Zoznam chránených území v okrese Semily

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Semily aktuálny k marcu roku 2016, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Semily.

Tie územia, ktoré status postupne z rôznych dôvodov stratili, boli odtiaľ vyradené a sú v uvedené druhej tabuľke.

Kód Obrázok Názov Typ Galéria
Commons
Popis územia Súradnice
922 Anenské údolí Anenské údolí PP
Kategória Anenské údolí (natural monument) na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita šafranu bielokvetého 50°46′22″S 15°25′27″V / 50,7727492°S 15,4241567°V / 50.7727492; 15.4241567
1933 Přírodní rezervace Apolena Apolena PR
Kategória Apolena (přírodní rezervace) na Wikimedia Commons
Pieskovcové skalné mesto s vežami, výskyt netopierov 50°30′47″S 15°14′06″V / 50,5130583°S 15,2350278°V / 50.5130583; 15.2350278
1934 Duby v PR Bažantník Bažantník PR
Kategória Bažantník (nature reserve) na Wikimedia Commons
Zvyšok lipovej dúbravy alebo jelšiny, ornitologicky významné územie 50°33′23″S 15°11′23″V / 50,5564889°S 15,1897889°V / 50.5564889; 15.1897889
919 Skalní útvar „Želva“ Borecké skály PP
Kategória Borecké skály na Wikimedia Commons
Menšie skalné mesto so zvyškami reliktných borín 50°32′10″S 15°14′30″V / 50,5361111°S 15,2416667°V / 50.5361111; 15.2416667
2065 Bozkovské dolomitové jeskyně - Jezerní dóm Bozkovské dolomitové jeskyně NPP
Kategória Bozkovské dolomitové jeskyně na Wikimedia Commons
Krasové územia s komplexom Bozkovských dolomitových jaskýň a ďalšími krasovými javmi. 50°38′51″S 15°20′19″V / 50,6475556°S 15,3385556°V / 50.6475556; 15.3385556
1760 Bučiny u Rakous NR.jpg Bučiny u Rakous PR
Kategória Bučiny u Rakous na Wikimedia Commons
Bučina prirodzeného charakteru na opukových zrázoch Jizery, početné skalné útvary a odkryvy 50°37′10″S 15°11′42″V / 50,6193056°S 15,195°V / 50.6193056; 15.195
1989 Cidlinsky hreben 04.jpg Cidlinský hřeben PP
Kategória Cidlinský hřeben na Wikimedia Commons
Ochrana lesného komplexu 50°30′34″S 15°19′57″V / 50,5095833°S 15,3325833°V / 50.5095833; 15.3325833
63 CHKO Český ráj Český ráj CHKO
Kategória Český ráj na Wikimedia Commons
50°37′05″S 15°12′24″V / 50,6180556°S 15,2066667°V / 50.6180556; 15.2066667
1751 Galerie Galerie PP
Kategória Galerie (natural monument) na Wikimedia Commons
Ochrana krajinársky hodnotnej skalnatej rokliny v údolí Jizery s výskytom chránenej rastliny lomikameňa trsnatého (Saxifraga caespitosa). 50°37′13″S 15°18′17″V / 50,6202772°S 15,3048314°V / 50.6202772; 15.3048314
1935 Hruboskalsko Hruboskalsko PR
Kategória Hruboskalsko (nature reserve) na Wikimedia Commons
Rozľahlé pieskovcové skalné mesto 50°33′06″S 15°11′01″V / 50,5516417°S 15,1837278°V / 50.5516417; 15.1837278
1928 PP Jezírko pod Táborem Jezírko pod Táborem PP
Kategória Jezírko pod Táborem na Wikimedia Commons
Udržať súčasnú početnosť populácie silno ohrozeného druhu Drosera rotundifolia (rosička okrúhlolistá), ktorá je viazaná na společenstvo Sphagnum terex - Carex rostrata. 50°30′23″S 15°21′05″V / 50,5065056°S 15,3513111°V / 50.5065056; 15.3513111
52 CHKO Jizerské hory Jizerské hory CHKO
Kategória Jizera Mountains na Wikimedia Commons
50°49′45″S 15°11′17″V / 50,8291944°S 15,1880556°V / 50.8291944; 15.1880556
918 Skalní hrad Rotštejn v PR Klokočské skály Klokočské skály PR
Kategória Klokočské skály na Wikimedia Commons
Mimoriadne rozsiahly súvislý skalný útvar kriedového pôvodu a zvyšok reliktného bôru. Výskyt rebrovky rôznolistej (Blechnum spicant) 50°35′52″S 15°12′42″V / 50,5978917°S 15,2115444°V / 50.5978917; 15.2115444
1750 Kovářův mlýn Kovářův mlýn PP
Kategória PP Kovářův mlýn 02.JPG na Wikimedia Commons
Paleontologické a stratigrafické nálezisko spodného permu 50°34′25″S 15°23′44″V / 50,5735639°S 15,3955333°V / 50.5735639; 15.3955333
920 Kozákov Kozákov NPP
Kategória Kozákov na Wikimedia Commons
Veľmi starý geologický útvar vzniknutý sopečnou činnosťou, nálezisko unikátnych minerálov; farebných Chalcedónov a odrôd kremeňa, morských aj sladkovodných cenomanských usadenín obsahujúcich veľké množstvo skamenelín rastlín a živočíchov, významné archeologické nálezisko; najsevernejší výskyt človeka doby kamennej a jeho dielne v jaskyni Dobí pec, symbol krajiny Českého raja, nálezisko drahých kameňov a v novodobej histórii symbol boja za slobodu nášho ľudu. 50°35′38″S 15°15′48″V / 50,5938889°S 15,2633333°V / 50.5938889; 15.2633333
66 Sněžka v Krkonošskom národnom parku Krkonošský národný park NP
Kategória Karkonosze National Park na Wikimedia Commons
50°44′10″S 15°44′25″V / 50,7361111°S 15,7402778°V / 50.7361111; 15.7402778
1674 PP Libuňka Libuňka PP
Kategória Libuňka (natural monument) na Wikimedia Commons
Meandrovite prirodzený tok Libuňky, takmer 2 km dlhý s brehovými porastmi 50°31′56″S 15°14′01″V / 50,5321289°S 15,2335447°V / 50.5321289; 15.2335447
257 Na hranicích Na hranicích PR
Kategória Na Hranicích na Wikimedia Commons
Bukový porast s hojným výskytom prasličky obrovskej 50°35′02″S 15°09′08″V / 50,5838889°S 15,1522222°V / 50.5838889; 15.1522222
1927 Nístějka Nístějka PP
Kategória Nístějka na Wikimedia Commons
Suťový les na skalných zruboch, bohatá kvetena 50°40′31″S 15°26′46″V / 50,6752778°S 15,4461111°V / 50.6752778; 15.4461111
5624 Údolie s lúkami a lesmi v PP Podloučky Podloučky PP
Kategória Podloučky (natural monument) na Wikimedia Commons
Lúčne spoločenstvá xerotermných trávnikov a lesné spoločenstvá zachovaných kvetnatých a vápnomilných bučín s výskytom chránených vtáčích druhov vyvinutých na geologickom podloží slienitých pieskovcov. 50°36′46″S 15°12′41″V / 50,6127139°S 15,2112722°V / 50.6127139; 15.2112722
1675 Podtrosecké údolí Podtrosecká údolí PR
Kategória Podtrosecká údolí na Wikimedia Commons
Najrozsiahlejší súvislý komplex mokraďových biotopov v CHKO Český ráj. 50°31′02″S 15°12′03″V / 50,5173575°S 15,2009583°V / 50.5173575; 15.2009583
417 Označení NPP Strážník Strážník NPP
Kategória Strážník na Wikimedia Commons
Výskyt unikátnej kryštalografickej formy kremeňa, tzv. hviezdovce 50°36′19″S 15°26′38″V / 50,6052778°S 15,4438889°V / 50.6052778; 15.4438889
2268 Tachovský vodopád Tachovský vodopád PP
Kategória Tachovský vodopád na Wikimedia Commons
Geomorfologický fenomén - kaskáda z kompaktného penovca, sintrové povlaky na kremičitom pieskovci, skalné perforácie a jaskyne. 50°31′03″S 15°13′08″V / 50,5175139°S 15,2189722°V / 50.5175139; 15.2189722
1932 Trosky Trosky PP
Kategória Trosky na Wikimedia Commons
Skaly z nefelinického čadiča, symbol Českého raja 50°30′57″S 15°13′53″V / 50,5158017°S 15,2313203°V / 50.5158017; 15.2313203
471 Lávka nad riekou Jizerou Údolí Jizery u Semil a Bítouchova PR
Kategória Údolí Jizery (nature reserve) na Wikimedia Commons
Kaňonovité údolie s výskytom chránených živočíchov a rastlín. 50°37′22″S 15°18′16″V / 50,6227944°S 15,3045083°V / 50.6227944; 15.3045083
1929 Údolie Vošmendy Údolí Vošmendy PR
Kategória Údolí Vošmendy na Wikimedia Commons
Krasové územia s jaskyňami, ponory a vývery podzemných vôd, krasovými prepadmi, paleontologickými nálezmi, lúčne a lesné spoločenstvá 50°38′58″S 15°21′33″V / 50,6493667°S 15,3591639°V / 50.6493667; 15.3591639
1711 Vústra Vústra PP
Kategória Vústra na Wikimedia Commons
Malý lesný rybníček obklopený mokraďovými lúkami so vzácnymi druhmi 50°33′31″S 15°07′29″V / 50,5584833°S 15,1248556°V / 50.5584833; 15.1248556

Tabuľka č.2

Kód Obrázok Názov Druh Galéria
Commons
Opis územia Zrušené Dôvod zrušenia
923 Popis obrazku Čertova ruka PP
Kategória Čertova ruka na Wikimedia Commons
Kriedový pieskovcový skalný útvar, zvyšok reliktného bôru a archeologické nálezisko 22.4.1998 Začlenená do PR Hruboskalsko
921 Mechové jezírko PP Jediné jazierko na českej strane Krkonôš, veľmi bohatá lokalita machorastov. 1.2.2009 Začlenená pod Krkonošský národný park
529 Vrchol Viol9k v b7val0 PP Prameny Labe Prameny Labe PP Najcennejšie vrcholové partie Krkonôš v pramennej oblasti Labe. 1.4.2008 Začlenená pod Krkonošský národný park
478 V bažinkách PP Zmiešaný horský les typický pre prirodzené lesy Krkonôš. 1.4.2008 Začlenená pod Krkonošský národný park
924 Rašeliniště Vidlák PR Slatinná lúka s vlhkomilnými společenstvami. 31.12.1999 Začlenená pod Podtrosecká údolí

Zdroje[upraviť | upraviť kód]