Wolémia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Wolémia
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Wollémia
Roth
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Wolémia (lat. Wollemia) je rod z čeľade araukáriovité (Araucariaceae) s jediný druhom wolémia vznešená (Wollemia nobilis). Je to vzácny strom vyskytujúci sa v utajenom biotope v juhovýchodnej Austrálii.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Wolémia vznešená je vždyzelený strom dosahuje výšku 25 – 40 m. Vetvenie je unikátne - bočné vetvy nemajú vedľajšie výhony. Po niekoľkých rokoch každá vetva končí buď šiškou (samčou alebo samičou), alebo prestane rásť. Keď prestane rásť, alebo keď šiška dozreje, vetva odumrie. Nové vetvy potom vyrážajú zo spiacich očiek na hlavnom kmeni. Listy sú sploštené ihlice, 3 – 8 cm dlhé a 2 – 5 mm široké. Semenné šišky sú zelené, rozpadavé a dozrievajú asi 18 – 20 mesiacov po opelení.

Objavenie[upraviť | upraviť zdroj]

Objav wolémie vznešenej v septembri roku 1994 v odľahlej časti pohoria Blue mountains, iba 150 kilometrov od Sydney v Austrálii, bol oslavovaný ako botanický nález storočia. Objaviteľom tohto druhu bol David Noble. Pri zostupe do hlbokej rokliny v pralese v Novom Južnom Walese objavil skupinu zvláštnych ihličnanov. Odobral vzorky vetiev a kôry, ktoré porovnával v múzeách s fosíliami a zistil, že ide o živú fosíliu (relikt). Originálny porast, ktorý objavili zamestnanci Centra pre národné parky a ochranu prírody Nového Južného Walesu a dnes je súčasťou národného parku Wollemi National Park, pozostával iba z 23 dospelých stromov. Dodnes sa našlo 100 jedincov tohto ihličnanu na troch miestach.

Podľa Červeného zoznamu 2000 je to kriticky ohrozený druh. Bol to zároveň aj významný objav nového rodu, ktorý je príbuzný araukáriám (Araucaria) a damarovníkom (Agathis), ktoré boli dovtedy jedinými zástupcami starobylej čeľade araukáriovité (Araucariaceae). Fosílne nálezy tejto skupiny rastlín sa datujú do obdobia spred 200 miliónov rokov, do čias dinosaurov. Tento pozoruhodný druh prežil bezpečne tisícky rokov až do svojho objavenia.

Hoci je presné miesto jeho nálezu držané v tajnosti, stále existuje riziko, že bude odhalené. Zvyšuje to obavy z možného zavlečenia chorôb a vzniku požiarov v dôsledku ľudskej činnosti. Záhradnícky výskum zistil vhodné spôsoby rozmnožovania, čo umožnilo vytvoriť záložnú zbierku v podmienkach ex situ, ktorá má podporiť ochranu druhu v prírode. Spôsoby jeho rozmnožovania nie sú známe. Celosvetový dopyt po tomto fascinujúcom starobylom strome viedlo k rozsiahlemu programu jeho rozmnožovania. Očakáva sa, že plány na uvoľnenie rastlín pre záhradnícke pestovanie budú predstavovať nádejný model toho, ako môže ísť ochrana ruka v ruke s pestovaním ohrozených rastlín.

Na Slovensku je možné rastlinu vidieť v bratislavskej ZOO, v časti DinoPark, v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach a tiež v bratislavskej Botanickej záhrade.

Súhrnné informácie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Čeľaď: Araucariaceae
  • Rozšírenie: Austrália, Nový Južný Wales
  • Biotopy výskytu: Lesy mierneho pásma
  • Odolnosť: Čiastočne mrazuvzdorná
  • Nároky: Dobre priepustná kamenitá pôda na výslnnom mieste alebo v polotieni.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Wolémia
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Wolémia