Črmeľ

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Čermeľ
potok
Štát Slovensko Slovensko
Región Košický
Okres Košice I
Prameň
 - poloha Vysoký vrch, Čierna hora
 - výška 690 m
Ústie Hornád
 - poloha Košice-Sever
 - výška 208 m
Dĺžka 15,7 km
Rád toku V.
Hydrologické poradie 4-32-03-065, 4-32-03-066, 4-32-03-067
Číslo recipienta 4-32-03-1444
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Črmeľ[1] (niekedy aj Čermeľ) je potok na východnom Slovensku na území okresu Košice I. Je to pravostranný prítok Hornádu, má dĺžku 15,7 km a je tokom V. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Čermeľ pramení v pohorí Čierna hora[2] na juhozápadnom svahu Vysokého vrchu (851,0 m n. m.) v nadmorskej výške približne 690 m n. m. severovýchodne od obce Košická Belá.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie sprvu na krátkom úseku na juhozápad, sprava priberá krátky prítok, prechodne sa stáča na juh, preteká lokalitou Ždiarik a vytvára oblúk prehnutý na západ, pričom formuje Črmeľskú dolinu. V jej hornej časti tečie juhovýchodným smerom územím Košického lesoparku, zľava priberá Biely potok a v blízkosti chaty Diana sa stáča na juh. Následne priberá ľavostranný Valalský potok i pravostranný Lesný potok a znovu sa stáča na juhovýchod. Ďalej priberá sprava Rakytový potok, preteká rekreačným územím v okolí chaty Alpinka, pričom tečie pozdĺž cesty II. triedy č. 547 ako aj Košickej detskej železnice. V dolnej časti Črmeľskej doliny sa potok stáča smerom na východ, zľava priberá Chmeľník, v blízkosti stanice Košice-Črmeľ sa stáča na juhovýchod a preteká okrajom košickej časti Podhradová, pričom vteká do Košickej kotliny. Neďaleko košickej botanickej záhrady sa stáča na východ, podteká štátnu cestu č. 547 a preteká intravilánom mestskej časti Sever. Na východnom okraji tejto mestskej časti sa vlieva do Hornádu.

Geomorfologické celky[upraviť | upraviť zdroj]

Vodný tok tvorí hranicu medzi geomorfologickými celkami Čierna hora na východe a Volovské vrchy na západe, pramenná oblasť leží v Čiernej hore, kým dolný tok s ústím v Košickej kotline.

Prítoky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ľavostranné: Biely potok, prítok z lokality Hliny, prítok z juhozápadného úpätia vrchu Čečatová (773,3 m n. m.) ústiaci v blízkosti chaty Diana, Valalský potok, tri krátke prítoky prameniace západne od Kavečian, prítok z juhozápadného svahu Hŕbka (572,6 m n. m.), prítok z južného svahu Hŕbka pretekajúceho lokalitou Verčová, Chmeľník
  • Pravostranné: prítok z juhovýchodného svahu Vreteníka (702,8 m n. m.), prítok prameniaci SSV od kóty 645,9 m, Lesný potok, prítok zo SSV svahu vrchu Kuriškova (622,1 m n. m.), Rakytový potok, dva prítoky zo severných svahov Kamenného hrbu (558,9 m n. m.), krátky prítok prameniaci SSV od kóty 427 m

Ústie[upraviť | upraviť zdroj]

Do Hornádu sa vlieva na území mestskej časti Sever, v blízkosti plážového kúpaliska Ryba, v nadmorskej výške cca 208 m n. m. Tesne pred vyústením bol sprava vybudovaný tzv. Mlynský náhon (dĺžka takmer 5 km), ktorý sčasti podzemím preteká cez Staré Mesto smerom na juh až na JJV, do Hornádu sa vlieva východne od Železníkov na území mestskej časti Juh.[3]

Obce[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2024-01-13]. Dostupné online.
  2. a b KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2024-01-13]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2024-01-13]. Dostupné online.