Martin Milan Šimečka: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Tvorba: opravený omyl v údaji o jedno desaťročie
Riadok 20: Riadok 20:
== Tvorba ==
== Tvorba ==


Publikovať začal roku [[1980]] v samizdatových časopisoch ([[Obsah]], [[Kontakt]], [[Fragment-K]]) a v edíciách (Petlice, Fragment-K). V [[80. roky 20. storočia|80. rokoch]] editoval [[Dominik Tatarka|Tatarkove]] ''Navrávačky'', ktoré vyšli v zahraničí. Ako publicista prispieval od roku [[1989]] do periodík [[Smena]], [[Domino fórum]], [[Národná obroda]], [[Kultúrny život]], [[Slovenské pohľady]], [[Literární noviny]], [[Respekt]], [[Listy]] a i. Píše nielen prózu, ale venuje sa i publicistickým dielam, ktoré píše pre rôzne slovenské i zahraničné periodiká. Tematicky sa v publicistike zameriava najmä na slovenskú politickú a kultúrnu situáciu. V oblasti prózy kladie dôraz na autenticitu zážitkov ako protiklad k svetu reálneho socializmu, vďaka čomu jeho diela obsahujú veľa autobiografických prvkov.
Publikovať začal roku [[1980]] v samizdatových časopisoch ([[Obsah]], [[Kontakt]], [[Fragment-K]]) a v edíciách (Petlice, Fragment-K). V [[80. roky 20. storočia|80. rokoch]] editoval [[Dominik Tatarka|Tatarkove]] ''Navrávačky'', ktoré vyšli v zahraničí. Ako publicista prispieval od roku [[1989]] do periodík [[Smena]], [[Domino fórum]], [[Národná obroda]], [[Kultúrny život]], [[Slovenské pohľady]], [[Literární noviny]], [[Respekt]], [[Listy]] a i. Píše nielen prózu, ale venuje sa i publicistickým dielam, ktoré píše pre rôzne slovenské i zahraničné periodiká. Tematicky sa v publicistike zameriava najmä na slovenskú politickú a kultúrnu situáciu. V oblasti prózy kladie dôraz na autenticitu zážitkov ako protiklad k svetu reálneho socializmu, vďaka čomu jeho diela obsahujú veľa autobiografických prvkov..


== Dielo ==
== Dielo ==

Verzia z 22:01, 23. január 2007

Martin M. Šimečka
slovenský spisovateľ a publicista
Narodenie3. november 1957
Bratislava, Slovensko
Odkazy
Webstránkarespekt.cz

Martin M. Šimečka (* 3. november 1957, Bratislava) je slovenský prozaik a publicista; syn Milana Šimečku.

Životopis

Vyrastal v rodine filozofa, významného disidenta počas komunistického režimu, z tohto dôvodu mu bolo znemožnené štúdium, tak sa vyučil na učilišti v Slovnafte. Až do roku 1989 prešiel viacerými povolaniami (ošetrovateľ, predavač, plavčík, kurič a i.). V roku 1990 založil vydavateľstvo Archa, kde pracoval ako šéfredaktor až do roku 1996, potom v rokoch 1997 - 1999 pracoval ako šéfredaktor týždenníka Domino fórum.

Od roku 1999 pracoval ako šéfredaktor denníka SME, 27. septembra 2006 na funkciu abdikoval a následne sa stal šéfredaktorom českého týždenníka Respekt.

Šimečka sa venuje aj literárnej činnosti.

Tvorba

Publikovať začal roku 1980 v samizdatových časopisoch (Obsah, Kontakt, Fragment-K) a v edíciách (Petlice, Fragment-K). V 80. rokoch editoval Tatarkove Navrávačky, ktoré vyšli v zahraničí. Ako publicista prispieval od roku 1989 do periodík Smena, Domino fórum, Národná obroda, Kultúrny život, Slovenské pohľady, Literární noviny, Respekt, Listy a i. Píše nielen prózu, ale venuje sa i publicistickým dielam, ktoré píše pre rôzne slovenské i zahraničné periodiká. Tematicky sa v publicistike zameriava najmä na slovenskú politickú a kultúrnu situáciu. V oblasti prózy kladie dôraz na autenticitu zážitkov ako protiklad k svetu reálneho socializmu, vďaka čomu jeho diela obsahujú veľa autobiografických prvkov..

Dielo

Samizdatová literatúra

  • 1981 - Vojenská knižka, zbierka poviedok
  • 1982 - Výpoveď, novela
  • 1983 - Žabí rok, novela
  • 1984 - Světelná znamení, súbor komentovaných listov jeho otca z väzenia
  • 1987 - Džin, novela

Porevolučná literatúra

  • 1990 - Džin, súbor noviel (Výpoveď, Žabí rok, Džin)
  • 1991 - Světelná znamení, súbor komentovaných listov jeho otca z väzenia
  • 1997 - Záujem, novela
  • 1998 - Hľadanie obáv, výber z publicistiky