Achelousaurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Achelousaurus
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Achelousaurus horneri
Sampson, 1994
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Achelousaurus bol veľký bylinožravec, 6 m dlhý rohatý dinosaurus z podčeľade Centrosaurinae. Známy je z troch lebiek a nekompletných pozostatkov ostatku kostry. Žil pred 75 až 73 miliónmi rokov na území Montany (USA). Jediný druh je Achelousaurus horneri.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Achelousaurus stavbou tela pripomínal iné vyspelé rohaté dinosaury. Mal silný zobák, vytŕčajúce lícne kosti, kostený golier odľahčený dvoma otvormi, masívny trup a skrátený chvost. Z kosteného goliera mu vyrastali dva dlhé rohy. Na rozdiel od väčšiny zástupcov Centrosaurinae, nemal dlhý kostený nosový roh. Podobne ako rod Pachyrhinosaurus, namiesto nosového rohu mal len kostenú hrču, v porovnaní s pachyrinosaurom trocha menšiu. Kostené hrče mal aj na mieste, kde mali iné centrosauriny malé nadočnicové rohy.

Zvyčajne sa predpokladá, že kostené hrče používali achelosaury pri vzájomných súbojoch, keď sa pretláčali hlavami. Je však možné, že podobne ako pri dnešných nosorožcoch, tvorili len kostený základ dlhého rohu tvoreného rohovinou.

Achelosaurus predstavuje akýsi medzistupienok medzi primitívnejšími formami, ktorých nosový roh bol len modifikovaný (napr. Einiosaurus, žijúci o niečo skôr než Achelousaurus), a vyspelejšími formami (Pachyrhinosaurus). Či bol Achelousaurus naozaj priamym potomkom einiosaura a priamym predkom pachyrinosaura sa nedá vedieť s úplnou istotou. Isté je, že spomenuté tri rody boli veľmi blízko príbuzné.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]