Cidlinský hřeben

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cidlinský hřeben
Prírodná pamiatka
Pohľad na oblasť od juhu
Štát Česko Česko
Región Liberecký, Královohradecký
Okres Semily, Jičín
Lokalita Kněžnice, Železnice
(k.ú. Cidlina), Košov
Nadmorská výška 425 – 606 m n. m.
Súradnice 50°30′34″S 15°19′57″V / 50,50944°S 15,33250°V / 50.50944; 15.33250
Rozloha 135,3114 ha
Vznik 2. september 1998[1]
 - Vyhlásil Okresný úrad Jičín
Správa AOPK ČR
Kód AOPK ČR 1989
Česko: Cidlinský hřeben
Cidlinský hřeben
Poloha na mape Česka
Wikimedia Commons: Cidlinský hřeben
Webová stránka: BioLib.cz
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Evropsky významná lokalita
CZ0510164

Prírodná pamiatka Cidlinský hřeben (ev.č. 1989) zahŕňa kopce Kozlov (606 m n. m.) a Cidlinská Hůra (519 m n. m.) severne od dediny Cidlina v okrese Jičín.

Ochrana[upraviť | upraviť zdroj]

Predmetom ochrany územia sú veľké plochy prirodzených lesných porastov na prudkých svahoch Kozlovského chrbta a Cidlinskej hůry, ktoré sú zachovalým zvyškom kedysi hojných lesných porastov v tejto oblasti.

Geológia[upraviť | upraviť zdroj]

Územie zaberá časť Táborského chrbta na juhovýchodnom okraji geomorfologického celku Ještědsko-kozákovský hřbet. Prelomové údolie horného toku Cidliny delí územie do dvoch častí. Severozápadnú časť vypĺňajú čiastkovo chrbát s hradným vrchom Kozlov a južné výbežky vrchu Ředice (649 m n. m.), juhovýchodnú časť chrbát Hůry. Podkladom sú prevažne karbónske melafýry miestami prestúpené tufmi a aglomerátmi. V eróznych zárezoch (napr. v údolí Cidliny) sú odkryté permské sedimenty, najmä červenohnedé pieskovce a zlepence vrchlabského súvrstvia, prípadne vrchnokriedový pieskovec. Na svahoch a ich úpätiach ležia štvrtohorné kamenitohlinité a kamenitopiesčité sedimenty.

Flóra[upraviť | upraviť zdroj]

Náprstník červený rastúci v oblasti

Prevažne je tu prirodzená svahová bučina, na najprudších svahoch juhozápadne exponovaných strání s prirodzenou drevinovou skladbou s bukom lesným) , lipou veľkolistou, javorom horským.Porasty sú bohatým náleziskom vzácnych a chránených druhov rastlín. Pestrosť bylinného podrastu je podmienená aj zvýšeným obsahom vápnika v pôde. Rastie tu napr. ľalia zlatohlavá, lykovec jedovatý alebo áron škvrnitý.

Fauna[upraviť | upraviť zdroj]

Prirodzené zloženie porastov poskytuje vhodné podmienky pre výskyt radu vzácnejších druhov vtákov, napr. muchárik čiernohlavý, holub plúžik, sova obyčajná alebo kôrovník dlhoprstý. Faunu bezstavovcov tvoria podhorské druhy zachovaných zmiešaných lesov. V bukových porastoch a na mokraďových a rašelinných biotopoch je vyšší podiel horských druhov. Na prudkých stráňach s juhozápadnou expozíciou nachádzame aj teplomilné druhy napr. cikádku kôrovú. Z chránených chrobákov tu bol pozorovaný roháč veľký a päť druhov bystrušiek. Hojné sú tu kupolovité mraveniská chráneného mravca lesného Formica polyctena, ktoré dosahujú výšku až 1 m a priemer až 3 m.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Stránky AOPK ČR [online]. [Cit. 2016-04-20]. Dostupné online. (po česky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Cidlinský hřeben na českej Wikipédii.