Zoznam rekordov a štatistík FC Barcelona

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Lionel Messi, na obrázku v roku 2015, je barcelonský najlepší strelec s 554 gólmi vo všetkých súťažiach.[1][2]

Futbol Club Barcelona, taktiež známy ako Barcelona alebo familiárne ako Barça,[3] je profesionálny futbalový klub, nachádzajúci sa v Barcelone, Katalánsko (štát Španielsko). Vznikol v roku 1899 zo skupiny švajčiarskych, anglických a katalánskych futbalistov vedených Joanom Gamperom, klub je symbolom katalánskej kultúry a Katalánska, s mottom „Mes Qué un Club“ (Viac ako klub). Oficiálna hymna Barcelony je „Cant del Barça“, napísaná Jaumeom Picasom a Josepom Mariou Espinàsom.[4] Na rozdiel od iných futbalových klubov, podporovatelia vlastnia a riadia Barcelonu. Je druhý najbohatší klub na svete z hľadiska príjmov, s ročným obratom 495 miliónov € pre sezónu 2011/2012.[5]

Barcelona hrala prvý prípravný zápas 8. decembra 1899 proti anglickej kolónií v Barcelone na starom velodróme v Bonanove.[6] Spočiatku hrala Barcelona proti iným lokálnym klubom v rôznych Katalánskych turnajoch. V roku 1929 hrala Barcelona prvýkrát v La Lige od jej vzniku, v prvej španielskej skutočnej národnej lige, a je doteraz jedným z troch tímov, ktorým sa podarilo nezostúpiť ani raz, spoločne s Realom Madrid a Athleticom Bilbao. Barcelona je jediný európsky tím, ktorý hral v každej sezóne v európskej súťaži od roku 1955. Barcelona má dlhotrvajúceho rivala Real Madrid, zápasy týchto mužstiev proti sebe sa nazývajú „El Clásico“ (El Clàssic v katalánčine). Zápasy proti mestskému rivalovi Espanyolu sú známe ako „Derbi barceloní“.

Barcelona od svojho založenia získava rôzne rekordy. Regionálne, domáce a kontinentálne, klub drží niekoľko rekordov za víťazstvá v rôznych oficiálnych a neoficiálnych súťažiach. V čase, keď klub hrával v regionálnych súťažiach do konca turnaja v roku 1940, získala rekordných 23 trofejí z 38 možných. V roku 2009 získala Barcelona prvé „treble“ v Španielsku za výhry v lige, pohári a Lige Majstrov a v roku 2015 získala druhé „treble“. Barcelona podpísala niekoľko významných hráčov, čím nastavila svetové rekordy v prestupoch pri príležitostiach s nákupom Johana Cruyffa v roku 1973, Diega Maradonu v roku 1982 a Ronalda v roku 1996. Klubový hráči získali sedem ocenení FIFA World Player of the Year, sedem ocenení Zlatá lopta, štyri Zlatá lopta FIFA, tri UEFA Best Player in Europe a osem európskych zlatých kopačiek, viac ako akékoľvek iné kluby.

Ocenenia[upraviť | upraviť kód]

FC Barcelona vyhrala ich prvú trofej v roku 1902 keď vyhrali Copa čo bol predchodca Katalánskeho turnaja. Klub vyhral v Katalánskych turnajoch rekordných 23-krát počas 40 rokov tohto turnaja.[7]

Keď začala národná liga v roku 1929, význam regionálnej ligy klesol a skončil v roku 1940. Odvtedy sa Barcelona nepodieľala na regionálnych súťažiach až do vytvorenia Copa Catalunya v roku 1993, pohára, ktorý vyhrala rekordných osemkrát.[7]

Barcelona je najúspešnejší španielsky klub, keď dokázal vyhrať celkovo 74 domácich trofejí: 26-krát La Liga, rekordných 30-krát Copa del Rey, rekordných 13-krát Supercopa de España, rekordných 3-krát Copa Eva Duarte[8] a rekordné 2 Copa de la Liga.

Klub je taktiež jeden z najúspešnejších klubov v medzinárodných súťažiach, keď dokázal vyhrať celkovo 22 oficiálnych trofejí, 14 UEFA trofejí, vrátane rekordných troch Inter-Cities Fairs Cup, považovaných za predchodcov Európskej ligy UEFA.[9] Vyhrala päť trofejí v Lige Majstrov, rekordných päť Superpohárov UEFA, rekordné štyri Poháre víťazov pohárov UEFA, rekordné tri Poháre veľtržných miest[10] a rekordné tri Majstrovstvá sveta klubov.[11]

Regionálne tituly[upraviť | upraviť kód]

  • Campionat de Catalunya:[12]
    • Víťazstvo (23) (rekord):
      • Copa Macaya (1): 1902.
      • Copa Barcelona (1): 1903.
      • Campionat de Catalunya (21): 1904/1905, 1908/1909, 1909/1910, 1912/1913, 1915/1916, 1918/1919, 1919/1920, 1920/1921, 1921/1922, 1923/1924, 1924/1925, 1925/1926, 1926/1927, 1927/1928, 1929/1930, 1930/1931, 1931/1932, 1933/1934, 1935/1936, 1937/1938.
    • Druhé miesto (5):
      • Copa Macaya (1): 1901.
      • Campionat de Catalunya (4): 1907/1908, 1911/1912, 1932/1933, 1936/1937.
  • Liga Catalana:[13]
    • Víťazstvo (1) (rekord): 1937/1938.
  • Katalánsky pohár:[14]
    • Víťazstvo (8) (rekord): 1991, 1993, 2000, 2004, 2005, 2007, 2013, 2014.
    • Druhé miesto (9): 1996, 1997, 1998, 2001, 2002, 2006, 2008, 2010, 2011.

Národné tituly[upraviť | upraviť kód]

Európske tituly[upraviť | upraviť kód]

Medzinárodné tituly[upraviť | upraviť kód]

Hráčske rekordy[upraviť | upraviť kód]

Najviac zápasov[upraviť | upraviť kód]

Vo všetkých súťažiach[upraviť | upraviť kód]

K zápasom hraným 31. augusta 2019.

Poradie Národnosť Meno Pozícia Roky Liga Pohár Európa Iné Celkovo
1 Španielsko Španielsko Xavi Záložník 1998-2015 505 70 173 19 767
2 Argentína Argentína Lionel Messi Útočník 2004- 452 73 139 23 687
3 Španielsko Španielsko Andrés Iniesta Záložník 2002-2018 442 73 138 21 674
4 Španielsko Španielsko Carles Puyol Obranca 1999-2014 392 58 131 12 593
5 Španielsko Španielsko Migueli Obranca 1973-1989 391 60 85 13 549
6 Španielsko Španielsko Sergio Busquets Záložník 2008- 348 62 109 19 538
7 Španielsko Španielsko Víctor Valdés Brankár 2002-2014 388 12 118 18 535
8 Španielsko Španielsko Gerard Piqué Obranca 2008- 314 59 109 19 501
9 Španielsko Španielsko Carles Rexach Útočník 1965-1981 328 58 63 0 449
10 Španielsko Španielsko Guillermo Amor Záložník 1988-1998 311 35 60 15 421

- Najviac zápasov v medzinárodných súťažiach: 178 - Xavi (1998-2015)

- Najviac zápasov v európskych súťažiach: 173 - Xavi (1998-2015)

- Najviac zápasov v La Lige: 505 - Xavi (1998-2015)

- Najviac zápasov v Copa del Rey: 73 - Andrés Iniesta (2002-2018), Lionel Messi (2004-)

- Najviac zápasov v Lige majstrov UEFA: 157 - Xavi (1998-2015)

Najlepší strelci[upraviť | upraviť kód]

Vo všetkých súťažiach[upraviť | upraviť kód]

K zápasom hraným 23. augustu 2019.

Por. Národnosť Meno Roky Oficiálne góly Zápasy Priemer Všetky góly
1 Argentína Argentína Lionel Messi 2004- 603 687 0,88 638
2 Španielsko Španielsko César Rodríguez 1942-1955 232 351 0,66 301
3 Maďarsko Maďarsko Ladislav Kubala 1950-1961 194 - - 280
4 Španielsko Španielsko Josep Samitier 1919-1932 184 - - 333
5 Uruguaj Uruguaj Luis Suárez 2014- 177 248 0,71 188
6 Španielsko Španielsko Josep Escolà 1934-1949 167 235 0,71 223
7 Španielsko Španielsko Paulinho Alcántara 1912-16, 1918-27 143 - - 369
8 Kamerun Kamerun Samuel Eto′o 2004-2009 130 199 0,65 152
9 Brazília Brazília Rivaldo 1997-2002 130 235 0,55 136
10 Španielsko Španielsko Mariano Martín 1940-1948 128 - - 188

Medzinárodné súťaže[upraviť | upraviť kód]

K 1. máju 2019.

Poradie Meno Národnosť Roky LM PVP EL ICFC IP ES MK Spolu
1 Lionel Messi Argentína Argentína 2004- 112 0 0 0 0 3 5 120
2 Rivaldo Brazília Brazília 1997-2002 25 0 5 0 0 1 0 31
3 Luis Enrique Španielsko Španielsko 1996-2004 20 0 6 0 0 1 0 27
3 Evaristo de Macedo Brazília Brazília 1967-1962 10 0 0 17 0 0 0 27
5 Luis Suárez Uruguaj Uruguaj 2014- 20 0 0 0 0 1 5 26
5 Patrick Kluivert Holandsko Holandsko 1998-2004 21 0 5 0 0 0 0 26
7 Carles Rexach Španielsko Španielsko 1965-1981 4 6 11 4 0 0 0 25
8 Christo Stoičkov Bulharsko Bulharsko 1990-95, 1996-98 15 6 0 0 1 1 1 24
9 José Zaldúa Španielsko Španielsko 1961-1971 0 4 0 18 0 0 0 22
10 Neymar Brazília Brazília 2013-2017 21 0 0 0 0 0 0 21
10 Sándor Kocsis Maďarsko Maďarsko 1958-1965 7 3 0 11 0 0 0 21

- Najviac gólov na Majstrovstvách klubov FIFA: 5 - Lionel Messi (2004-), Luis Suárez (2014-)

- Najviac gólov v Lige majstrov UEFA: 112 - Lionel Messi (2004-)

- Najviac gólov v Pohári UEFA: 11 - Carles Rexach (1972-1981)

- Najviac gólov v Superpohári UEFA: 3 - Lionel Messi (2004-)

- Najviac gólov v Interkontinentálnom pohári: 1 - Christo Stoičkov (1992)

- Najviac gólov v Pohári víťazov pohárov UEFA: 10 - Hans Krankl (1978-1981)

- Najviac gólov v Inter-Cities Fairs Cup: 19 - José Antonio Zaldúa (1961-1971)

- Najviac gólov v Lige majstrov UEFA v jednej sezóne: 14 - Lionel Messi (2011/2012)

- Najviac gólov v Lige majstrov UEFA v jednom zápase: 5 - Lionel Messi, proti Bayeru Leverkusen (2011/2012)

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. "Lionel Messi Website".
  2. Messi one goal away from Cesar's record, fcbarcelona.com, March 19th 2012
  3. Pronounced [ˈbar.sə].
  4. "FC Barcelona Hymn". FC Barcelona.
  5. "Surplus of 48.8 million euros in the 2011/12 season, highest figure in Club history". FC Barcelona.
  6. "On December 8th 1899, Barça played their first ever game". FC Barcelona.
  7. a b Lozano Ferrer, Carles (22 October 2009). "Spain – Final Tables Catalonia". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). Retrieved 22 June 2010.
  8. The Copa Eva Duarte was only recognized and organized with that name by the RFEF from 1947 until 1953, and therefore Barcelona's "Copa de Oro Argentina" win of 1945 is not included in this count, i.e. only the 1948, 1952 and 1953 trophies are.
  9. "Football Europe: FC Barcelona". Union of European Football Associations (UEFA). Archived from the original on 3 June 2010. Retrieved 4 June 2010.
  10. Considered a major title by FIFA (see FIFA.com F.C. Barcelona's profile at http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=44217/Archived 6 January 2012 at the Wayback Machine.) but generally not an official title, as the competition was not organized by UEFA
  11. "Football Europe: FC Barcelona". Union of European Football Associations (UEFA). Archived from the original on 3 June 2010. Retrieved 4 May 2009.
  12. Tomas, Felix Laya; Bravo, Luis Javier (13 February 2000). "Spain – List of Champions of Catalonia". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). Retrieved 22 June 2010.
  13. Ferrer, Carles Lozano (20 May 2000). "Spain – Mediterranean League 1937". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). Retrieved 22 June 2010.
  14. Nunes, Joã; Díaz, Emilio Pla (22 October 2009). "Spain – List of Cup Winners of Catalonia". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). Retrieved 12 June 2010.
  15. "Evolution 1929–2010". Liga de Fútbol Profesional. Archived from the original on 20 July 2011. Retrieved 6 August 2010.
  16. "Palmarés" (in Spanish). MARCA. Retrieved 22 June2010.
  17. Torre, Raúl (29 January 2009). "Spain – List of League Cup Finals". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation(RSSSF). Retrieved 22 June 2010.
  18. a b c Carnicero, José; Torre, Raúl; Ferrer, Carles Lozano (28 August 2009). "Spain – List of Super Cup Finals". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). Retrieved 22 June 2010.
  19. "Champions League history". Union of European Football Associations (UEFA). Retrieved 22 June2010.
  20. "UEFA Cup Winners' Cup". Union of European Football Associations (UEFA). Archived from the original on 1 May 2010. Retrieved 22 June 2010.
  21. Stokkermans, Karel (26 January 2000). "Inter-Cities Fairs' Cup". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation(RSSSF). Retrieved 22 June 2010.