Zoznam poslancov Federálneho zhromaždenia zvolených v roku 1992

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam členov Federálneho zhromaždenia po voľbách v roku 1992, ktorí v tomto najvyššom zákonodarnom zbore Česko-Slovenska zasadali až do zániku Česko-Slovenska v decembri 1992.

Abecedný zoznam poslancov Snemovne ľudu[upraviť | upraviť zdroj]

Vrátane poslancov, ktorí nadobudli mandát až dodatočne ako náhradníci (po rezignácii či úmrtí predchádzajúceho poslanca). Za menom uvedená stranícka príslušnosť, prípadne príslušnosť k poslaneckému klubu. [1]

Poslanec Stranícka príslušnosť
JUDr. Margita Adamčíková SDĽ
Ing. Anton Anderko KDH
Prom.fyz. Ferenc Andrássy Együttélés-MKDH (Együttélés)[2]
Ing. István Bartakovics Együttélés-MKDH (MKDH)[3]
Miroslav Bartošek ODS-KDS (ODS)
Jan Bartošík ODS-KDS (ODS)
JUDr. Michal Benčík, CSc. SDĽ
PhDr. Václav Benda ODS-KDS (KDS)
MUDr. Július Bobovnický KDH
Ing. Josef Borák KDU-ČSL
Ing. Martin Borovička ODS-KDS (ODS)
Mgr. Peter Bulík HZDS
Ing. Vladimír Buzalka SDĽ
Dušan Cinkota SDĽ
Ing. Jaroslav Cuhra KDU-ČSL
PhDr.prof. Václav Čada, DrSc. LB (KSČM)
Ing. Ivan Čarnogurský KDH
Ing. Jiří Čejka LSU (SZ)
MVDr. Josef Daněk LSU (SZ)
Ing. Andrej Daniel HZDS
Ing. Ivan Daniš HZDS
MUDr. Halina Dordová LB (KSČM)
Ing. Emil Dufala, CSc. LSU (ZS)
RNDr. Hana Entlerová LB (KSČM)
Miroslav Faldýn ODS-KDS (ODS)
Ing. Zdeněk Fikr LSU
JUDr. Vojtěch Filip LB (KSČM)
Prof. Ing. Rudolf Filkus, CSc. HZDS
Ing. Ivan Foltýn KDU-ČSL
Anna Gajdošová HZDS
Rudolf Garaj HZDS
Dr. Ing. Stanislav Gawlik Együttélés-MKDH (Együttélés)[4]
Doc. Ing. Stanislav Grohmann, CSc. SDĽ
Zdeněk Hába LB (KSČM)
Ing. Mojmír Hajník ODS-KDS (ODS)
Karel Heneš LB (KSČM)
Ing. Roman Hofbauer, CSc. HZDS
Prof.PhDr. Jiří Horák ČSSD
František Houf SPR-RSC, potom nezaradený
JUDr.PhDr. František Houška ODS-KDS (ODS)
MUDr. Dagmar Hrubá ODS-KDS (ODS)
RNDr. Ondřej Huml ODS-KDS (ODS)
Blanka Hyková LSU (CSS)
Ing. Emanuel Chán ČSSD
Lotar Indruch LB (DL ČSFR)
MUDr. Michal Ivanovský ODS-KDS (ODS)
Ing. Julius Jančáry ODS-KDS (ODS)
JUDr. Zdeněk Jedinák LB (KSČM)
Ing. Jiří Jílek ODS-KDS (ODS)
Ing. Jaroslav Jurečka ODS-KDS (ODS)
Ing. Karol Karaba HZDS
MUDr. Jiří Karlovský ODS-KDS (ODS)
PhDr. Ivan Kaspar ODS-KDS (ODS)
JUDr. Ing. Jiří Kincl LB (KSČM)
Prof. Ing. Václav Klaus, CSc. ODS-KDS (ODS)
MUDr. Jaromír Klimecký ODS-KDS (KDS)
Ing. Jozef Klokner KDH
MUDr. Jaroslav Klvač SDĽ
Ing. Jozef Kniebügl HZDS
MUDr. Karel Kobes ČSSD
Ing. Václav Kobliha SPR-RSC
Ing. Martin Kocourek ODS-KDS (ODS)
Doc.Ing. Valtr Komárek, DrSc. ČSSD
Ing. František Kondelík LSU
Jiří Konopáč SPR-RSC, potom nezaradený
JUDr.prof. Martin Kontra HZDS
Ing. Tomáš Kopřiva ODS-KDS (ODS)
RSDr. Jiří Kopsa, CSc. LB (KSČM)
Ing. Jan Kostrhun LSU (ZS)
Jozef Kóša HZDS
Ing. Michal Kováč, CSc. HZDS
JUDr. Jiří Kovář ODS-KDS (ODS)
PhDr. Jan Krist KDU-ČSL
Erich Kříž ODS-KDS (ODS)
Ing. Pavol Kubičár KDH
PhDr. Jaromír Kuča ČSSD
PhDr.doc. Josef Kůta, CSc. LB (KSČM)
MUDr. Jaroslava Kvapilová, CSc. LB
MVDr. Jiří Lacina ODS-KDS (ODS)
MUDr. Jaroslav Lhotka SPR-RSC
MVDr. Jiří Liška ODS-KDS (ODS)
Ing. Josef Lux KDU-ČSL
Michal Malý ODS-KDS (ODS)
Ing. Alena Martínková SPR-RSC, potom nezaradená
Igor Máthé HZDS
Prof.JUDr. Josef Mečl, CSc. LB (KSČM)
Ing. Karol Melocík HZDS
MUDr. Ján Mihálik SNS
Ladislav Molnár Együttélés-MKDH (Együttélés)[2]
Miroslav Michalec SNS
Ing. Přemysl Michálek, CSc. ODS-KDS (ODS)
RNDr. Jozef Mikloško, DrSc. KDH
MUDr. Eva Mitrová, DrSc. HZDS
RNDr. Pavol Mitter, CSc. HZDS
JUDr.doc. Jozef Moravčík, CSc. HZDS
Ing. Víťazoslav Moric, CSc. SNS
Ing. Oldřich Musil ODS-KDS (KDS)
MUDr. Jiří Najbrt ODS-KDS (ODS)
RNDr. Igor Němec ODS-KDS (ODS)
Ing. Ivo Novotný, CSc. LB (KSČM)
Mgr. Jaroslav Orel KDU-ČSL
Ing. Péter Pázmány Együttélés-MKDH (Együttélés)[2]
Jana Petrová ODS-KDS (ODS)
MUDr. František Pillmann ODS-KDS (ODS)
Ing. Ivan Pištora ODS-KDS (ODS)
Mgr. Petr Pleva ODS-KDS (ODS)
Ing. Alexej Pludek LB (KSČM)
Ing. Peter Porubský HZDS
PhDr. Jiří Pospíšil ODS-KDS (ODS)
Prom. práv. Petr Reček ODS-KDS (ODS)
Ing. Milan Rehák HZDS
Ing. Miroslav Richter, CSc. ODS-KDS (ODS)
PhDr. Marcela Rybková ODS-KDS (KDS)
Peter Ryška HZDS
PhDr. Miroslav Sládek SPR-RSC
Věroslav Sláma ODS-KDS (ODS)
PhDr. Dušan Slobodník, CSc. HZDS
Ing. Zdeněk Smělík KDU-ČSL (MOH)
PhDr. Peter Socha SNS
Ing. Petr Spilka ODS-KDS (ODS)
Ing. Jozef Stank SDĽ
Ing. Jiří Stránský ODS-KDS (ODS)
Zdeněk Stránský ČSSD
RNDr. Jaroslav Suchánek ODS-KDS (ODS)
Ivan Sviták LB
Jiří Svoboda LB (KSČM)
René Svoboda SPR-RSC
RSDr. Václav Svoboda ČSSD
JUDr. Filip Šedivý ODS-KDS (ODS)
Jozef Šedovič SNS
Ing. Mikuláš Šidík SDĽ
Prof.Ing. Věněk Šilhán, CSc. ČSSD
Ing. Július Šimko HZDS
Vladimír Šucha HZDS
Ing. Peter Švec SNS
Jiří Švejda LB (KSČM)
Ing. Vladimír Tolar, CSc. LB (KSČM)
Ing. Ivo Toman ODS-KDS (ODS)
Ing. Branislav Trnkócy SPR-RSC
Ing. Rudolf Tvaroška SDĽ
Ing. Miroslav Tyl ODS-KDS (KDS)
PaedDr. Igor Urban HZDS
Doc. Radim Valenčík, CSc. LB (KSČM)
MUDr. Jaroslav Verner ODS-KDS (ODS)
Ing. Jozef Veverka, CSc. HZDS
Mgr. Jan Vidím ODS-KDS (ODS)
JUDr. Lubomír Voleník ODS-KDS (ODS)
Ing. Jan Zahradil ODS-KDS (ODS)
Ing. Ján Zán SDĽ
Ing. Miloš Zeman ČSSD
Ing. Vladimír Zeman ODS-KDS (ODS)
Ing. arch. Stanislav Žalud ODS-KDS (ODS)
Josef Žanda ČSSD

Abecedný zoznam poslancov Snemovne národov[upraviť | upraviť zdroj]

Vrátane poslancov, ktorí nadobudli mandát až dodatočne ako náhradníci (po rezignácii či úmrtí predchádzajúceho poslanca). Za menom uvedená stranícka príslušnosť, prípadne príslušnosť k poslaneckému klubu.[5]

Poslanec Stranícka príslušnosť
Doc. RSDr. Ladislav Adamec, CSc. LB (KSČM)
Ing. Péter Bábi Együttélés-MKDH (MKDH)[3]
Ing. Peter Baco HZDS
MUDr. István Bajnok Együttélés-MKDH (Együttélés)[2]
Ing. Pavel Balík ODS-KDS (ODS)[6]
Ing. István Batta Együttélés-MKDH (Együttélés)[2]
Edita Bellušová HZDS
MUDr. Irena Belohorská HZDS
MUDr. Peter Beniač SDSS
Ing. Jaroslav Bernášek ODS-KDS (ODS)
MVDr. Tibor Bindas HZDS
RSDr. Peter Bohunický SDĽ
Ing. Michal Borguľa SDĽ
Ing. Zoltán Boros Együttélés-MKDH (Együttélés)[2]
Ing. Štefan Bošnák KDH
Ing. Ľubor Bystrický, CSc. SDSS
Doc. JUDr. Ján Cuper, CSc. HZDS
PhDr. Vítězslav Čech, CSc. LB
Ing. Augustin Čermák ODS-KDS (ODS)
Akad. Milan Čič HZDS
PhDr. František Čupr KDU-ČSL
PhDr. Ján Danko HZDS
Ing. Pavel Delinga, CSc. SDSS (RSS)
Stanislav Devátý ODS-KDS (ODS)
Ing. Ľubomír Dolgoš HZDS
Pavel Dostál ČSSD
RSDr. Alexander Dubček SDSS
RNDr. Miklós Duray Együttélés-MKDH (Együttélés)[2]
Ing. Ladislav Dvořák LSU (CSS)
Ing. Karel Dyba, CSc. ODS-KDS (ODS)
MUDr. Luděk Fiala ODS-KDS (ODS)
PhDr. Ivan Fišera ČSSD
Michaela Freiová ODS-KDS (KDS)
Ľudmila Gajdošíková SDĽ
Milan Gaľa KDH
Mgr. Petr Gandalovič ODS-KDS (ODS)
Ing. Ivan Gondáš SNS
Ing. Jaroslav Gongol, CSc. LB (KSČM)
Doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc. LB (KSČM)
MUDr. Jozef Hajdák KDH
Ing. Imrich Hamarčák HZDS
Kamil Haťapka SNS
Mgr. René Havlík SPR-RSC
MUDr. Júlia Hlavatá HZDS
Ing. Pavel Hofírek, CSc. ODS-KDS (KDS)
RNDr. Vilém Holáň KDU-ČSL
Ing. Vladimír Homola HZDS
Ing. Ján Hornyák Együttélés-MKDH (MKDH)[3]
Ing. Stanislav Hošek ČSSD
Ing. Pavol Hrivík, CSc. SNS
Milan Hruška ODS-KDS (ODS)
Pavol Chalupek HZDS
Ing. Pavel Jajtner KDU-ČSL
MUDr. Ľubomír Javorský HZDS
Prof.JUDr. Zdeněk Jičínský, DrSc. ČSSD
Tomáš Kádner ODS-KDS (ODS)
MUDr.PhDr. Kamil Kalina, CSc. ODS-KDS (ODS)
Doc.PhDr. Zdeněk Klanica, DrSc. LB (KSČM)
Ing. Jozef Klein, CSc. SDSS
Prof.RNDr. Jan Kocourek, CSc. ODS-KDS (ODS)
Ing. Ivan Kočárník, CSc. ODS-KDS (ODS)
MUDr. Jan Korger ODS-KDS (ODS)
Ing. Libor Kostya LB (KSČM)
JUDr. Jaroslav Koutský KDU-ČSL
Marián Kováč SDĽ
Michal Kováč HZDS
MUDr. Roman Kováč, CSc. HZDS
Ing. Juraj Kováčik SDĽ
Prof.PhDr. Ábel Kráľ, DrSc. HZDS
Josef Krejsa SPR-RSC
MVDr. Božena Kremláčková LB
Ing. Marie Kristková LSU (ZS)
Ing. Peter Krivda SNS
PhDr.prof. Matúš Kučera, DrSc. HZDS
Ing. Miloslav Kučera ODS-KDS (ODS)
Petr Kučera ČSSD
JUDr. Dagmar Lastovecká ODS-KDS (ODS)
JUDr. Igor Lenský SDĽ
MUDr. Miroslav Macek ODS-KDS (ODS)
Zdeněk Malina ODS-KDS (ODS)
Dalibor Malíř SPR-RSC
JUDr.PhDr. Zdeněk Masopust, DrSc. LB (KSČM)
MUDr. Jiří Maštálka LB (KSČM)
Pavol Mattoš HZDS
Pavel Měrák LB (KSČM)
Ing. Peter Mercell HZDS
Marcel Mihalik SNS
Ing. Július Minka, CSc. HZDS
Ing. Ivan Mjartan HZDS
Jaroslav Mlčák ODS-KDS (ODS)
Ing. Vladimír Moravčík, CSc. SDSS
Pavel Mozga SPR-RSC
Karel Mráček SPR-RSC, potom nezaradený
Aleš Mucha LSU (SZ)
Jozef Murgaš SDĽ
Ing. Rudolf Nemec, CSc. HZDS
Mgr. Štefan Nižňanský SDĽ
František Novák ODS-KDS (ODS)
PaedDr. Ján Novák LB (KSČM)
Karel Novák ODS-KDS (ODS)
Ing. Pavel Novák ČSSD
Jozefína Obšitníková HZDS
Doc.JUDr. Jozef Olej, CSc. SDĽ
JUDr. Ladislav Orosz, CSc. SDĽ
Michal Padevět ODS-KDS (ODS)
Jozef Pauko HZDS
MUDr. Štefan Paulov SNS
Ing. Viera Pavlechová SDĽ
Oľga Pavúková SNS
PhDr. Václav Peřich ODS-KDS (KDS)
Ing. Ján Petrík KDH
MVDr.prof. Peter Popesko, DrSc. SDĽ
MUDr. Gabriela Pradová KDH
Ing. Miloslav Rajčan HZDS
Alojz Rajnič KDH
MUDr. Alojz Rakús KDH
MUDr. Jan Rambousek ODS-KDS (ODS)
PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc. LB (KSČM)
Ing. Ján Repaský SNS
Ing. Zdeněk Rodr LSU (ZS)
Jan Ruml ODS-KDS (ODS)
MUDr. Klára Sárközy Együttélés-MKDH (MKDH)[7]
Ing. Jiří Schneider ODS-KDS (ODS)
Ján Smilka HZDS
Ján Smolec HZDS
Ing. Miloslav Soldát ODS-KDS (ODS)
Mgr. Emil Spišák SNS
Ing. Jan Starý ODS-KDS (ODS)
JUDr. Karol Stome ODS-KDS (ODS)
Mgr. Anton Straka HZDS
JUDr. Otília Šablicová HZDS
JUDr. Eduard Šimko HZDS
JUDr. Ing. Ivan Šimko KDH
Pavel Šmíd KDU-ČSL
Prof. JUDr. Milan Štefanovič, DrSc. SDĽ
Doc.RNDr. Petr Štěpánek, DrSc. ODS-KDS (ODS)
Ing. Pavel Šustr KDU-ČSL
Zdeněk Švrček ODS-KDS (ODS)
Ing. Michal Tošovský ODS-KDS (ODS)
Ing. Petr Válka SPR-RSC
Ing. Jan Veselka LSU (ZS)
PaedDr. Marie Vildová LB (KSČM)
Ing. Jan Vodehnal LB (KSČM)
Ing. Jindřich Vodička ODS-KDS (ODS)
JUDr. Josef Vondruška LB (KSČM)
Jozef Vrábel HZDS
MUDr. Vladimír Záhorský ODS-KDS (ODS)
RNDr. Ľubomír Zámiška HZDS
RNDr. Roman Zelenay, CSc. HZDS
PhDr. Jiří Zoufal ODS-KDS (ODS)
Doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina, CSc. ODS-KDS (ODS)

Vysvetlenie skratiek[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Federální shromáždění, Sněmovna lidu: Členové (6. 6. 1992 - 31. 12. 1992) [online]. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, [cit. 2016-06-03]. Dostupné online.
  2. a b c d e f g V rámci spoločnej kandidátnej listiny Együttélés-MKDH patril do hnutia Együttélés.
  3. a b c V rámci spoločnej kandidátnej listiny Együttélés-MKDH patril do hnutia MKDH.
  4. V rámci spoločnej kandidátnej listiny Együttélés-MKDH patril do hnutia Együttélés. Reprezentoval poľskú menšinu v českých krajinách, do parlamentu ale zvolený za slovenský volebný obvod.
  5. Federální shromáždění, Sněmovna národů: Členové (6. 6. 1992 - 31. 12. 1992) [online]. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, [cit. 2016-06-03]. Dostupné online.
  6. V databáze poslancov FS chybne uvádzaný ako Peter Balík. [1]
  7. V rámci spoločnej kandidátnej listiny Együttélés-MKDH patrila do hnutia MKDH.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam členů československého Federálního shromáždění po volbách v roce 1992 na českej Wikipédii.