Zoznam slovenských futbalistov v Bundeslige

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Zoznam slovenských futbalistov v Bundeslige sumarizuje prehľad slovenských futbalistov, ktorí hrali v najvyššej nemeckej futbalovej súťaži.

História[upraviť | upraviť kód]

Ján Kocian mal ako prvý slovenský futbalista česť zahrať si v nemeckej Bundeslige, bývalý hráč Dukly B. Bystrica pôsobil v klube FC St. Pauli v rokoch 1988 - 1991. Spoľahlivého obrancu si všimli tréneri reprezentácie až vďaka jeho výkonom v Bundeslige, Ján Kocian reprezentoval Česko-Slovensko na MS 1990 v Taliansku, v roku 1990 bol vyhlásený za Futbalistu roka.

Veľký talent slovenského futbalu Marek Penksa prišiel v roku 1993 do Eintrachtu Frankfurt, počas hosťovania v Dyname Drážďany bol v novembri 1993 vyhlásený za Hráča mesiaca .

Marek Mintál prestúpil z MŠK Žilina do druholigového 1. FC Nürnberg ako dvojnásobný kráľ strelcov slovenskej ligy 2001/2002 a 2002/2003 a povesť kanoniera potvrdzoval aj v Nemecku. Najprv sa stal najlepším strelcom 2. Bundesligy, čím výrazne prispel k postupu Norimbergu do najvyššej súťaže a hneď vo svojej premiérovej bundesligovej sezóne 2004/2005 získal korunu kráľa strelcov pred takými kanoniermi ako Roy Makaay, Dimitar Berbatov či Miroslav Klose. V súťaži o Zlatú kopačku, určenú pre najlepšieho európskeho kanoniera obsadil Mintál skvelé tretie miesto za top kanoniermi anglickej a španielskej ligy Thierrym Henrym a Diegom Forlánom [1]. Mintálov posledný gól sezóny bol zároveň jeho stým prvoligovým. V roku 2007 prispel Marek Mintál gólom vo finále k zisku Nemeckého pohára, pre 1. FC Nürnberg to bola prvá trofej po 39 rokoch. V kádri Norimbergu boli aj Róbert Vittek a Vratislav Greško.

V sezóne 2005/2006 takmer napodobnil Mintála jeho klubový spoluhráč Róbert Vittek. 16 presných zásahov (všetky v jarnej časti!) ho zaradilo na piatu priečku najlepších kanonierov. Vittek vytvoril rekord Bundesligy, v dvoch zápasoch za sebou zaznamenal hetrik bez toho, aby bol prerušený iným hráčom. [2]

Ďalším Slovákom, ktorý sa strelecky presadil v súťaži bol Stanislav Šesták v službách VfL Bochum. V sezóne 2007/2008 skóroval 13 krát, v tabuľke najlepších strelcov obsadil šiestu priečku. Celkove dal v Bundeslige 28 gólov.

Dobré služby svojim zamestnávateľom odvádzali aj ďalší Slováci Vratislav Greško (Bayer Leverkusen), Igor Demo (Borussia Mönchengladbach) či Miroslav Karhan (VfL Wolfsburg). Samuel Slovák sa zapísal do histórie tým, že v drese Norimbergu strelil historicky posledný gól na Olympijskom štadióne v Mníchove, 14. mája 2005 v gólovej prestrelke s Bayernom Mníchov (3 : 6) dokázal dvakrát prekonať brankársku legendu Olivera Kahna.

Prvým Slovákom s majstrovským titulom sa stal Peter Pekarík, ktorý počas sezóny 2008/2009 prestúpil z MŠK Žilina do VfL Wolfsburg, v jarnej časti odohral 16 zápasov a hneď prispel k premiérovému titulu „vlkov“. [3]

Štatistické zaujímavosti[upraviť | upraviť kód]

Pohárové súťaže[upraviť | upraviť kód]

Poznámka: Róbert Vittek a Vratislav Greško boli v kádri tímu, ale vo finále nehrali

Prehľad Slovákov v bundeslige[upraviť | upraviť kód]

  • údaje sú po sezóne 2018/19
Por.č. Meno Klub Roky Zápasy Góly
1.
Ján Kocian FC St. Pauli 1988 - 1991
90
5
2.
Marek Penksa Eintracht Frankfurt (23/0)
Dynamo Dresden (26/3)
1992-93, 1994-95
1993-94
49
3
3.
Róbert Kočiš Fortuna Düsseldorf 1996-97
5
0
4.
Ľubomír Moravčík MSV Duisburg 1998
5
0
5.
Vratislav Greško Bayer Leverkusen (36/0)
1. FC Nürnberg (15/1)
1999-2000, 2007-08
2006-07
51
1
6.
Miroslav Karhan VfL Wolfsburg (173/9)
Mainz 05 (43/0)
2001-07
2009-11
216
9
7.
Igor Demo Borussia Mönchengladbach 2001-05
86
15
8.
Marek Mintál 1. FC Nürnberg 2004-08, 2009-11
121
32
9.
Róbert Vittek 1. FC Nürnberg 2004-08
95
26
10.
Samuel Slovák 1. FC Nürnberg 2004-05
14
3
11.
Balázs Borbély 1. FC Kaiserslautern 2006
8
0
12.
Szilárd Németh Alemannia Aachen 2006-07
4
1
13.
Erik Jendrišek Hannover 96 (9/0)
Schalke 04 (3/0)
SC Freiburg (36/2)
2006-07
2010-11
2011-13
48
2
14.
Stanislav Šesták VfL Bochum 2007-10
86
28
15.
Peter Pekarík VfL Wolfsburg (55/0)
Hertha BSC (121/1)
2009-11
2013-
179
1
16.
Ján Ďurica Hannover 96 2010
9
0
17.
Radoslav Zabavník Mainz 05 2009-13
63
0
18.
Ľuboš Hanzel Schalke 04 2009-10
1
0
19.
Adam Nemec 1. FC Kaiserslautern 2010-12
28
4
20.
Róbert Mak 1. FC Nürnberg 2010-14
77
6
21.
Karim Guédé SC Freiburg 2011-18
76
6
22.
Dušan Švento 1. FC Köln 2015-16
26
1
23.
Milan Ivana Darmstadt 98 2015-16
1
0
24.
Ondrej Duda Hertha BSC 2016-19
58
12
25.
László Bénes Borussia Mönchengladbach 2016-
11
1
26.
Adam Zreľák 1. FC Nürnberg 2018-19
14
2

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. . Dostupné online.
  2. . Dostupné online.
  3. . Dostupné online.
  4. . Dostupné online.
  5. . Dostupné online.
  6. . Dostupné online.