Pamfýlia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Apollónov chrám, Side

Pamfýlia, gr. Παμφυλία, je krajina na juhu Malej Ázie, v dnešnom Turecku. Hraničí s krajmi Lýkia, Pizídia a Kilikia. Dnes sa nachádza v kraji Antalya, obľúbenej turistickej destinácii Turecka.

Meno[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Pamfýlia je grécky a je odvodený od slov pan (všetko) a fylé (kmeň), teda všetky kmene. Toto pomenovania môže odkazovať na mnoho gréckych kmeňov sídliacich v tomto kraji a tiež pôvodných, predgréckych obyvateľov. Herodotos meno pripisuje mýtickému kráľovi Pamfylovi.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Kraj Pamfýlia sa zmieňuje už u Chetitov, kedy ho obývalo dnes neznáme indoeurópske obyvateľstvo, snáď jeden z národov anatólskej skupiny príbuzní Pizídom a Kilíkom. Prví Gréci sa tu usadzujú asi v 12. stor., po páde Mykénskej civilizácie. V 7. stor. tu boli vytvorené grécke kolónie na často už osídlených územiach a mestách. Vznikli mestá Aspendos, kolónia dórskeho gréckeho mesta Argos, Side, kolónia aiolských Grékov z mesta Kyme v Malej Ázie, mesto Perge bolo obývané pôvodnými gréckymi a možno aj negréckymi obyvateľmi. V klasickej antike bola teda Pamfýlia domovom viacerých kmeňov, Dórov, Aiolov, Achájcov a pôvodných negréckych obyvateľov. Je možné, že časť miestnych Grékov pochádzalo aj z dórskej Kréty. Jazykom kraja bola pamfýlčina, jeden zo starogréckych jazykov achájskeho (mykénskeho) pôvodu, ktorý bol obohatený o silné prvky gréckej a krétskej dórštiny, aiolčiny, achájskej cyperčiny, iónčiny a pôvodného negréckeho jazyka. V 2. stor. pred Kr. tu bolo založené helenistické mesto Attalia, kde sa usadili Gréci z rôznych končín. Z Pamfýlie sa stal dôležitý kraj helenistického sveta, mestá boli veľkolepo prestavané. V 1. stor. pred Kr. si kraj podmanili Rimania. V 1. stor. sa tu rozmohlo kresťanstvo. V tejto dobe upadol miestny grécky jazyk v prospech zjednocujúceho starogréckeho atického jazyka. Od roku 395 patrí Pamfýlia Východorímskej (Byzantskej) ríši. V 13. stor. kraj ovládli Seldžuckí Turci, neskôr Osmanskí Turci a Pamfýlia sa natrvalo stala súčasťou Osmanskej ríše. Počas tohto obdobia väčšina pôvodného, gréckeho obyvateľstva prestúpila na islam a poturčila sa. Ostali tu však grécky kresťania, ktorí však počas silného tureckého vplyvu prestali gréčtinu používať a začali rozprávať po turecky. Pamfýlia patrila do vylaetu Konya. V roku 1923 sa konala Grécko-turecká výmena obyvateľov, všetci miestni Gréci (tzv.Karamanlidi) sa vysťahovali do Grécka, v južnej Anatólii vtedy žilo asi 150.000 Grékov. V Pamfýlii sa usadili moslimovia z Grécka, väčšina z nich rozprávala po grécky.

Dnes[upraviť | upraviť zdroj]

Dnes je územie Pamfýlie významnou turistickou lokalitou, nachádza sa tu turecká riviera a zachované antické pamiatky zo spomínaných gréckych miest. Jazykom kraja je turečtina, časť moslimského obyvateľstva stále hovorí po grécky.