Zoznam britských kráľov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam vládnucich britských kráľov od 1. mája 1707, kedy sa na základe zákonov o únii zjednotilo Anglické a Škótske kráľovstvo. Anglicko a Škótsko sa spojili do suverénneho štátu Kráľovstva Veľkej Británie. Anna Stuartová sa stala jeho prvou kráľovnou a zároveň zostala kráľovnou Írskeho kráľovstva. Od politického zväzku Anglického a Škótskeho kráľovstva z 1. mája 1707 vládlo 12 britských panovníkov.

Zoznam[upraviť | upraviť zdroj]

Meno Portrét Erb Doba vládnutia Narodenie
Rodičia
Manželstvá Úmrtie Dynastia
Anna Stuartová Dahl, Michael - Queen Anne - NPG 6187.jpg Royal Arms of Great Britain (1707-1714).svg 1. máj 1707
 – 
1. august 1714
(7 rokov, 93 dní)
6. február 1665
St James's Palace
Jakub II. Stuart
Anna Hydeová
Juraj Dánsky
28. júl 1683
bez detí
1. august 1714 (49 rokov)
Londýn, Kráľovstvo Veľkej Británie
Stuartovci
Juraj I. King George I by Sir Godfrey Kneller, Bt.jpg Royal Arms of Great Britain (1714-1801).svg 1 . august 1714
 – 
11. jún 1727
(12 rokov, 315 dní)
28. máj 1660
Leineschloss
Arnošt August Brunšvicko-Lüneburský
Žofia Falcká
Žofia Dorotea z Celle
21. november 1682
2 deti
11. jún 1727 (67 rokov)
Osnabrück, Nemecko
Hannoverská dynastia
Juraj II. George II by Thomas Hudson.jpg Royal Arms of Great Britain (1714-1801).svg 11. jún 1727
 – 
25. október 1760
(33 rokov, 126 dní)
30. október 1683
Herrenhausen
Juraj I.
Žofia Dorotea z Celle
Karolína z Ansbachu
22. august 1705
8 detí
25. október 1760 (76 rokov)
Londýn, Kráľovstvo Veľkej Británie
Juraj III. Allan Ramsay - King George III in coronation robes - Google Art Project.jpg Royal Arms of United Kingdom (1816-1837).svg 25. október 1760
 – 
29. január 1820
(59 rokov, 97 dní)
4. jún 1738
Norfolk House
Frederik z Walesu
Augusta Sasko-Gothajská
Šarlota Meklenbursko-Strelická
St James's Palace
8. september 1761
15 detí
29. január 1820 (81 rokov)
Windsor Castle, Windsor, Spojené kráľovstvo
Juraj IV. George IV 1821 color.jpg Royal Arms of United Kingdom (1816-1837).svg 29. január 1820
 – 
26. jún 1830
(10 rokov, 149 dní)
12. august 1762
St James's Palace
Juraj III.
Šarlota Meklenbursko-Strelická
(1) Mária Fitzherbertová
Park Lane
15. september 1785
bez detí
(2) Karolína Brunšvická
St James's Palace
8. apríl 1795
1 dieťa
26. jún 1830 (67 rokov)
Windsor Castle, Windsor, Spojené kráľovstvo
Viliam IV. William IV.jpg Royal Arms of United Kingdom (1816-1837).svg 26. jún 1830
 – 
20. jún 1837
(6 rokov, 360 dní)
21. august 1765
Buckingham Palace
Juraj III.
Šarlota Meklenbursko-Strelická
Adelheid Sasko-Meiningenská
Kew Palace
13. júl 1818
2 deti
20. jún 1837 (71 rokov)
Windsor Castle, Windsor, Spojené kráľovstvo
Viktória Queen Victoria 1843.jpg Arms of the United Kingdom (1837-1952).svg 20. jún 1837
 – 
22. január 1901
(63 rokov, 217 dní)
24. máj 1819
Kensington Palace
Princ Eduard, vojvoda z Kentu a Strathearnu
Viktória Sasko-Kobursko-Saalfeldská
Albert Sasko-Kobursko-Gothajský
St James's Palace
10. február 1840
9 detí
22. január 1901 (81 rokov)
Osborne House
Eduard VII. King Edward VII by Sir (Samuel) Luke Fildes.jpg Arms of the United Kingdom (1837-1952).svg 22. január 1901
 – 
6. máj 1910
(9 rokov, 105 dní)
9. november 1841
Buckingham Palace
Albert Sasko-Kobursko-Gothajský
Viktória
Alexandra Dánska
St George's Chapel
10. marec 1863
6 detí
6. máj 1910 (68 rokov)
Buckingham Palace
Sasko-cobursko-gothajská dynastia
Juraj V. King George V 1911.jpg Arms of the United Kingdom (1837-1952).svg 6. máj 1910
 – 
10. január 1936
(25 rokov, 260 dní)
3. jún 1865
Marlborough House
Eduard VII.
Alexandra Dánska
Mária z Tecku
St George's Chapel
6. júl 1893
6 detí
20. január 1936 (70 rokov)
Sandringham House
Sasko-cobursko-gothajská dynastia (1865 – 1917)
Windsorská dynastia
(1917 – 1936)
Eduard VIII. Edward VIII Portrait - 1936.jpg Arms of the United Kingdom (1837-1952).svg 20. január 1936
 – 
11. december 1936
(327 dní)
23. jún 1894
White Lodge
Juraj V.
Mária z Tecku
Wallis Simpsonová
Zámok Candé
3. jún 1937
bez detí
28. máj 1972 (77 rokov)
Neuilly-sur-Seine
Windsorská dynastia
(1917 – 1936)
Juraj VI. King George VI.jpg Arms of the United Kingdom (1837-1952).svg 11. december 1936
 – 
6. február 1952
(15 rokov, 58 dní)
14. december 1895
Sandringham House
Juraj V.
Mária z Tecku
Alžbeta, kráľovná matka
Westminsterské opátstvo
26. apríl 1923
2 deti
6. február 1952 (56 rokov)
Sandringham House
Alžbeta II. Elizabeth II & Philip after Coronation (cropped).JPG Arms of the United Kingdom.svg 6. február 1952
 – 
súčasnosť
(69 rokov a 235 dní)
21. apríl 1926
Mayfair
Juraj VI.
Alžbeta, kráľovná matka
Princ Filip grécky a dánsky
Westminsterské opátstvo
20. november 1947
4 deti

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • DAVIES, Norman. Ostrovy : dějiny. Praha : BB art, 2003. 975 s. ISBN 80-7341-090-7.
  • MORGAN, Kenneth O., a kol. Dějiny Británie. 2. vyd. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 2008. 656 s. ISBN 978-80-7106-432-9.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku List of British monarchs na anglickej Wikipédii.