Cirkev československá husitská na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cirkev československá husitská na Slovensku
Typkresťanská cirkev
BiskupJan Hradil
OblasťSlovensko
Liturgický jazykslovenčina, čeština
Počet členov581 (SODB 2021)
Adresa sídlaJozefská 8 811 06 Bratislava 1
Počet náboženských obcí3
Znak Cirkvi československej husitskej

Cirkev československá husitská na Slovensku (CČSH) je štátom registrovaná kresťanská cirkev pôsobiaca na Slovensku. CČSH má na Slovensku tri náboženské obce: Bratislava, Liptovská Osada (so sídlom v Martine) a Košice.[1] V roku 2011 sa k nej hlásilo 1 782 veriacich. V roku 2021 to bolo 581 veriacich.

Cirkev československá husitská vznikla v roku 1920 činnosťou modernisticky naladených rímskokatolíckych kňazov, oddelením sa od Rímskokatolíckej cirkvi. V období druhej svetovej vojny bola na území Slovenska zakázaná, na území Protektorátu Čechy a Morava niesla názov Cirkev českomoravská. Po vojne sa vrátila k názvu Cirkev československá. Prívlastok husitská dostala až v roku 1971.

Vierouka[upraviť | upraviť zdroj]

CČSH považuje za prameň viery Bibliu zloženú zo Starého a Nového zákona. Prijíma cirkevnú Tradíciu, ale len takú, ktorá je v súlade s Bibliou. Vysluhuje sedem sviatostí: krst, Večeru Pánovu, birmovanie, spoveď, manželstvo, posvätenie kňazstva a útechu chorých. Do duchovného úradu sú ordinované aj ženy. Večera Pánova sa vysluhuje pod obomi spôsobmi (hostie aj víno) a spoveď je spoločná, pri bohoslužbe. Duchovného je možné tiež požiadať o súkromnú spoveď alebo duchovný rozhovor. Cirkev je dogmaticky veľmi dynamická a veľký dôraz kladie na poznanie a slobodu jednotlivca. Duchovní pri bohoslužbe nosia čierny talár s vyšitým červeným kalichom na hrudi a štólu.

Náboženské obce na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Biskup slovenskej diecézy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Cirkev československá husitská [online]. cirkev-ceskoslovenska-husitska6.webnode.sk, [cit. 2021-07-09]. Dostupné online.

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Církev československá husitská na Slovensku na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]