Zákysučie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zákysučie
mestská časť Krásna nad Kysucou
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Žilinský kraj
Okres Čadca
Región Kysuce
Nadmorská výška 400 m n. m.
Súradnice 49°22′52″S 18°49′56″V / 49,3812°S 18,8323°V / 49.3812; 18.8323
Prvá pís. zmienka 17. storočie
PSČ 023 02
EČV (do r. 2022) CA
Tel. predvoľba +421-41
Poloha mestskej časti na Slovensku
Poloha mestskej časti na Slovensku
Map
Interaktívna mapa mestskej časti
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Zákysučie (ľudovo aj Na stanici) je mestská časť mesta Krásno nad Kysucou v okrese Čadca nachádzajúca sa na pravom brehu rieky Kysuca.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

O osídlení Krásna na pravom brehu Kysuce sa spomína v 17. storočí, kedy tu miestní roľnici postavili dva vodné mlyny, ktoré produkovali múku až do konca 18. storočia. Na začiatku 19. storočia malo Zákysučie 25 domov a 150 obyvateľov. Tento počet sa ztrojnásobil po vybudovaní Košicko-bohumínskej železnice v roku 1871, kedy tu už v 120 domoch žilo takmer 500 obyvateľov. Nachádzala sa tu pošta a istý čas tu sídlil aj notár. Dva brehy so starým Krásnom spájala nejaký čas Kompa, ktorá mala slúžiť dovtedy, kým sa nepostaví nový most. Ten sa však postavil až v roku 1905 a slúžil tak mestskej časti do 60. rokov, kedy bol po veľkej nehode zničený. V čase najväčšieho rozmachu Krásna bola v Zákysučí postavená rozsiahla domová zástavba, ktorú miestny nazývajú " U Gundaša ". Situovaná je na ulici Leonarda Sojčáka. Obchod tu bol otvorený až v časoch prvej republiky na železničnej stanici. Potom už obchod dostal vlastnú budovu v ktorej je dodnes spolu s Reštauraciou DA-SY, ktorá je pod ním. Okrem železničnej stanice však Zákysučie bolo zdrojom obživy pre jeho obyvateľov aj v Oceľových konštrukciách n.p. kde pracovalo 500 ľudí nielen zo Zákysučia, ale aj z mestskej časti Blažkov a z okolitých obcí. Po páde komunizmu sa ešte podarilo dokončiť domovú zástavbu na Dielničkách.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Zákysučie bolo dlhé roky riedko osídľované, čo tomu nasvedčuje aj pár ulíc a veľký podiel kopaníc ako Sýkorovci, Gundašovci, Macurovci, Jantovci, Grapovci atď. Veľká časť obyvateľov býva v okolí železničnej stanici a v osade Vlčov, kde žijú dve tretiny obyvateľstva celej mestskej časti. Mnoho obyvateľov z kopaníc bolo presťahovaných do nových bytových domov pri obchode, kde sa už tvorí budúce sídlisko. V súčasnej dobe prebieha výstavba ďalších 3 bytových domov a do budúcnosti by malo vyrásť ďalších 5. V Zákysučí možno nájsť 3 kaplnky z 19 kaplniek, ktoré sa v Krásne nachádzajú. Najnovšia je postavená pri obchode a slávnostná bohoslužba i posvätenie sa konalo v roku 2009. Najstaršia kaplnka je v osade Sýkorovci a bola vysvätená v roku 1904.

Žije tu približne 500 obyvateľov, Zákysučie tvorí celý pravý breh Kysuce, teda do Zákysučia patria i osady Gavlasov a Šustkov, ktoré sa nachádzajú na cípe vrcholu Horelická Kýčera. Ulica Staničná, ktorá je hraničnou ulicou mestskej časti Krásno nad Kysucou (stred), je zároveň prístupovou cestou do obce Dunajov.

Členenie:

  • Dielničky (stanica, bytové domy, domová zástavba)
  • Gavlasov (riedko obývaný severný cíp mestskej časti)
  • Vlčov (veľká domová zástavba smerom na západ)

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Kysucké Beskydy - Veľká Rača, Letná turistická mapa 1 : 50 000, Vojenský kartografický ústav, š.p. Harmanec