Vysokorýchlostný vlak

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Japonsko: Šinkansen série E5
Francúzsko: AGV
ICE-3
Španielsko: AVE S-102/Talgo 350 „Pato“
ETR 500 „Frecciarossa“ Talianskych dráh v Miláne
Južná Kórea: KTX „Sancheon“
Čína: CRH3 odvodený od Siemens Velaro

Vysokorýchlostný vlak je vlak, ktorého konštrukcia mu umožňuje dosahovať rýchlosťou najmenej 250 km/h, je prioritne určený pre prevádzku na vysokorýchlostnej trati. Spravidla sa môže pohybovať po konvenčných tratiach (teda tam, kde polomer smerového oblúka je najmenej 150 m). Výnimku tvoria nekonvenčné systémy (Maglev, opustený Aérotrain), alebo rozdielny rozchod (Japonsko, čiastočne Španielsko).

Smernica európskeho parlamentu a rady 2008/57 / ES o interoperabilite systému železníc v Spoločenstve pracuje s definíciou:

Systém transeurópskych vysokorýchlostných železníc zahŕňa vozidlá určené pre prevádzku:

  • Buď rýchlosťou aspoň 250 km/h na špeciálne vybudovaných vysokorýchlostných tratiach, pričom za vhodných okolností môžu dosahovať rýchlosť nad 300 km/h
  • Alebo rýchlosťou približne 200 km/h na tratiach modernizovaných, pokiaľ je to kompatibilné s výkonnostnými úrovňami týchto tratí
  • Ďalej vozidlá určené na prevádzku s maximálnou rýchlosťou nižšou ako 200 km/h, ktoré pravdepodobne budú jazdiť v celej transeurópskej vysokorýchlostnej sieti alebo jej časti tam, kde sú v súlade s výkonnostnými úrovňami tejto siete.

Vysokorýchlostné vlaky (systémy) podľa krajín[upraviť | upraviť zdroj]

Európa[upraviť | upraviť zdroj]

Francúzsko - V sedemdesiatych rokoch bol testovaný prototyp TGV 001, poháňaný plynovou turbínou. Na neho priamo nadviazali elektrické súpravy TGV (Train a Grande Vitesse). Tie sú dnes hlavnou časťou vozového parku SNCF a držiteľom svetového rýchlostného rekordu koľajového adhézneho vozidla (574,8 km/h). Niektoré rady sú vyrábané špeciálne pre nadnárodné spoločnosti (Eurostar, Thalys). Začína prevádzku najnovšieho AGV. Jazdia sem už aj vlaky ICE z Nemecka, v najbližších rokoch tiež ETR 500 z Taliansko a AVE zo Španielska.

Nemecko - Vysokorýchlostnú dopravu zaisťujú jednotky ICE (InterCityExpress). Experimentovalo sa s naklápacími a dieselovými jednotkami. Tie sa však neosvedčili. Zo susedných krajín môžu do Nemecka jazdiť tiež vlaky Cisalpino a Thalys. Jazdia sem už aj vlaky TGV z Francúzsko. V Emslande je vyvíjaný nekonvenčný Transrapid na magnetickej báze, v Nemecku však ekonomicky neuspel.

Taliansko - Talianska spoločnosť Trenitalia prevádzkuje prevažne naklápacie súpravy s označením Eurostar Italia (na hlavných tratiach ETR 500). Taktiež sú odtiaľto vypravované vlaky Cisalpino. Do Milána jazdí TGV z Francúzska. Spoločnosť Nuovo TRANSPORT Viaggatori začala v apríli 2012 s prevádzkou 25 jednotiek AGV pod názvom Italo.

Španielsko - Pozri AVE, Euromed, Alaris, Talgo. Najnovšie však Španieli nakúpili jednotky ICE 3, označovaný ako Velaro E. Prekážku pre jazdu väčšiny vysokorýchlostných vlakov na bežných tratiach predstavuje široký rozchod (1 668 mm) týchto tratí. Meniteľný rozchod majú iba (takmer všetky) súpravy Talgo.

Spojené kráľovstvo - Okrem vlakov Eurostar, ktoré svoju jazdu z Francúzska a Belgicka končia v Londýne, je možné vidieť naklápacie súpravy spoločnosti Virgin Trains Class 390 alebo InterCity 225 prevádzkované spoločnosťou GNER.

Rusko - Pre trať Moskva - Petrohrad bol v Rusku vyrobený vlak Sokol. Projekt úplne stroskotal. Namiesto toho boli nakúpené jednotky ICE 3, označované ako Velaro RUS. Avšak boli tradične zasa pomenované Sapsan (Sokol).

Ázia[upraviť | upraviť zdroj]

Japonsko - Šinkansen začal v šesťdesiatych rokoch písať históriu vysokorýchlostnej dopravy. Dodnes je japonský železničný systém veľmi vysoko cenený. Vlaky majú štandardný rozchod (na rozdiel od konvenčných tratí, ktoré majú rozchod 1 067 mm), preto sa môžu pohybovať len po vysokorýchlostných tratiach.

Čína - Tu sa vysokorýchlostné vlaky dlho nevyrábali, napriek tomu Čína patrí medzi priekopníkov. V roku 2002 bola v Šanghaji prvýkrát spustená doprava Maglev, pozri Maglev v Šanghaji. Ďalej bola 26. decembra 2009 v Číne otvorená 968 km dlhá Vysokorýchlostná trať Wu-chan – Kanton s maximálnou rýchlosťou 350 km/h. Ide sa tak o najrýchlejšie železničné spojenie v komerčnej prevádzke na svete, pretože cestovná rýchlosť vlaku je 313 km/h (najbližším konkurentom je Francúzsko s najvyššou cestovnou rýchlosťou 272 km/h v úseku Lorraine - Champagne). Jazdia tu jednotky CRH3 (odvodené od Siemens Velaro) a CHR2 (odvodené od Kawasaki Šinkansen série E2-1000). Čína má tiež najrozsiahlejšiu vysokorýchlostnú sieť na svete, ktorá rýchlo rastie a podobne rastie počet a parametre jednotiek jednotlivých radov CRH (1, 2, 3 , 5, 6, 380). Jedna z nich je držiteľom svetového rekordu neupravených jednotiek (pozri nižšie).

Južná Kórea - Pre vysokorýchlostné trate na Kórejskom polostrove vyrába francúzsky Alstom (výrobca TGV) jednotky KTX, ktoré vynikajú svojou dĺžkou a dosahujú cestovných rýchlosťou okolo 300 km/h.

Uzbekistan - Prvá čiastočne vysokorýchlostná trať v strednej Ázii spája uzbecké mestá Taškent a Samarkand.

Severná Amerika[upraviť | upraviť zdroj]

USA - Predovšetkým plány. V súčasnej dobe dosiahne Acela Express idúci po trati severovýchodného koridoru (z Bostonu cez New York, Philadelphiu a Baltimore do Washingtonu D.C.) na dvoch krátkych úsekoch 240 km/h, priemerná rýchlosť je však iba 109 km/h.

Kanada - Iba plány. Výrobcom bude pravdepodobne Bombardier.

Najvyššie rýchlosti dosiahnuté vysokorýchlostnými vlakmi[upraviť | upraviť zdroj]

V tomto prehľade sú uvádzané aj vlaky s magnetickým pohonom, nie sú tu ale iné koľajové alebo magnetické zariadenia (katapulty).

(Pre porovnanie: 1938 - Spojené kráľovstvo - parná lokomotíva LNER A4 Mallard - 203 km/h)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Vysokorychlostní vlak na českej Wikipédii.