Zoznam panovníkov Neapolska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Neapolské kráľovstvo (tal.: Regno di Napoli) bol historický štátny útvar na juhu Apeninského polostrova, ktorý existoval v rokoch 1285 – 1816. História Neapolského kráľovstva je úzko spojená s dejinami Sicílskeho kráľovstva. Do roku 1282 existovalo tzv. Kráľovstvo oboch Sicílií. Prvým kráľom Kráľovstva oboch Sicílií sa stal v roku 1130 Roger II. V roku 1282 sa pre veľké nepokoje v krajine za vlády Karola I. z Anjou kráľovstvo rozpadlo na dve časti. Sicílsky trón získal aragónsky kráľ Peter III. a Karolovi pripadlo Neapolské kráľovstvo. Kráľovstvo oboch Sicílií sa ešte obnovilo v rokoch 1816 – 1861 za vlády Ferdinanda I., ktorý v Neapolskom kráľovstve vládol ako Ferdinand IV. a v sicílskom ako Ferdinand III.

Kapetovsko-anjouovská dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Kapetovsko-anjouovská dynastia
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)
Charles IofAnjou.jpg Karol I. 12661285 21. marec 12267. január 1285 Ľudovít VIII.
Blanka Kastílska
31. január 1246 Beatrix Provensalská
(7 detí)
18. november 1268 Margaréta Burgundská
(1 dieťa)
Charles II of Naples.jpg Karol II. 12851309 1248 – august 1309 Karol I.
Beatrix Provensalská
1270 Mária Uhorská
(14 detí)
Robert of Naples (head).jpg Róbert 13091343 127720. január 1343 Karol II.
Mária Uhorská
? Jolanda Aragónska
(2 deti)
júl 1304 Sancha z Malorky
(žiadne deti)
Joan I of Naples (head).jpg Jana I. 13431382 132812. máj 1382 Karol Calabrijský
Mária Valois
1334 Andrej Calabrijský
(1 dieťa)
20. august 1346 Ľudovít Tarantský
(2 deti)
26. september 1363 Jakub IV.
(žiadne deti)
25. september 1376 Otto Brunšvicko-grubenhagenský
(žiadne deti)
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)

Kráľovná Jana I. bola zosadená a neskôr aj zavraždená svojím bratrancom, Karolom, dráčskym vojvodom.

Anjouovsko-durazzovská dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Anjouovsko-durazzovská dynastia
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)
Charles III of Naples (head).jpg Karol III. 1381 – 1386 1345 – 24. február 1386 Ľudovít Durazzo
Margaréta Sanseverinová
február 1369 Margaréta Durazzovská
(3 deti)
Ladislas of Naples (head).jpg Ladislav 1386 – 1414 14. júl 1376 – 6. august 1414 Karol III.
Margaréta Durazzovská
1390 Kostanza de Clermontová
(žiadne deti)
12. február 1403 Mária Lusignanská
(žiadne deti)
1406 Mária Enghienská
(žiadne deti)
Blason comte fr Anjou.svg Jana II. 1414 – 1435 23. jún 1373 – 2. február 1435 Karol III.
Margaréta Durazzovská
1415 Jakub II. de La Marche
(žiadne deti)
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)

Neapolská kráľovná Jana I., ktorá bola zo staršej dynastie Anjouovcov, zostala bezdetná a napriek tomu, že existovali dediči zo staršej dynastie Anjouovcov (napríklad dračskí Anjouovci), rozhodla sa označiť Ľudovíta (vládol ako Ľudovít I.) za svojho právoplatného dediča a ten na trón nastúpil po jej smrti v roku 1382. Ľudovít bol z Valoisovsko-anjouovskej dynastie. Ale po období bojov s Aragóncami v južnom Taliansku začali o nadvládu v Neapolsku súperiť dva anjouovské rody. Dračská línia bola spočiatku úspešná pri nadvláde v Neapolsku, valoiskí Anjouovci zase ovládli Provensalsko a naďalej súperili o trón pod vedením Ľudovíta II. (potomok Ľudovíta I.), ktorý bol avignonským protipápežom korunovaný za neapolského kráľa. Teda tak v Neapolsku vládli v rokoch 1382 – 1426 defakto dvaja králi. Na konci týchto bojov o trón uznala kráľovná Jana II., ktorá nemala potomkov, vojvodu Ľudovita III. v roku 1426 za dediča trónu. Ľudovít III. však zomrel skôr ako Jana, a tak jeho brat René zdedil jeho nároky na trón. Jana II. určila ešte pred svojou smrťou Reného za nástupcu a dediča trónu a ten nastúpil v roku 1435.

V nasledujúcej tabuľke sú uvedení aj panovníci, ktorí vládli len formálne (sú označení kurzívou) a vládli súčasne s panovníkmi z dynastie dračských Anjouovcov, ktorí sú uvedený v predchádzajúcej tabuľke.

Valoisko-anjouovská dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Valoisko-anjouovská dynastia
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)
Blason comte fr Valois.svg Ľudovít I. 1382 – 1384 23. júl 1339 – 20. september 1384 Ján II.
Jitka Luxemburská
1360 Mária Bloisovsko-châtillonská
(3 deti)
Luigi II d'Angiò.jpg Ľudovít II. 1384 – 1417 1377 – 29. apríl 1417 Ľudovít I.
Mária Bloisovsko-châtillonská
1400 Jolanda Aragónska
(5 detí)
Ľudovít III. 1417 – 1426 1403 – 12. november 1434 Ľudovít II.
Jolanda Aragónska
1432' Margaréta Savoyská
(žiadne deti)
04.Le roi Rene.jpg René 1435 – 1442 16. január 1409 – 10. júl 1480 Ľudovít II.
Jolanda Aragónska
1420 Izabela z Lorraine
(10 detí)
10. september 1454 Jana de Lavalová
(žiadne deti)
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)

V roku 1435 vymreli dračskí Anjouovci, a tak sa neapolský trón dočasne uvoľnil pre Valoisovcov. Posledný kráľ z tohto rodu, René, bol vyhnaný z Neapolska v roku 1442 Alfonzom V. Aragónskym, ktorý kráľovstvo vojensky dobyl. Alfonz V. sa považoval za právoplatného následníka Jany II..

Trastamárska dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Trastamárska dynastia
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)
Alfonso-V-el-Magnanimo.jpg Alfonz V.
V Neapole vládol ako Alfonz I..
1442 – 1458 1396 – 27. jún 1458 Ferdinand I.
Eleonóra Alburquerqueová
1415 Mária Kastílska
(žiadne deti)
Ferrante I of Naples.jpg Ferdinand I. Neapolský 1458 – 1494 2. jún 1423 – 25. január 1494 nemanželský syn Alfonza I. 1444 Izabela z Chiaromonte
(6 detí)
14. september 1476 Johana Aragónska
(2 deti)
Alfonso II di Napoli.jpg Alfonz II. 1494 – 1495 4. november 1448 – 18. december 1495 Ferdinand I. Neapolský
Izabela z Chiaromonte
10. október 1465 Ippolita Mária Sforzaská
(3 deti)
? Trogia Gazzela
(2 deti)
Escudo Corona de Aragon y Sicilia.png Ferdinand II. Neapolský 1495 – 1496 26. august 1469 – 7. september 1496 Alfonz II.
Ippolita Mária Sforzaská
1496 Johana Neapolská
(žiadne deti)
Frederick IV of Naples.jpg Fridrich I. Neapolský 1496 – 1501 19. apríl 1452 – 9. november 1504 Ferdinand I. Neapolský
Izabela z Chiaromonte
11. september 1478 Anna Savoyská
(1 dieťa)
28. november 1486 Izabela z Balza
(5 detí)
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)

Orléansko-valoiská dynastia (Francúzska nadvláda)[upraviť | upraviť zdroj]

Orléansko-valoiská dynastia
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)
Ludvig XII av Frankrike på målning från 1500-talet.jpg Ľudovít XII.
(v Neapolsku vládol ako Ľudovít IV.)
1501 – 1504 27. jún 1462 – 1. január 1515 Karol Orleánsky
Mária Klévská (1426 – 1487)
8. september 1476 Jana Francúzska
(žiadne deti)
8. január 1499 Anna Bretónska
(4 deti)
9. október 1514 Mária Tudorová
(žiadne deti)
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)

Španielska nadvláda[upraviť | upraviť zdroj]

Trastamárska dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Trastamárska dynastia
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)
Michel Sittow 004.jpg Ferdinand III. 1504 – 1516 10. marec 1452 – 23. január 1516 Ján II.
Jana Enríquezová
19. október 1469 Izabela I. Kastílska
(5 detí)
1505 Germaine z Foixu
(žiadne deti)
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)

Habsburská dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Habsburgovci
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)
Emperor charles v.png Karol IV. 1516 – 1554 24. február 1500 – 21. september 1558 Filip I.
Jana
10. marec 1526 Izabela Portugalská
(3 deti)
King PhilipII of Spain.jpg Filip I. 1554 – 1598 21. máj 1527 – 13. september 1598 Karol IV.
Izabela Portugalská
1543 Mária Portugalská
(1 dieťa)
1554 Mária I.
(žiadne deti)
1559 Alžbeta Valois
(2 deti)
4. máj 1570 Anna Habsburská
(5 detí)
PhilipIIISpain.jpg Filip II. 1598 – 1621 14. apríl 1578 – 31. marec 1621 Filip I.
Anna Habsburská
18. apríl 1599 Margaréta Habsburská
(5 detí)
Philip IV of Spain.jpg Filip III. 1621 – 1647
Prerušené vznikom Neapolskej republiky
1648 – 1665
8. apríl 1605 – 17. september 1665 Filip II.
Margaréta Habsburská
1615 Izabela Bourbonská
(7 detí)
1649 Mária Anna Habsburská
(5 detí)
Juan de Miranda Carreno 002.jpg Karol V. 1665 – 1700 6. november 1661 – 1. november 1700 Filip III.
Mária Anna Habsburská
19. november 1679 Mária Lujza Orleánska
(žiadne deti)
14. máj 1690 Mária Anna Falcká
(žiadne deti)
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)

Dynastia Bourbonovcov[upraviť | upraviť zdroj]

Bourbonovci
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)
Felipe V; Rey de España.jpg Filip IV. 1700 – 1713 19. december 1683 – 9. júl 1746 Ľudovít, francúzsky dauphin
Mária Anna Bavorská
2. november 1701 Mária Lujza Savojská
(4 deti)
24. december 1714 Alžbeta Farnese
(7 deti)
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)

Habsburská dynastia (rakúska vetva)[upraviť | upraviť zdroj]

Habsburgovci
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)
Carles-III-de-Catalunya.jpg Karol VI. Habsburský 1707 – 1734 1. október 1685 – 20. október 1740 Leopold I.
Eleonóra Magdaléna Falcko-neuburská
1. august 1708 Alžbeta Kristína Brunšvicko-wolfenbüttelská
(4 deti)
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)

Dynastia Bourbonovcov (neapolská vetva)[upraviť | upraviť zdroj]

Bourbonovci
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)
Charles III of Spain.jpg Karol VII. 1734 – 1759 20. január 1716 – 14. december 1788 Filip V.
Alžebta Farnese
1738 Mária Amália Saská
(13 detí)
Ferdinand i twosicilies.jpg Ferdinand I. 1759 – 1798
Prerušenie vznikom Neapolskej republiky
1799 – 1806
12. január 1751 – 4. január 1825 Karol VII.
Mária Amália Saská
12. máj 1768 Mária Karolína Habsbursko-lotrinská
(17 detí)
27. november 1814 Lucia Migliaccio Floridijská
(žiadne deti)
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)

Dynastia Bonapartovcov[upraviť | upraviť zdroj]

Bonapartovci
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)
Joseph-Bonaparte.jpg Jozef I. Bonaparte 1806 – 1808 7. január 1768 – 28. júl 1844 Carlo Buonaparte
Letízia Ramolinová
1. august 1794 Mária Júlia Claryová
(3 deti)
Murat2.jpg Joachim Murat 1808 – 1815 25. marec 1767 – 13. október 1815 Pierre Murat-Jordy
Jana Loubièresová
1. august 1794 Karolína Bonapartová
(3 deti)
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)

Dynastia Bourbonovcov (neapolská vetva)[upraviť | upraviť zdroj]

Bourbonovci
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)
Ferdinand i twosicilies.jpg Ferdinand I. 1815 – 1816
(opätovný nástup na trón)
12. január 1751 – 4. január 1825 Karol VII.
Mária Amália Saská
12. máj 1768 Mária Karolína Habsbursko-lotrinská
(17 detí)
27. november 1814 Lucia Migliaccio Floridijská
(žiadne deti)
Portrét Meno Roky panovania Roky života Rodičia Dátum svadby Manžel / Manželka
(počet detí)

V roku 1816 kráľ Ferdinand IV. zlúčil dve kráľovstvá – Neapolské a Sicílske kráľovstvo. Vytvoril tak nové kráľovstvo – Kráľovstvo oboch Sicílií, kde vládol už pod novým menom Ferdinand I.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam vládcov Sicílie a Neapolska