X-Men

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

X-Men je tím superhrdinov z komiksov od spoločnosti Marvel. Prvýkrát sa objavili v rovnomennom komikse, ktorý vytvorili v roku 1963 Stan Lee a Jack Kirby.

Komiksy[upraviť | upraviť zdroj]

Okolo pôvodného komiksu X-Men, neskôr premenovaného na Uncanny X-Men (v súčasnosti má už viac než 500 dielov) vyrástla neprehľadná džungľa ďalších komiksov s rovnakými hrdinami: Ultimate X-Men, New X-Men, Mutant X, House of M, jednotlivé série hrdinov a samozrejme aj rada X-Men, ktorá doplňuje základnú sériu Uncanny X-Men. Rastúci chaos sa vysvetľuje v jednom z komiksov tým, že v skutočnosti ide o väčší počet podobných vesmírov. „Pomáha“ tiež fakt, že vo svete X-Menov sa môže cestovať časom aj do minulosti.

Seriály a filmy[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem záplavy komiksov existuje niekoľko animovaných a hraných seriálov: Pride of the X-Men, X-Men: TAS, X-Men: Evolution, Wolverine & the X-Men, Legion a Mutanti. Bolo natočených aj dvanásť celovečerných hraných filmov. V poradí: X-Men, X-Men 2, X-Men: Posledný vzdor, X-Men Origins: Wolverine, X-Men: Prvá Trieda, The Wolverine, X-Men: Budúca minulosť, X-Men: Apokalypsa, Deadpool, Logan: Wolverine, Deadpool 2 a X-Men: Dark Phoenix.

Filmy sa okrem nového spracovania témy v spore s predchádzajúcimi snažia udržať čistý žáner a vyhnúť sa motívom fantasy. Zvlášť je to vidieť vo filme X-Men: Posledný vzdor, kde sa Jean Greyová prejavuje ako Dark Phoenix. Vo filmovej verzii ide však 'iba' o podvedomú zložku jej osobnosti, zatiaľ čo v komikse išlo o božskú vesmírnu entitu, ktorá si Jean vyvolila za svojho hostiteľa.

Mutanti[upraviť | upraviť zdroj]

Mutanti, „odborne“ nazývaní Homo Superior, medzi ktoré patria X-Meni, sú ďalším vývojovým stupňom ľudstva. Kvôli evolučnému skoku sa u nich objavil mutačný gén X, ktorý spôsobuje, že sa rodia s rôznorodými nadľudskými schopnosťami. (Tým si Stan Lee zaistil nevyčerpateľnú zásobu superhrdinov bez nepravdepodobného opakovania nehôd a iných predtým obvyklých spôsobov nadobúdania nadľudskej sily.) Tieto schopnosti sa ale obvykle začínajú prejavovať až v období puberty, kedy dochádza ku zvýšeniu hladiny hormónov a emočnej nestabilite.

Protivníci X-Menov bývajú často iní mutanti, tradične aj Bratstvo (Brotherhood of Evil Mutants) pod vedením Magneta, niekdajšieho dobrého priateľa Charlesa Xaviera, vedúceho X-Menov. Magneto sa domnieva, že nenávisť ľudí k mutantom nemožno odstrániť, a že to môže viesť len k dvom výsledkom: zničeniu mutantov alebo zničeniu ľudí – a pochopiteľne volí zničenie ľudí. Xavier si naopak myslí, že ľudia a mutanti môžu žiť vedľa seba. Preto zriadil školu pre nadanú mládež, ktorá súčasne slúži ako zástierka pre tréningové centrum X-Menov. Financie pre zázemie svojho tímu by mal mať vďaka nesmiernemu dedičstvu.

Jeden z dôvodov existencie X-Menov je chrániť ľudí a seba zároveň. Medzi protivníkov patria aj mimozemské formy života (X-Meni cestujú vesmírom), čarodejníci alebo nadprirodzené bytosti (démoni). Niektoré diely X-Menov teda majú zrejmý charakter žánru fantasy.

Vo filmoch sa mutanti rozdeľovali podľa svojich schopností do tzv. stupňov 1-5:

  • stupeň 1: V treťom diele filmu to boli podľa Magneta tzv. pešiaci, ktorí za neho bojovali na konci filmu. Stupeň 1 ovláda napríklad len akrobaciu alebo proste len jednu schopnosť jedného druhu.
  • stupeň 2: Magnetovi pomocníci v treťom filme (Juggernaut a ďalší)
  • stupeň 3: Veľmi veľká skupina. Zo skupiny X to je napríklad Storm, z Bratstva Pyro. Stupeň 3 už môže napáchať ničivú škodu (napríklad Pyro podpáliť budovu).
  • stupeň 4: Profesor X, Magneto. Patrí sem napr. aj Wolverine (Logan) vďaka jeho schopnosti regenerácie, ktorá ho robí až na výnimky (napr. dotyk od Rogue) prakticky nesmrteľným.
  • stupeň 5: Mutant dokáže napáchať plošnú škodu v celom okolí len jedným mávnutím ruky. Z filmu je známa akurát Jean, ktorá dokázala svoje schopnosti mať pod kontrolou (stupeň 3), ale jej temná stránka Phoenix, ktorá zabila Xaviera, Cyclopsa a skoro aj Wolverina sa zaraďuje ako najničivejší stupeň, stupeň 5. Z komiksov poznáme ešte napríklad postavy : Vulcan, Legion alebo Elixir.

Najznámejší X-Meni[upraviť | upraviť zdroj]

Vzhľadom k rozrastajúcej sa mutantskej rodine sa pôvodný tím nielen pretvoril, ale aj niekoľkokrát rozdelil a znovu dával dohromady, na postoch vodcov sa vystriedala rada osôb. Okrem X-Menov formujú mutanti ďalšie skupiny a prechádzajú z jednej do druhej, niekedy aj menia strany.

Profesor X[upraviť | upraviť zdroj]

Profesor X, vlastným menom Charles Xavier je telepat. V mnohých číslach komixov bolo uvedené, že patrí k najväčším mozgom planéty. V mladosti býval veľkým športovcom. Keď sa objavili jeho mutantské schopnosti, začal cestovať po svete. Počas svojich ciest navštívil čerstvo ustanovený štát Izrael, kde sa zoznámil s Erikom Lensherrom, Židom, ktorý prežil vyhladzovací tábor Osvienčim. Rýchlo sa zblížili, pretože Xavier pochopil, že má v Lensherrovi zblíženú myseľ. Keď pri záchrannej akcii obaja použili svoje schopnosti, Lensherr (Magneto) dospel k názoru, že ľudstvo bude k mutantom pristupovať rovnako ako Nemci k Židom počas druhej svetovej vojny. Tým sa ich cesty rozdelili a stali sa z nich nepriatelia. Xavier potom odcestoval do Tibetu, kde bojoval s Luciferom (mimozemšťanom, ktorý chcel ovládnuť svet) a utrpel zranenie chrbtice, ktoré ho upútalo na invalidný vozík. Nakoniec zomrie, zabije ho Phoenix svojimi ničivými schopnosťami.

Phoenix[upraviť | upraviť zdroj]

Phoenix, vlastným menom Jean Greyová, pôvodne Marvel Girl (neskôr si tak hovorí aj jej a Scottova dcéra Rachel) – je telepat a telekinetik. V priebehu série získava až božské schopnosti, stáva sa jednou z najobávanejších entít v celom vesmíre. Jej príbeh patrí medzi najzásadnejší a podľa kritikov aj najlepší v celom vesmíre Marvel komixov. Vo filme je nakoniec zabitá Wolverinom.

Wolverine[upraviť | upraviť zdroj]

Wolverine, vlastným menom James Howlet, ktoré si zmenil na Logan. Jeho schopnosťou je regenerácia, ktorá ho robí prakticky nesmrteľným, a zosilnené zmysly (prinajmenšom čuch a sluch). Jeho kostra je vystužená adamantiom. Adamantium získal vďaka operácií, ktorú zaplatil vojenský dôstojník Wiliam Striker. Okrem zvýšenej fyzickej odolnosti mu adamantium dáva tri ostré „drápy“ (dlhé asi 30 cm) vysúvané z chrbta každej ruky. V časoch, kedy adamantium nemal, mal miesto nich drápy z kostí. Patrí medzi najobľúbenejších X-Menov a má aj vlastnú sériu komixov, ktorá na rozdiel od podobných pokusov u iných členov tímu vychádza už cez dvadsať rokov.

Storm[upraviť | upraviť zdroj]

Storm, vlastným menom Ororo Munroe, dokáže ovládať počasie, vrátane vytvárania bleskov alebo lietania na princípe nadnášania vetrom. Jej rodičia zomreli počas pobytu v Káhire, kedy na dom, v ktorom sa skrývali dopadlo zostrelené lietadlo. Storm sa zasypaná prebrala, ako jediná prežila. Od tej doby trpela akútnou klaustrofóbiou. Niekoľko rokov sa túlala po uliciach Káhiry a stala sa jednou z najlepších zlodejok. Putovala na juh cez Saharu, späť do domoviny svojej matky. Počas cesty sa v nej prebudili jej mutantské schopnosti ovládať počasie. Bola prijatá ako „bohyňa“ jedným z domorodých kmeňov v Keni, kde ju objavil Profesor X.

Nightcrawler[upraviť | upraviť zdroj]

Nightcrawler, vlastným menom Kurt Wagner, syn Mystique a démona Azazela. Jeho schopnosťou je teleportácia a je veľmi nadaný akrobat.

Narodil sa v Mníchove. Po jeho narodení s ním utiekla jeho matka Mystique a v košíku ho hodila do vody. Našťastie ho našla rodina cirkusantov. Keď vyrástol, vystupoval v cirkuse pod menom Nightcrawler. Jeho schopnosť akrobacie a možnosť teleportovať sa ohromovali divákov. Keď cirkus skrachoval, pridal sa k mníchom a svoj život obrátil k viere. Tam ho však ľudia prenasledovali a chceli zabiť, našťastie sa tam objavil profesor Xavier. Kurt sa dostal k X-menom a tam strávil väčšinu svojho života. Po vojne mutantov väčšina z pôvodného tímu neprežila. Nightcrawler a Kitty odišli do Anglicka a tam sa pridali k spolku Excalibur. Po jeho rozpadnutí sa vrátili späť do USA a tam Kurt založil New X-men, v ktorom z pôvodných X-Menov ostali Wolverine, Storm (bez schopností), Colossus, Shadowcat, Archangel a Nightcrawler.

Iceman[upraviť | upraviť zdroj]

Iceman, vlastným menom Robert „Bobby“ Drake, dokáže vytvárať ľad. V prvých číslach mal telo pokryté snehom, ale autori si asi uvedomili, že vyzerá smiešne a preto sa po prvom boji so Sentinelmi „premrazil“ až k brneniu z ľadu. Vystupuje ako klasický triedny klaun, je nezodpovedný, vtipkuje aj keď je to nevhodné. Potom, ako sa jeho tela zmocní Emma Frost (White Queen), zistí, že svoju silu nikdy nedokázal využiť úplne a začína trpieť pocitmi menejcennosti. To ale po niekoľkých číslach komixu prekoná a s pomocou ostatných X-Menov získa nové, pre neho spočiatku netušené schopnosti.

Beast[upraviť | upraviť zdroj]

Beast sa volá Dr. Henry „Hank“ McCoy. Má zväčšenú silu, obratnosť a posilnené zmysly. V pôvodnom tíme bol šašo, ktorý dokáže vtipkovať aj v tej najvypätejšej situácii. Okrem toho je najväčšou vedeckou kapacitou v oblasti aplikovanej genetiky X-Menov. Následkom pokusu, ktorý vykonal na sebe samom, porástol modrými chlpmi.

Shadowcat[upraviť | upraviť zdroj]

Shadowcat, vlastným menom Katherine „Kitty“ Pryde, dokáže nielen prechádzať stenami, ale môže odfázovať aj iné predmety – napr. aj celé lietadlo. Pri fázovaní poškodzuje elektroniku. Do tímu sa pridala už ako štrnásťročná, zamilovala sa do Colossusa a Storm prijala ako svoju novú matku, pretože jej rodičia sa v tej dobe rozvádzali. Počas jednej z mnohých ciest do vesmíru získala malého dráčika, ktorého začala volať Lockheed. Pri úteku do Japonska, keď sa pokúšala pomôcť Wolverineovi, ju uniesol démonický ninja Ogun, magickými prostriedkami ju zmenil na batoľa a vycvičil z nej svojho nástupcu. Potom čo bola v jednom z najsilnejších príbehov X-Menov smrteľne zranená v súboji s Maraudermi, keď bránila obyvateľov tunelov pod New Yorkom, opúšťa X-Menov a zakladá spolu s Nightcrawlerom nový tím v Anglicku.

Rogue[upraviť | upraviť zdroj]

Rogue – jej meno je Marie (priezvisko neznáme); v komixoch X-treme X-Men a The End však používa meno Anna Raven. Dokáže dočasne získať schopnosti iného mutanta. Okrem toho získava aj jeho spomienky a pocity. Vo väčšine prípadov potom mala navyše trvalo ukradnuté schopnosti Ms. Marvel, jednej z Avengers – teda lietanie a nadľudskú silu. Vo filme a seriáli X-Men: Evolution sa to neobjavilo – okrem „vízie“ profesora Xaviera v „epilógu“ X-Men: Evolution.

Gambit[upraviť | upraviť zdroj]

Gambit, vlastným menom Remy LeBeau. Jeho schopnosťou je premenenie polohovej energie na pohybovú, teda vie nabíjať veci, vďaka čomu následne explodujú. Má so sebou vždy balíček kariet (obľúbené projektily) a tyč z adamantia. Pôvodne bol zlodej, ale pridal sa k X-Menom vďaka svojmu priateľstvu so Storm. Vydržal len vďaka svojej láske k Rogue, ktorá je neustále skúšaná, pretože sa obaja zamilovaní nesmú jeden druhého dotknúť.

Cyclops[upraviť | upraviť zdroj]

Cyclops, vlastným menom Scott Summers, je X-Menom, z ktorého očí vychádza neustále ničivý lúč, ktorý považuje za svoje prekliatie. Profesor X zistil, že sa lúč dá odtieniť špeciálnymi okuliarmi z rubínu. Sen Profesora X pokladá za dôležitejší než svoj vlastný život; dalo by sa povedať, že okrem jeho milovanej Jean neexistuje nič dôležitejšie, než mierumilovné súžitie medzi mutantmi a ľuďmi. V treťom dieli filmu je zabitý Phoenixom.

Angel[upraviť | upraviť zdroj]

Angel, vlastným menom Warren Worthington III. Jeho pôvodnou vlastnosťou sú anjelské krídla, ktoré mu umožňujú lietať. Vďaka výcviku, ktorý získal počas pôsobenia v tíme sa vyznačuje tiež nadľudsky rýchlymi reakciami. Angel sa počas puberty, keď mu vyrástli krídla, rozhodol stať sa hrdinom, Avenging Angelom. Potom ho objavil Profesor X a požiadal ho, či by sa nepridal do jeho nového tímu. Cez svoje hosťovanie v tíme X-factor je porazený svojím priateľom z detstva a zdanlivo zomiera, aby bol pretvorený mutantom menom Apocalypse. Stáva sa z neho Archangel, modrý anjel smrti s kovovými krídlami, ktoré vedia vystreľovať jednotlivé perá ako projektily.

Bishop[upraviť | upraviť zdroj]

Bishop je jedným z mnohých cestovateľov v čase v Marvel vesmíre. Do prítomnosti tímu X-Men prichádza ako súper, ktorý ich považuje za svojich nepriateľov z budúcnosti. Po smrti jeho priateľov ho Profesor X prijíma do tímu, navzdory radám ostatných členov, ktorí považujú jeho metódy za príliš radikálne. Má schopnosť pohltiť energetický výboj (schopnosť iného mutanta alebo výstrel z energetickej zbrane), uložiť ho vo svojom tele, transformovať ho, alebo ho vystreliť ako svoj vlastný.

Prehľad najznámejších nepriateľov X-Menov[upraviť | upraviť zdroj]

Magneto[upraviť | upraviť zdroj]

Magneto, Erik „Magnus“ Lensherr, ovláda magnetizmus a touto schopnosťou môže ohýbať železné traverzy, lietať, či dokonca aj vyvolávať zemetrasenie na opačnej strane Zeme. Často je nazývaný jedným z najmocnejších žijúcich mutantov. Ešte pred tým, než sa prejavili jeho mutantské schopnosti, bol so svojimi rodičmi deportovaný do Osvienčimu. Tam bol zdanlivo popravený a pochovaný. Vyhrabal sa von z hromadného hrobu a utiekol z tábora. Po druhej svetovej vojne bol ošetrovateľom v Izraeli, kde sa zoznámil s Profesorom X. Ten mu vysvetlil, že je mutant a ukázal mu, že je viac ako on. Obidvaja veľkí muži, pokiaľ by spolupracovali, dokázali by pravdepodobne dosiahnuť mierumilovné súžitie mutantov s ľuďmi. Magneto cestoval po celej Európe, zoznámil sa so svojou prvou ženou, nejaký čas s ňou žil v malej dedinke v Rusku. Po nejakom čase sa od neho manželka odvrátila ako od nejakého monštra. A tým bol jeho osud, ako jedného z najväčších nepriateľov ľudstva, spečatený.

Mystique[upraviť | upraviť zdroj]

Mystique, vlastným menom Raven Darkholme. Jej schopnosťou je premena, dokáže sa premeniť na kohokoľvek a čokoľvek a čiastočná regenerácia ktorá ale nezaručuje nesmrteľnosť ako u Wolverina ale niekoľkokrát pomalšie starnutie. Nakoniec o svoje schopnosti príde a stáva sa z nej človek, ktorý zradí Magneta, prezradí Magnetov úkryt a všetky jeho plány na ovládnutie sveta.

Pyro[upraviť | upraviť zdroj]

Pyro, vlastným menom John Allerdyce, je pyrokinetik to znamená, že ovláda oheň. Jeho najväčším sokom je Iceman. V druhom diele filmu zradí X-Menov a pridáva sa k nepriateľom – na stranu Magneta, ktorého v treťom diele sprevádza, ale svoj záverečný boj s Icemanom prehrá.

Sabretooth[upraviť | upraviť zdroj]

Sabretooth, vlastným menom Victor Creed, má schopnosť regenerácie, zosilnené zmysly, silu, obratnosť a vysúvacie drápy. Je jedným z úhlavných nepriateľov Wolverina, aj keď tvrdí, že je jeho otec. Je možné, že je Wolverineov brat.

Quicksilver[upraviť | upraviť zdroj]

Quicksilver, vlastným menom Pietro Maximoff, disponuje superrýchlosťou. Môže behať aj nadzvukovou rýchlosťou, po hladine vody alebo po zvislej stene. Syn Magneta.

Juggernaut[upraviť | upraviť zdroj]

Juggernaut, vlastným menom Cain Marko, je nevlastný brat Charlesa Xaviera. Má schopnosť nadľudskej sily, odolnosti a trvanlivosti. Vďaka jeho helme je imúnny voči telepatii. Schopnosti nezískal z väčšej časti vďaka mutácii, ale pomocou stretnutia s démonom počas Vojny v Kórei.