Zoznam japonských provincií

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Bývalé japonské provincie
Provincie v rokoch 701702
Provincie v období Kamakura do roku 1868

Japonské provincie od 7. storočia až do obdobia Meidži.

Hranice provincií sa menili od konca obdobia Nara a počas obdobia Meidži. Avšak od obdobia Heian až do obdobia Edo ostali hranice bez zmeny. Nasledujúci zoznam provincií je založený na Gokišičidó, včítane provincií, ktoré existovali iba krátko. Provincie, ktoré sa nachádzajú na Hokkaidó sú uvedené ako posledné. Do dnešného dňa nebol vydaný žiadny zákon, ktorý by provincie zrušil. Sú ale považované za úplne zastarané, i keď sú ich názvy stále široko používané na označovanie prírodných javov, v názvoch spoločností a komerčných značiek.

Goki[upraviť | upraviť zdroj]

Kinai 畿内 ("Okolie hlavného mesta")[upraviť | upraviť zdroj]

  • Jamaširo 山城国 (pôvodne tiež písaná ako 山背国 alebo 山代国; toto je provincia, v ktorej sa nachádza Kjóto)
  • Jamato 大和国 (vtedy cisárske sídlo) (písaná ako 倭国 v starobylých časoch do vlády Genmei Tennó, ktorý založil prvé trvalé japonské hlavné mesto Nara, ktoré sa nachádzalo v tejto provincii, v roku 710)
    • cca. 716-cca. 738
  • Kawači 河内国
  • Izumi 和泉国 (vytvorená v 716 z provincie Kawači ako Izumi Gen(和泉監); v roku 740 ju obsadila provincia Kawači, v roku 757 sa znovu oddelila od provincie Kawači)
  • Seccu 摂津国

Šičido[upraviť | upraviť zdroj]

Tókaidó 東海道 ("Cesta/medza východného mora")[upraviť | upraviť zdroj]

  • Iga 伊賀国
  • Ise 伊勢国
  • Šima 志摩国 (odčlenená od Ise na začiatku 8. storočia)
  • Owari 尾張国
  • Mikawa 三河国
  • Tótómi 遠江国 (doslova "Ďaleké sladkovodné more," pozri Jazero Hamana)
  • Suruga 駿河国
  • Izu 伊豆国
  • Kai 甲斐国
  • Sagami 相模国
  • Musaši 武蔵国 (transformovaná z Tósandó v 771)
  • Kazusa 上総国 (doslovne "Horná Fusa,", časť starobylej provincie Fusa)
  • Awa (odčlenená od Kazusa v 718. Hoci bola obsadená provinciou Kazusa v 741, Awa sa oddelila od Kazusa v 781)
  • Šimousa 下総国 (doslovne "Dolná Fusa,", časť starobylej provincie Fusa)
  • Hitači 常陸国 (doslovne "Východ slnka," t. j. /hi-tači/, zahŕňala východný koniec, ale čínske znaky používané na zapísanie mena znamenali "Vždy-pevnina," t. j. /hita-či/)

Tósandó 東山道 ("Cesta/medza východných hôr")[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ómi 近江国 (doslovne "(Blízke) sladkovodné more," pozri Jazero Biwa)
  • Mino 美濃国
  • Hida 飛騨国
  • Šinano 信濃国
    • cca 721 až cca 738
      • Šinano 信濃国
      • Suwa 諏訪国
  • Kózuke 上野国 (doslovne "Horné Keno," časť starobylej provincie Keno)
  • Šimocuke 下野国 (doslovne "Dolné Keno," časť starobylej provincie Keno)
  • Mucu 陸奥国 (nazývané aj Mičinoku 陸奥(みちのく), doslovne "Nejasné diaľavy krajiny")
  • Dewa 出羽国
    • Od 1868

Hokurikudó 北陸道 ("Cesta/Medza severnej krajiny")[upraviť | upraviť zdroj]

  • Wakasa 若狭国
  • Ečizen 越前国
  • Kaga (oddelená od Ečizen v 823)
  • Noto (oddelená od Eččú v 718; obsadená Eččú v 741, znova sa oddelila od Eččú v 757)
  • Eččú 越中国
  • Ečigo 越後国
  • Sado 佐渡国 (Tiež bola obsadená Eččú v 743, Sado sa oddelilo od Eččú v 752)

San'indó 山陰道 ("Cesta/medza tienistej strany hôr")[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tanba 丹波国 (nazývaná aj Tamba)
  • Tango 丹後国 (oddelená od Tanba v 713)
  • Tadžima 但馬国
  • Inaba 因幡国
  • Hóki 伯耆国
  • Izumo 出雲国
  • Iwami 石見国
  • Oki 隠岐国 (skupina niekoľkých ostrovov v Japonskom mori severne od prefektúry Šimane)

San'jódó 山陽道 ("Cesta/medza slnečnej strany hôr")[upraviť | upraviť zdroj]

Nankaidó 南海道 ("Cesta/medza južného mora")[upraviť | upraviť zdroj]

  • Kii 紀伊国 (nazývaná aj Ki)
  • Awadži 淡路国 (doslovne Chodník do provincie Awa; najväčší ostrov v prielive medzi hlavnými japonskými ostrovmi, nachádza sa na východ od polostrova Kii na Honšú a na západ od Šikoku)
  • Awa 阿波国
  • Sanuki 讃岐国
  • Ijo 伊予国
  • Tosa 土佐国

Saikaidó 西海道 ("Cesta/medza západného mora")[upraviť | upraviť zdroj]

Ostatné[upraviť | upraviť zdroj]

Hokkaidó ("Cesta/medza severného mora")[upraviť | upraviť zdroj]

Premenovaný región Ezo na Hokkaidó, a vytvorených 11 provincií (1869-1882)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]