Zoznam slovenských futbalistov v Serii A

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Zoznam slovenských futbalistov v Serii A sumarizuje prehľad slovenských futbalistov, ktorí hrali v talianskej najvyššej futbalovej súťaži.

História[upraviť | upraviť kód]

Prví slovenskí futbalisti sa v Serii A objavili už po druhej svetovej vojne, dres slávneho Juventusu Turín obliekali Július Korostelev [1] a Ján Arpáš [2], bývalí spoluhráči z ŠK Bratislava. Úspešnejší bol Július Korostelev, v sezóne 1946/47 strelil 15 gólov, čo je dodnes sezónne maximum Slováka v Serii A. Menej sa darilo Jánovi Arpášovi v nasledujúcej sezóne, s bilanciou 18 zápasov/6 gólov sa vrátil späť domov. Korostelev sa usadil v Taliansku natrvalo, ďalšie dve sezóny odohral v Atalante Bergamo, pôsobil aj v treťoligových kluboch Parma FC a Reggina Calcio. Július Schubert získal v roku 1949 majstrovský titul vo vtedajšom najlepšom talianskom klube FC Turín, žiaľ zahynul pri leteckej katastrofe mužstva 4. mája 1949. [3]

Ďalší Slovák vybehol na trávniky Serie A až po vyše 40 rokoch. Miloš Glonek prestúpil v novembri 1992 zo Slovana Bratislava do klubu Calcio Ancona. Ako prvý futbalista spod Tatier mal česť hrať vo finále Talianskeho pohára, no jeho klub vypadol z ligy a po ďalšej sezóne Glonek odišiel.

Vratislav Greško prišiel na jeseň 2000 z Bayeru Leverkusen do Interu Miláno, v sezóne 2001/2002 siahali „čierno-modrí“ na titul, v rozhodujúcom zápase sa stretli s Laziom Rím, po chybe nášho hráča vyrovnal Karel Poborský na 2 : 2 [4], Inter nakoniec prehral 2 : 4 a Greško následne odišiel do AC Parma.

Marek Hamšík debutoval v Serii A vo veku 17 rokov a 236 dní v drese Brescie Calcio v sezóne 2004/05, nasledovali dve sezóny v Serii B a prestup do SSC Neapol, kde sa Marek stal najväčšou hviezdou klubu od čias Diega Maradonu. Svoj prvý ligový gól v Serii A strelil 16. septembra 2007 v zápase proti Sampdorii Janov. Bol to po vyše 60 rokoch prvý gól slovenského futbalistu v talianskej lige. V premiérovej sezóne bol Hamšík ocenený titulom „Najlepší mladý hráč“ Serie A. Marek Hamšík je dvojnásobným držiteľom Talianskeho pohára (2012, 2014) a víťazom Talianskeho Superpohára 2014. V roku 2012 to bola po 22 rokoch prvá trofej pre SSC Neapol, ďalšie dve trofeje už dvíhal Hamšík ako kapitán tímu.

Prvým Slovákom v drese AC Miláno sa stal Juraj Kucka po prestupe z FC Janov, v rossoneri odohral 2 sezóny, v 59 zápasoch strelil 4 góly.

Prvý slovenský brankár v Serii A Tomáš Košický debutoval v klube Calcio Catania 26. apríla 2009 v stretnutí s US Lecce (1 : 2). Ďalší náš gólman Pavol Bajza ochraňoval svätyňu FC Parma.

V januári 2016 prestúpil do Sampdorie Janov Milan Škriniar, po roku a pol prestúpil do Interu Miláno. Stal sa tak po Greškovi druhým Slovákom vo farbách nerazzuri, zároveň ho vystriedal na čele rebríčka najdrahších prestupov slovenských futbalistov v histórii. [5]

Štatistické zaujímavosti[upraviť | upraviť kód]

Pohárové súťaže[upraviť | upraviť kód]

Prehľad Slovákov v Serii A[upraviť | upraviť kód]

  • údaje sú po sezóne 2018/19
Por.č. Meno Klub Roky Zápasy Góly
1.
Július Korostelev Juventus Turín (30/15)
Atalanta (35/9)
1946-1947
1947-49
65
24
2.
Ján Arpáš Juventus Turín 1947-49
18
6
3.
Július Schubert FC Turín 1948-49
5
1
4.
Ján Chavko US Palermo
Calcio Como
1948-49
1949-50
25
4
5.
Miloš Glonek Ancona 1992-93
23
0
6.
Vratislav Greško Inter Miláno (41/0)
Parma FC (5/0)
2000 - 2003
46
0
7.
Marek Hamšík Brescia Calcio (1/0)
SSC Neapol (408/100)
2004-05
2005-19
409
100
8.
Blažej Vaščák Treviso FBC 2006
13
0
9.
Matej Krajčík Reggina Calcio 2009
12
0
10.
Tomáš Košický (b) Calcio Catania 2008
9
0
11.
Juraj Kucka FC Janov (122/9)
AC Miláno (59/4)
Parma FC (17/4)
2011-15
2015-17
2019-
198
17
12.
Kamil Kopúnek AS Bari 2011
5
0
13.
Vladimír Weiss ml. Pescara 2012-13
22
4
14.
Pavol Bajza (b) Parma FC 2013
4
0
15.
Pavol Farkaš Chievo 2012-13
4
0
16.
Norbert Gyömbér Catania (18/1)
AS Rím (6/0)
Pescara (10/0)
2013 -
34
1
17.
Marek Čech FC Bologna 2013-14
11
0
18.
Lukáš Haraslín Parma FC 2015
2
0
19.
Dávid Ivan UC Sampdoria 2015-16
21
1
20.
Milan Škriniar UC Sampdoria (38/0)
Inter Miláno (38/4)
2016-17
2017-
76
4
21.
Ľubomír Tupta Hellas Verona 2017-18
2
0
22.
Samuel Mráz Empoli FC 2018-19
6
1
23.
Dávid Hancko AC Fiorentina 2018-19
5
0
24.
Denis Vavro Lazio Rím 2019-
25.
Nikolas Špalek Brescia Calcio 2019-

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. . Dostupné online.
  2. . Dostupné online.
  3. . Dostupné online.
  4. . Dostupné online.
  5. . Dostupné online.
  6. . Dostupné online.
  7. . Dostupné online.
  8. . Dostupné online.