Zlaté Moravce (okres)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zlaté Moravce
okres
Poloha okresu Zlaté Moravce v Nitrianskom kraji (klikacia mapa)okres Topoľčanyokres Nitraokres Šaľaokres Zlaté Moravceokres Komárnookres Nové Zámkyokres Levice
Poloha okresu Zlaté Moravce v Nitrianskom kraji (klikacia mapa)
Poloha okresu Zlaté Moravce na mape Nitrianskeho kraja
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Nitriansky kraj
Rozloha 521,18 km² (52 118 ha) [1]
Obyvateľstvo 40 845 (31. december 2022) [2]
Hustota 78,37 obyv./km²
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
Tel. predvoľba 037
EČV ZM [3]
Kód okresu 407
Členenie -
Mestá 1
Obce 32
Commons: Zlaté Moravce District
Štatistika: statistics.sk
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Slovenský portál

Okres Zlaté Moravce je okres v Nitrianskom kraji na Slovensku. Má rozlohu 521,18 km², žije tu 40 845 obyvateľov a priemerná hustota zaľudnenia je 78 obyvateľov na km² (údaje k 31. 12. 2022). Správne sídlo okresu je mesto Zlaté Moravce.

Nachádza sa v juhozápadnej časti Slovenskej republiky. Na severe hraničí s Trenčianskym krajom (okres Partizánske), na východe s Banskobystrickým krajom (okres Žarnovica), na juhu a západe s okresmi Nitrianskeho kraja (okresy Levice, Nitra a Topoľčany). Územie okresu zaberá rozlohu 521 km² a svojou rozlohou patrí v rámci Slovenskej republiky k menším okresom. Je presne o 100 km² menší ako je priemerná hodnota pre okres Slovenskej republiky. Centrom okresu je mesto Zlaté Moravce.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Územie okresu je situované v severnom výbežku Podunajskej nížiny po oboch stranách rieky Žitavy. Západnú časť okresu tvorí pohorie Tribeč a východnú časť Pohronský Inovec. Geografická poloha okresu je daná zemepisnými súradnicami 18° 12'–18° 33' východnej zemepisnej dĺžky a 48° 17'–48° 33' severnej zemepisnej šírky. Najvyšší bod okresu tvorí Veľký Inovec (901 m n. m.) v pohorí Pohronský Inovec. Najnižší bod je 150 m n. m. pri výtoku rieky Žitavy v obci Slepčany. Výškový rozdiel je 751 m.

Vznik[upraviť | upraviť zdroj]

Okres Zlaté Moravce vznikol 23. júla 1996 na základe rozhodnutia štátnych orgánov Slovenskej republiky v rámci nového územného usporiadania. Súčasný okres tvorí 33 sídiel. Jedine okresné sídlo Zlaté Moravcemestský charakter..

Geomorfologické pomery[upraviť | upraviť zdroj]

Okres Zlaté Moravce je so svojim okolím súčasťou uzavretého prírodno-zemepisného celku, ktorého osou je horný tok rieky Žitavy, tvoriacej predel pohoriami Tribeč a Pohronský Inovec. Dané územie sa nachádza v juhozápadnej časti Slovenska v oblasti nazývanej Horné Požitavie. Táto oblasť je severným výbežkom Podunajskej pahorkatiny, pričom sa tu nachádzajú dva geomorfologické stupne: vyšší stupeň predstavujú Žitavská a Hronská pahorkatina a nižší stupeň je zastúpený Žitavskou nivou. Severnú a severozápadnú hranicu okresu tvorí jadrové pohorie Tribeč, východná je tvorená vulkanickým komplexom Pohronský Inovec.

Klíma[upraviť | upraviť zdroj]

Pre celú oblasť je dominantné prechodné podnebie pričom dané územie patrí do teplej klimatickej oblasti. Na celkové podnebie okresu vplýva exponovanosť územia a sklon na juh. Priemerná ročná teplota je okolo 9 °C, pričom najchladnejšie mesiace január a február majú priemernú teplotu -1,8 °C a najteplejší mesiac júl okolo 18,7 °C. Hodnoty teplôt sú závislé od nadmorskej výšky. Podľa nej má horné Požitavie mierne teploty.

Vodné zrážky v sledovanej oblasti sú dosť nerovnomerne rozdelené a priemerný ročný úhrn zrážok vypočítaných pre povodie Žitavy je 662 mm.

Vodstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Hydrologickou osou územia je rieka Žitavy, ktorá je orientovaná severojužným smerom a má pretiahly perovitý tvar. Žitava pramení na severozápadných svahoch Pohronského Inovca vo výške okolo 625 m n. m. a jej riečna sieť je vejárovitá. Plocha povodia je 907 km2, čo prestavuje 20 % z plochy povodia rieky Nitry. V okrese Zlaté Moravce je 422 ha vodných plôch, ktoré sa využívajú na chov rýb a závlahy.

Podstatnú časť plochy územia okresu zaberajú lesy (42 %), ostatnú časť zaberá mierne zvlnená rovina s priemernou nadmorskou výškou 230 m n. m.

Obyvateľstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Okres Zlaté Moravce patrí k novovytvoreným okresom a v rámci administratívneho členenia Slovenska je súčasťou Nitrianskeho kraja, pričom leží v jeho severovýchodnej časti. Z hľadiska počtu obcí a rozlohy je okres Zlaté Moravce druhým najmenším z okresov v Nitrianskom kraji. Čo sa týka národnostnej štruktúry prevláda tu slovenská národnosť. Ostatné národnosti sú zastúpené len v minimálnej miere.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2023-04-03, [cit. 2023-04-12]. Dostupné online.
  3. Vyhláška Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 9/2009 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov : § 36 ods. 2 [online]. Bratislava: Ministerstvo spravodlivosti SR, 2008-12-20, [cit. 2020-08-30]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]