Zoznam kultúrnych pamiatok v obci Markušovce

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Tento zoznam je súčasťou slovenských zoznamov kultúrnych pamiatok, ktoré sú v štádiu vytvárania.

Toto je zoznam kultúrnych pamiatok v obci Markušovce v okrese Spišská Nová Ves.

Zoznam bol vytvorený na základe zoznamu, ktorý bol zverejnený na webe Pamiatkového úradu Slovenskej republiky (PÚSR).[1]

V súčasnosti je na webovej stránke PÚSR dostupné vyhľadávanie podľa jednotlivých obcí.[2]

Fotografia[1]   Názov pamiatky Adresa / súradnice ID[2] Poznámka
Kúria Nahrať súbor Kúria Michalská ul. 27
KÚ: Markušovce

Poloha
810-3928/0 Unifikovaný názov PO: kúria

Bližšie určenie; zaužívaný názov:

Kúria Nahrať súbor Kúria Michalská ul. 45
KÚ: Markušovce

Poloha
810-3929/0 Unifikovaný názov PO: kúria

Bližšie určenie; zaužívaný názov:

Kostol Nahrať súbor Kostol Michalská ul. 47
KÚ: Markušovce

Poloha
810-679/0 Unifikovaný názov PO: kostol

Bližšie určenie; zaužívaný názov: r.k.sv.Michala

Kúria Nahrať súbor Kúria Michalská ul. 49
KÚ: Markušovce

Poloha
810-674/0 Unifikovaný názov PO: kúria

Bližšie určenie; zaužívaný názov:

Kúria Nahrať súbor Kúria Michalská ul. 51
KÚ: Markušovce

Poloha
810-675/0 Unifikovaný názov PO: kúria

Bližšie určenie; zaužívaný názov:

Kaštieľ Nahrať súbor Kaštieľ Michalská ul. 59
KÚ: Markušovce

Poloha
810-671/1 Unifikovaný názov PO: kaštieľ

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Mariássyovský kaštieľ

Letohrádok Nahrať súbor Letohrádok Michalská ul. 55
KÚ: Markušovce

Poloha
810-671/2 Unifikovaný názov PO: letohrádok

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Letohrádok Dardanely

Stavba hospodárska Nahrať súbor Stavba hospodárska Michalská ul. 53
KÚ: Markušovce

Poloha
810-671/3 Unifikovaný názov PO: stavba hospodárska

Bližšie určenie; zaužívaný názov:

Stavba hospodárska Nahrať súbor Stavba hospodárska Michalská ul. 61
KÚ: Markušovce

Poloha
810-671/4 Unifikovaný názov PO: stavba hospodárska

Bližšie určenie; zaužívaný názov:

Park Nahrať súbor Park Michalská ul. 0
KÚ: Markušovce

Poloha
810-671/5 Unifikovaný názov PO: park

Bližšie určenie; zaužívaný názov: francúzsky

Kaštieľ Nahrať súbor Kaštieľ Michalská ul. 63
KÚ: Markušovce

Poloha
810-672/0 Unifikovaný názov PO: kaštieľ

Bližšie určenie; zaužívaný názov:

Dom správcu Nahrať súbor Dom správcu Michalská ul. 65
KÚ: Markušovce

Poloha
810-3930/0 Unifikovaný názov PO: dom správcu

Bližšie určenie; zaužívaný názov: radový; sídlo správy Mariassy.majetku

Kúria Nahrať súbor Kúria Michalská ul. 67
KÚ: Markušovce

Poloha
810-678/0 Unifikovaný názov PO: kúria

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Kúria Mariássyovcov

Kaštieľ Nahrať súbor Kaštieľ Michalská ul. 73
KÚ: Markušovce

Poloha
810-673/1 Unifikovaný názov PO: kaštieľ

Bližšie určenie; zaužívaný názov: radový; kaštieľ "Bocian"

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Park Michalská ul. 73
KÚ: Markušovce

Poloha
810-673/2 Unifikovaný názov PO: park

Bližšie určenie; zaužívaný názov: anglický

Dom remeselnícky Nahrať súbor Dom remeselnícky Michalská ul. 75
KÚ: Markušovce

Poloha
810-3931/0 Unifikovaný názov PO: dom remeselnícky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: prejazdový,radový; pekáreň

Stavba hospodárska Nahrať súbor Stavba hospodárska Odorínska cesta 15?17?
KÚ: Markušovce

Poloha
810-3927/0 Unifikovaný názov PO: stavba hospodárska

Bližšie určenie; zaužívaný názov: kameň,tehla; dom

Palác hradný Nahrať súbor Palác hradný Podhradová ul. 9
KÚ: Markušovce

Poloha
810-670/1 Unifikovaný názov PO: palác hradný

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Markušovský zámok

Lit.: BÓNA, Martin - ŠIMKOVIC, Michal: Výskum opevneného kaštieľa v Markušovciach.

In: Pamiatky a múzeá, roč. 57, 2008, č. 2, s. 8 - 13.

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Palác hradný ii. Podhradová ul. 9
KÚ: Markušovce

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
810-670/2 Unifikovaný názov PO: palác hradný ii.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: J hradný palác

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Stavba hospodárska i. Podhradová ul. 9
KÚ: Markušovce

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
810-670/3 Unifikovaný názov PO: stavba hospodárska i.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: JV hospodárska budova

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Múr hradbový i. Podhradová ul. 9
KÚ: Markušovce

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
810-670/4 Unifikovaný názov PO: múr hradbový i.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: hradbový múr hradného jadra

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Bašta i. Podhradová ul. 9
KÚ: Markušovce

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
810-670/5 Unifikovaný názov PO: bašta i.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: SV bašta

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Bašta ii. Podhradová ul. 9
KÚ: Markušovce

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
810-670/6 Unifikovaný názov PO: bašta ii.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: JV bašta

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Bašta iii. Podhradová ul. 9
KÚ: Markušovce

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
810-670/7 Unifikovaný názov PO: bašta iii.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: J bašta

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Stavba obytná Podhradová ul. 9
KÚ: Markušovce

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
810-670/8 Unifikovaný názov PO: stavba obytná

Bližšie určenie; zaužívaný názov: S palácové krídlo

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Nádvorie hradné i. Podhradová ul. 9
KÚ: Markušovce

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
810-670/9 Unifikovaný názov PO: nádvorie hradné i.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: nádvorie hradného jadra

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Veža obytná Podhradová ul. 9
KÚ: Markušovce

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
810-670/10 Unifikovaný názov PO: veža obytná

Bližšie určenie; zaužívaný názov: obytná veža

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Stavba hospodárska ii. Podhradová ul. 9
KÚ: Markušovce

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
810-670/11 Unifikovaný názov PO: stavba hospodárska ii.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: hospodárska budova

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Múr hradbový ii. Podhradová ul. 9
KÚ: Markušovce

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
810-670/12 Unifikovaný názov PO: múr hradbový ii.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: hradbový múr predhradia

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Bašta iv. Podhradová ul. 9
KÚ: Markušovce

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
810-670/13 Unifikovaný názov PO: bašta iv.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: SZ bašta

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Bašta v. Podhradová ul. 9
KÚ: Markušovce

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
810-670/14 Unifikovaný názov PO: bašta v.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: JZ bašta

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Nádvorie hradné ii. Podhradová ul. 9
KÚ: Markušovce

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
810-670/15 Unifikovaný názov PO: nádvorie hradné ii.

Bližšie určenie; zaužívaný názov: nádvorie predhradia

Kúria Nahrať súbor Kúria Sv.Jána Nepomuckého ul. 7
KÚ: Markušovce

Poloha
810-677/0 Unifikovaný názov PO: kúria

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Kúria Mariássyovcov

Kúria Nahrať súbor Kúria Sv.Jána Nepomuckého ul. 13
KÚ: Markušovce

Poloha
810-676/0 Unifikovaný názov PO: kúria

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Kúria Mariássyovcov

Pomník Nahrať súbor Pomník Školská ul.
KÚ: Markušovce

Poloha
810-1615/0 Unifikovaný názov PO: pomník

Bližšie určenie; zaužívaný názov: padlí v II.sv.v.

Vysvetlivky

  1. ^  Fotografia objektu. Kliknutím na obrázok sa zobrazí zväčšený náhľad. Nahratím obrázku na Wikimedia Commons sa tento zoznam nijako nezmení, takže v prípade potreby treba upraviť tento zoznam tak, aby sa nahratý obrázok zobrazil aj tu.
    • Ďalšie obrázky na Wikimedia Commons – Tu sa nachádzajú ďalšie obrázky objektu na Wikimedia Commons.
    • nahrať vlastný súbor – Odkaz na nahratie nového obrázku, pričom určité parametre sú vopred vyplnené.
  2. ^  Identifikačné číslo objektu, prvú časť tvorí číslo okresu, druhú časť tvorí číslo, pod ktorým je pamiatka evidovaná v ÚZPF.
  3. ^  Označenie pamiatky prebraté z databázy PÚSR. Použité skratky:
Gnome-globe.svg Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (Crystal Project Download.pngKML)

Referencie

  1. Register nehnuteľných NKP 8. február 2012
  2. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. www.pamiatky.sk [online]. [Cit. 2012-10-19]. Dostupné online.

Iné projekty