zápasoch — 19 zápasov.
19 zápasov v sezóne 2005/06 (13 v španielske lige, 3 v Lige majstrov, 2 v Copa del Rey a jeden v Katalánskom pohári) v období od 22. októbra 2005 do 22. januára 2006.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. "Lionel Messi Website".
  2. Messi one goal away from Cesar's record, fcbarcelona.com, March 19th 2012
  3. Pronounced [ˈbar.sə].
  4. "FC Barcelona Hymn". FC Barcelona.
  5. "Surplus of 48.8 million euros in the 2011/12 season, highest figure in Club history". FC Barcelona.
  6. "On December 8th 1899, Barça played their first ever game". FC Barcelona.
  7. a b Lozano Ferrer, Carles (22 October 2009). "Spain – Final Tables Catalonia". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). Retrieved 22 June 2010.
  8. The Copa Eva Duarte was only recognized and organized with that name by the RFEF from 1947 until 1953, and therefore Barcelona's "Copa de Oro Argentina" win of 1945 is not included in this count, i.e. only the 1948, 1952 and 1953 trophies are.
  9. "Football Europe: FC Barcelona". Union of European Football Associations (UEFA). Archived from the original on 3 June 2010. Retrieved 4 June 2010.
  10. Considered a major title by FIFA (see FIFA.com F.C. Barcelona's profile at http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=44217/Archived 6 January 2012 at the Wayback Machine.) but generally not an official title, as the competition was not organized by UEFA
  11. "Football Europe: FC Barcelona". Union of European Football Associations (UEFA). Archived from the original on 3 June 2010. Retrieved 4 May 2009.
  12. Tomas, Felix Laya; Bravo, Luis Javier (13 February 2000). "Spain – List of Champions of Catalonia". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). Retrieved 22 June 2010.
  13. Ferrer, Carles Lozano (20 May 2000). "Spain – Mediterranean League 1937". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). Retrieved 22 June 2010.
  14. Nunes, Joã; Díaz, Emilio Pla (22 October 2009). "Spain – List of Cup Winners of Catalonia". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). Retrieved 12 June 2010.
  15. "Evolution 1929–2010". Liga de Fútbol Profesional. Archived from the original on 20 July 2011. Retrieved 6 August 2010.
  16. Club Facts: FC Barcelona uefa.com
  17. Futbol Club Barcelona Honours FCBarcelona.cat