Zoznam kultúrnych pamiatok v Košiciach – mestskej časti Staré Mesto (Stredné Mesto, A – G)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Tento zoznam je súčasťou slovenských zoznamov kultúrnych pamiatok, ktoré sú v štádiu vytvárania.

Toto je zoznam kultúrnych pamiatok v Košiciach, mestskej časti Staré Mesto, katastrálnom území Stredné Mesto v okrese Košice I.
Zoznam je z technických dôvodov rozdelený na viac častí, táto časť zahŕňa ulice začínajúce na písmená A – G.

Zoznam bol vytvorený na základe zoznamu, ktorý bol zverejnený na webe Pamiatkového úradu Slovenskej republiky (PÚSR)[1].

V súčasnosti je na webovej stránke PÚSR dostupné vyhľadávanie podľa jednotlivých obcí.[2]

Fotografia[1]   Názov pamiatky Adresa / súradnice ID[2] Poznámka
Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 3
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1197/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 4
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3571/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 5
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3572/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky i. Nahrať súbor Dom meštiansky i. Alžbetina ul. 6
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1198/1 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky i.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 7
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1199/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky ii. Nahrať súbor Dom meštiansky ii. Alžbetina ul. 8
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1198/2 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky ii.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 9
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1200/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 10
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3574/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový+nárožný

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 11
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1201/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 12
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3575/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 13
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1202/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Palác mestský Nahrať súbor Palác mestský Alžbetina ul. 14
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3576/0 Unifikovaný názov PO: palác mestský

Bližšie určenie; zaužívaný názov: radový; Zichyho palác, Péchyho palác

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 15
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1203/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový; dom s pavlačou

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 16
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3577/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 17
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1204/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 18
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3578/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: radový,prejazdový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 19
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3579/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 20
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3580/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 21
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1205/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 22
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1206/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový; Aranyossyovský dom

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 23
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1207/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 24
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1208/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 25
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3581/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 26
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3582/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov:

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 27
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1209/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 28
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3583/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 29
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1210/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 30
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3584/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 31
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3585/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 32
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3586/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 33
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1211/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 34
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3587/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 35
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3588/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: radový,prejazdový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 37
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1212/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: radový

Dom bytový Nahrať súbor Dom bytový Alžbetina ul. 38
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3589/0 Unifikovaný názov PO: dom bytový

Bližšie určenie; zaužívaný názov: pavlačový,nárožný; bábkové divadlo Jorik

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 39
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1213/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 40
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3590/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: nárožný,schodiskový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 41
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3591/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 43
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1214/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 45
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1215/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 47
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3592/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: nárožný

Dom bytový Nahrať súbor Dom bytový Alžbetina ul. 49
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3593/0 Unifikovaný názov PO: dom bytový

Bližšie určenie; zaužívaný názov: pavlačový,nárožný

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 51
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3594/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Alžbetina ul. 53
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3595/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom bytový Nahrať súbor Dom bytový Alžbetina ul. 55
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3596/0 Unifikovaný názov PO: dom bytový

Bližšie určenie; zaužívaný názov: pavlačový,nárožný

Dom bytový Nahrať súbor Dom bytový Bačíkova J. ul. 1
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3358/0 Unifikovaný názov PO: dom bytový

Bližšie určenie; zaužívaný názov: radový; ŠOBA,nájomný dom

Dom bytový Nahrať súbor Dom bytový Bačíkova J. ul. 16
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3361/0 Unifikovaný názov PO: dom bytový

Bližšie určenie; zaužívaný názov: pavlačový,radový; nájomný dom

Dom bytový Nahrať súbor Dom bytový Bačíkova J. ul. 18
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3362/0 Unifikovaný názov PO: dom bytový

Bližšie určenie; zaužívaný názov: pavlačový,nárožný; nájomný dom

Budova administratívna Nahrať súbor Budova administratívna Bačíkova ul. 2
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3359/0 Unifikovaný názov PO: budova administratívna

Bližšie určenie; zaužívaný názov: nárožná; banka

Dom bytový i Nahrať súbor Dom bytový i Bačíkova ul. 3
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3360/1 Unifikovaný názov PO: dom bytový i

Bližšie určenie; zaužívaný názov: pavlačový,radový; Csapkayov dom

Dom bytový ii Nahrať súbor Dom bytový ii Bačíkova ul. 5
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3360/2 Unifikovaný názov PO: dom bytový ii

Bližšie určenie; zaužívaný názov: pavlačový,nárožný; Csapkayov dom

Dom bytový Nahrať súbor Dom bytový Biela ul. 2
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3368/0 Unifikovaný názov PO: dom bytový

Bližšie určenie; zaužívaný názov: chodbový,nárožný; Poliklinika Košice-vidiek

Palác biskupský Nahrať súbor Palác biskupský Bočná ul. 2
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3420/0 Unifikovaný názov PO: palác biskupský

Bližšie určenie; zaužívaný názov: radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Bočná ul. 8
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1142/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Bočná ul. 10
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3421/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: nárožný; Penzión Uhorský dvor

Múr hradbový s baštou Nahrať súbor Múr hradbový s baštou Čajkovského ul.
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1049/14 Unifikovaný názov PO: múr hradbový s baštou

Bližšie určenie; zaužívaný názov: kurtina s rondelom; Čajkovského bašta

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Čajkovského ul. 1
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3366/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: nárožný

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Čajkovského ul. 4
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3367/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: radový,schodiskový; Gazdovská pivnica

Stĺp s podstavcom Nahrať súbor Stĺp s podstavcom Dominikánske nám.
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3370/1 Unifikovaný názov PO: stĺp s podstavcom

Bližšie určenie; zaužívaný názov: valcový

Súsošie-kópia Nahrať súbor Súsošie-kópia Dominikánske nám.
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3370/2 Unifikovaný názov PO: súsošie-kópia

Bližšie určenie; zaužívaný názov: sv.Trojica; Trojičný stĺp

Oplotenie s mrežou Nahrať súbor Oplotenie s mrežou Dominikánske nám.
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3370/3 Unifikovaný názov PO: oplotenie s mrežou

Bližšie určenie; zaužívaný názov: kov,kameň

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Dominikánske nám. 1
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3530/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,nárožný

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Dominikánske nám. 3
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1144/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový; Penzión,rešt.Villa Regia

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Dominikánske nám. 4
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3363/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,nárožný

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Dominikánske nám. 5
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1145/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Dominikánske nám. 7
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1146/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Dominikánske nám. 9
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1147/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: radový,priechodový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Dominikánske nám. 11
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1148/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Dominikánske nám. 13
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3369/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: sieňový,radový; Gréckokatolícky exarchát

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Dominikánske nám. 15-17
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1149/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: priechodový,radový+nárožný; Golem

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Dominikánske nám. 19
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3364/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Dom meštiansky Nahrať súbor Dom meštiansky Dominikánske nám. 25
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3365/0 Unifikovaný názov PO: dom meštiansky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový

Kostol Nahrať súbor Kostol Dominikánske nám. 0
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1126/2 Unifikovaný názov PO: kostol

Bližšie určenie; zaužívaný názov: r.k.Nanebovzatia P.M.; dominikánsky

Dom bytový Nahrať súbor Dom bytový Drevný trh 1
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3371/0 Unifikovaný názov PO: dom bytový

Bližšie určenie; zaužívaný názov: schodiskový,radový; Jenö udvar

Budova administratívna Nahrať súbor Budova administratívna Drevný trh 3
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3372/0 Unifikovaný názov PO: budova administratívna

Bližšie určenie; zaužívaný názov: nájomný; nájomný dom

Kaplnka Nahrať súbor Kaplnka Floriánska ul.
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3661/0 Unifikovaný názov PO: kaplnka

Bližšie určenie; zaužívaný názov: r.k.sv.Floriána; kaplnka sv.Floriána

Dom bytový Nahrať súbor Dom bytový Františkánska ul. 5
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3392/0 Unifikovaný názov PO: dom bytový

Bližšie určenie; zaužívaný názov: pavlačový,nárožný

Brána opevnenia Nahrať súbor Brána opevnenia
č. 51
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-1049/23 Unifikovaný názov PO: brána opevnenia

Bližšie určenie; zaužívaný názov: stavebný komlex-Dolná brána

Škola s internátom Nahrať súbor Škola s internátom Grešákova ul. 1
KÚ: Stredné Mesto

Poloha
802-3662/0 Unifikovaný názov PO: škola s internátom

Bližšie určenie; zaužívaný názov: chodbová,nárožná; SPŠ a OA,divadlo Thália

Vysvetlivky

  1. ^  Fotografia objektu. Kliknutím na obrázok sa zobrazí zväčšený náhľad. Nahratím obrázku na Wikimedia Commons sa tento zoznam nijako nezmení, takže v prípade potreby treba upraviť tento zoznam tak, aby sa nahratý obrázok zobrazil aj tu.
    • Ďalšie obrázky na Wikimedia Commons – Tu sa nachádzajú ďalšie obrázky objektu na Wikimedia Commons.
    • nahrať vlastný súbor – Odkaz na nahratie nového obrázku, pričom určité parametre sú vopred vyplnené.
  2. ^  Identifikačné číslo objektu, prvú časť tvorí číslo okresu, druhú časť tvorí číslo, pod ktorým je pamiatka evidovaná v ÚZPF.
  3. ^  Označenie pamiatky prebraté z databázy PÚSR. Použité skratky:
Gnome-globe.svg Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (Crystal Project Download.pngKML)

Referencie

  1. Register nehnuteľných NKP 8. február 2012
  2. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. www.pamiatky.sk [online]. [Cit. 2012-10-19]. Dostupné online.

Iné projekty