Preskočiť na obsah

Šalvia včelia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Šalvia včelia
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Salvia apiana
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Šalvia včelia[1] (lat. Salvia apiana) je vždyzelený trvácny ker, ktorý pochádza z juhozápadných Spojených štátov a severozápadného Mexika. Vyskytuje sa hlavne v južnej Kalifornii a v Baja California v Mexiku, na západnom okraji Mohavskej a Sonorskej púšte. Rastie na suchých svahoch v chaparralských vegetáciách a borovicových lesoch v nadmorskej výške menej ako 1 500 m n. m.[2]

V oblastiach pôvodného výskytu sa táto rastlina často nazýva „white sage“, čo v preklade znamená šalvia biela. Takéto pomenovanie nesie aj v českom jazyku a často sa používa aj v článkoch písaných v slovenskom jazyku, či pri predaji produktov z tejto šalvie.

Šalvia včelia – vydymovací zväzok

Šalvia včelia je ker, ktorý dorastá až do výšky a šírky 1,5 metra. Bledo-zelené listy sú dlhé 3 – 9 centimetrov. Listy sú husto pokryté chĺpkami a majú silnú arómu, ktorú cítime najmä pri pošúchaní prstami. Kvety sú lákadlom pre včely, vďaka čomu rastlina dostala aj druhové meno apiana (lat. apis = včela). Kvety sú bielej až svetlo levanduľovej farby. Preferuje slnečné miesto, dobre priepustnú pôdu a dobrú cirkuláciu vzduchu. Ľahko sa hybridizuje s inými druhmi.

Šalvia včelia je používaná domorodými Američanmi na tichomorskom pobreží Spojených štátov. Semeno sa používa ako tradičná príchuť v pinole, základnej potravine vyrobenej z kukurice. Príslušníci kmeňa Cahuilla vyrábali zo semien zmiešaných s múkou a cukrom tradičné sušienky. Kmeň Chumash využíva listy a stonky v tradičných jedlách a nápojoch.

Rôzne časti rastliny používajú pri rituálnej očiste viaceré domorodé americké kultúry.[3] Používa sa na vydymovanie a je obľúbenou vôňou vonných tyčiniek.

Referencie

[upraviť | upraviť zdroj]
  1. Kultúra slova, 2023, roč. 57, č. 3 [online]. Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra Slovenskej akadémie vied, v. v. i., [cit. 2024-08-15]. Dostupné online.
  2. CLEBSCH, BETSY; CAROL D. BARNER (2003). The New Book of Salvias. [s.l.] : [s.n.]. ISBN 978-0-88192-560-9.
  3. Plant Guide - WHITE SAGE Salvia apiana Jepson [online]. The U.S. Department of Agriculture (USDA), [cit. 2024-08-15]. Dostupné online. Archivované 2012-11-22 z originálu.

Iné projekty

[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Salvia apiana na anglickej Wikipédii.