Araukáriovité

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Araukáriovité

araukária andská
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Araucariaceae
Henkel & W. Hochst., 1865
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku
Koniec vetvy druhu Araucaria araucana

Araukáriovité (Araucariaceae) je čeľaď oddelenia borovicorasty (Pinophyta), ktorá obsahuje tri rody a približne 40 druhov, ktoré sú typické pre južnú pologuľu.

Rody[upraviť | upraviť zdroj]

Znaky[upraviť | upraviť zdroj]

Sú to veľmi dekoratívne stálozelené stromy, ktoré sa môžu dožívať až 1000 rokov (napr. damarovník južný a araukária andská). Väčšinou sú dvojdomé (dioecické). Listy majú na vetvách usporiadané špirálovito, sú ihlicovité, alebo trojuholníkovité.

Najprimítívnejším rodom je wolémia, ktorú objavil 17.11.1994 David Noble v národnom parku Wollemi v New South Wales, Austrália, kde sa pravdepodobne vyskytuje len na malom území v jedinom údolí. Rody Agathis a Araucaria sa sú naopak široko rozšírené v Austrálii, Oceánii a Malajzii, rod Auraucaria je bežný aj v Južnej Amerike.

Význam[upraviť | upraviť zdroj]

Araukáriovité sa pre svoj dekoratívny vzhľad často pestujú v záhradách, alebo aj ako izbové rastliny (hlavne Araucaria angustifolia, A. bidwillii and A. heterophylla). Majú kvalitné drevo. Niektoré majú aj jedlé semená (hlavne A. araucana, Araucaria bidwillii). Produkujú miazgu, z ktorej na niektorých miestach vznikol Jantár.

Araukária andská ( Araucaria araucana) patrí do prílohy CITES I. a do prilohy A nariadenia Európskej komisie 1332/2005, čo znamená, že pestovanie tohto druhu je v Európskej únii zakázané, rovnako aj ako akékoľvek obchodovanie (dávanie ponuky na predaj alebo kúpu) s týmto druhom je prísne zakázané pod pokutou a pri opakovanom porušení zákonov s možnosťou odňatia slobody.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Vyvinuli sa pravdepodobne v Triase, v Kriede boli už široko rozšírené. Z mnohých sa zachoval fosilizovaný kmeň (napr. Petrified Forest National Park, v Arizone, USA). Rod araukária bol pôvodne rozšírený na celej Zemi, kým rod damarovník bol aj v minulosti viac-menej len na južnej pologuli.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]