Kostol svätého Michala archanjela (Košice)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kostol svätého Michala archanjela
(Uršulínsky kostol)
Kostol sestričiek uršuliniek
barokový kostol
Patrocínium: Archanjel Michal
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Košický kraj
Okres Košice I
Mesto Košice
Mestská časť Staré Mesto
Náboženstvo  
 - cirkev rímskokatolícka
 - provincia východná
 - arcidiecéza Arcibiskupstvo Košice
 - farnosť Uršulínky
Adresa Mäsiarska 25
 - súradnice 48°43′19″S 21°15′19″V / 48,721936°S 21,255346°V / 48.721936; 21.255346
Ďalšie údaje  
 - počet lodí 3
 - počet veží 1
Architekti Ján Brada, Baltazár Reiner
Štýly barokový sloh, renesancia
Výstavba 1642 - 1655
 - dokončenie 1655
 - rekonštrukcia 1840, 1875, 1898
Štátny znak SRNárodná kultúrna pamiatka SR
ÚZPF[1]
 - číslo 1094/2
 - dátum zápisu 16. 10. 1963
Poloha kostola na Slovensku
Poloha kostola na Slovensku
Poloha kostola na mape Košíc
Poloha kostola na mape Košíc
Wikimedia Commons: Church of Saint Michael (Košice)
Webová stránka: ursulinky.sk
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Kostol svätého Michala archanjela (alebo aj Uršulínsky kostol) je barokový kostol v Košiciach, v mestskej časti Staré Mesto na Mäsiarskej ulici.

Uršulínsky kostol bol pôvodne postavený pre kalvínov, staviteľmi Jánom Bradom a Baltazárom Reinerom.. Ale trenice medzi protestantmi a katolíkmi dokázali zmeniť kostolu majiteľa, a to dokonca niekoľkokrát. Majiteľom kostola boli striedavo až do roku 1698 evanjelici a katolíci. Vrcholom bolo, že jedným z viacnásobných majiteľov bolo i vojsko, ktoré využívalo budovu ako sklad zbraní, pretože bol vraj umelecky najmenej hodnotný na tú dobu. Uršulínky, ktoré ako v poradí štvrtý rád (po dominikánoch, františkánoch a jezuitoch) práve prišli do Košíc (1698), si kostol ani nestihli zariadiť a už im ho vzali. Natrvalo im ho dali až v roku 1731.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Vnútorné zariadenie je prehliadkou baroka, rokoka, klasicizmu i secesie. Na stene svätyne sú pozlátené barokové plastiky svätcov a svätíc. Zaujímavé je to, že plastiky nie sú na oltári (ako v iných kostoloch), ale na konzolách umiestnených priamo v stene. Môže to byť tak preto, že keď sem prvýkrát prišli sestry Rádu sv. Uršule, zrejme dali vyhotoviť tieto plastiky pre budúci oltár. Po ich odchode sochy uskladnili a neskôr, keď sa vrátili a nemali peniaze na veľký oltár, tak ich umiestnili len takto. V strede je archanjel Michal, lebo jemu je kostol aj zasvätený. Pôvodne ako kalvínsky kostol bol sieňového typu a po roku 1698 nastali určité stavebné zmeny v pôvodnej koncepcii jeho vnútorného riešenia.

Okrem vysokej hlavnej lode má kostol aj dve menšie, bočné lode. Nad nimi sú chóry, ktoré sú lemované rokokovým zábradlím. Vo svätyni sú pravé (napravo) i falošné (naľavo) okná so sklenými výplňami v secesnom slohu.

Úsilie uršulínok o zveľaďovanie Božieho chrámu ešte narušil požiar v roku 1840 a víchrica v roku 1876, po ktorej opravili na kostole vežu a strechu. Kostol po týchto úpravách dostal trojosovú jednoduchú fasádu. Roku 1898 bolo zväčšené presbytérium kostola, pristavaná sakristia a na hlavnom priečelí vystavaná veža. Hlavný oltár sv. Michala a šesť bočných oltárov sú barokové a pochádzajú z polovice 18. storočia.[2]

Uršulínky[upraviť | upraviť zdroj]

Sestričky budovali najmä školy. Smerom do Mäsiarskej ulice postavili rozsiahly konvent (teraz poliklinika Staré mesto i stredná zdravotnícka škola sv. Alžbety). Tam sa od roku 1877 nachádzal internát, materská, ľudová, meštianska a obchodná škola. Neďaleko mali ešte dievčenskú školu, učiteľský ústav a v roku 1905 postavili na Komenského ulici v historizujúcom slohu dievčenskú hospodársku školu. V jej budove teraz sídli Prírodovedecká fakulta.

Aj dnes Uršulínky vedú spomínanú strednú zdravotnícku školu hneď vedľa kostola a zo svojho kláštora na Hlavnej ulici 66, v ktorom je aj internát.[3]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pamiatkový objekt – podrobnosti [online]. Bratislava: Pamiatkový úrad SR, [cit. 2018-03-18]. Dostupné online.
  2. Kostol sestričiek uršuliniek – Kostol sv. Michala Archanjela - keturist.sk - Dostupné online
  3. Uršulínky - kosice-city.sk - Dostupné online

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]