Zoë Wanamakerová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zoë Wanamakerová
Wanamakerová v máji 2013
Celé menoZoë Wanamaker
Narodenie 13. máj 1949 (74 rokov)
New York, New York, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1973 – súčasnosť
ManželGawn Grainger (od 1994)

Zoë Wanamaker, CBE (* 13. máj 1949, New York, New York, USA) je anglicko-americká herečka. Intenzívne spolupracovala s Royal Shakespeare Company a Royal National Theatre.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Jej matkou bola kanadská herečka a moderátorka Charlotte Holland a jej otec bol herec Sam Wanamaker. Predkovia jej otca pochádzali zo Sovietskeho zväzu, konkrétne jej starý otec pochádzal z ukrajinského mesta Mykolajiv. Má jednu sestru.

Jej otec v roku 1952 začal pracovať vo Veľkej Británii, kde neskôr Wanamakerová aj s jej sestrou vyrastali a navštevovali miestnu školu.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Divadlo[upraviť | upraviť zdroj]

Jej herecká kariéra začala v divadle. V rokoch 19761984 bola členkou Royal Shakespeare Company. V roku 1979 získala Cenu Laurenca Oliviera za herecký výkon v divadelnej inscenácii Raz za život a v roku 1998 získala ocenenie po druhý krát, za herecký výkon v dráme Elektra, na motív od Sofokla.

V roku 1985 účinkovala v divadelnej inscenácii Po Aide, kde stvárnila Guiseppinu Strepponi.

V roku 1997 bola prvou osobou, ktorá prehovorila v novo-zrekonštruovanom divadle Shakespeare's Globe. Tiež sa stala čestnou prezidentkou divadla.

Účinkovala aj na Broadwayi, kde za svoje herecké výkony získala štyri nominácie na divadelné ocenenie Tony.

Film[upraviť | upraviť zdroj]

Od začiatku 80. rokov sa sporadicky objavovala v menších rolách v televízii. Objavila sa tiež v televíznom seriáli Hlavný podozrivý, kde stvárnila objekt milostného záujmu podozrivého sériového vraha. Za svoj herecký výkon získala nomináciu na televíznu cenu BAFTA. V roku 1997 stvárnila Adu Leverson v životopisnom filme Oscar Wilde. Za svoj herecký výkon získala nomináciu na filmovú cenu BAFTA.

V roku 2000 účinkovala v televíznom seriáli Gormenghast po boku Jonathana Rhysa Meyersa a Celie Imrie. V rovnakom roku bola tiež obsadená do televízneho seriálu Moja rodina, kde stvárnila postavu Susan Harper. Jej herecký výkon bol pozitívne prijatý. Postavu Harperovej stvárnila až do konca natáčania v roku 2011. O rok neskôr si zahrala vo filme Harry Potter a Kameň mudrcov, kde stvárnila učiteľku lietania Madam Hooch. V ďalších častiach sa neobjavila a obvinila producentov z nedostatočného platenia hercov.

Po boku Davida Sucheta sa objavila v televíznom seriáli Hercule Poirot, kde stvárnila prozaičku Ariadne Oliver, v rokoch 20052013.

V roku 2011 hrala vo filme Môj týždeň s Marilyn. V roku 2012 bola vyznamenaná Rádom Britského Impéria za herecké zásluhy v dráme.

V rokoch 2018 a 2019 účinkovala vo fantasy televíznom seriáli Britannia po boku Kelly Reilly a Iana McDiarmida. V roku 2021 účinkovala v troch epizódach televízneho seriálu Svetlo a tiene.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Mnoho rokov bol jej priateľom David Lyon. Od roku 1994 je vydatá za herca Gawna Graingera. Ich manželstvo je bezdetné. Spoločne s manželom však vychovávajú dve nevlastné deti. Má britské a americké občianstvo.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Zoë Wanamaker na anglickej Wikipédii.