Audi RS6

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Audi RS6 quattro
Výrobca quattro GmbH pre Audi AG
Produkcia C5: 2002 – 2004
C6: 2008 – 2010
Krajina pôvodu Neckarsulm, Nemecko
Príbuzné autá Audi A6, Audi S6
Trieda vyššia stredná trieda,
športový automobil
Usporiadanie pozdĺžne montovaný motor vpredu
quattro permanentný pohon 4 × 4
Platforma Volkswagen Group C
Prevodovka(y) ZF Tiptronic automatická

Audi RS6 quattro obyčajne označované ako RS6 je navýkonnejšia verzia a vrcholná trieda modelu Audi A6, ktorá je umiestnená nad triedou Audi S6. Je to športovo orientovaný automobil vyššej strednej triedy vyrábaný súkromnou dcérskou spoločnosťou orientovanou na vysokovýkonné automobily quattro GmbH automobilky Audi AG, ktoré je súčasťou koncernu Volkswagen.

Sú vyrábané dve verzie RS6, a to 5-dverové, 5-sedadlový "Avant" (názov pre kombi) a 4-dverový, 5-sedadlový sedan. Navyše ich spaľovacie motory, ktoré sú montované vpredu a ktoré sú montované pozdĺžne, niesú zdieľané s inými automobilmi Audi. Prevodovka je montovaná bezprostredne na zadnej časti motoru v pozdĺžnej orientácii vo forme transaxle.

Iniciálky "RS" sú prevzaté z nemeckého RennSport, čo v doslovnom preklade znamená "pretekársky šport", a je vrcholná vysokovýkonná úroveň výbavy, ktorý je umiestnený o zreteľný krok vyššie ako verzia S. Podobne ako všetky Audi RS modely je RS6 priekopníkom niekrorých najnovších a najmodernejších technológií Audi techniky. RS6 tak mohol byť opísaný ako slávny automobil, ktorého najnovšia generácia má najvýkonnejší spaľovací motor zo všetkých modelov Audi s vyšším výkonom ako fyzicky väčšieho modelu S8. Navyše rovnako ako všetky RS modely aj RS6 je k dispozícii len s Audi ochrannou značkou permanentného pohonu všetkých kolies quattro na základe samosvorného diferenciálu Torsen.

Výroba Audi C5 RS6 začala v júni 2002 a skončila v septembri 2004. Súčasná druhá generácia Audi C6 RS6 bola predstavená v roku 2007. na Autosalóne vo Frankfurte. Prvá generácia RS6 bola prvým RS modelom, ktorý bol exportovaný do Severnej Ameriky, kým súčasná generácia sa predáva len v Európe.

Hlavnými konkurentmi RS6 na trhu sú BMW M5 a Mercedes-Benz E63 AMG

C5 (2002 – 2004)[upraviť | upraviť zdroj]

Audi C5 RS6 quattro
Produkcia Júl 2002–September 2004
Nasledovník RS6 C6
Typ karosérie 5-dverový Avant (kombi)
4-dverový sedan
Platforma Volkswagen Group C5
Motor(y) 4,2 L V8 40V 2xDOHC 'biturbo' (BCY/BRV)
Prevodovka(y) 5-rýchlostná ZF 5HP24A tiptronic automatická
Rázvor 2 759 mm
Dĺžka 4 852 mm
Šírka 1 850 mm
Výška Sedan: 1387-1 426 mm
Avant: 1390-1 430 mm
Hmotnosť Sedan: 1 840 kg
Avant: 1 865 kg
Kapacita nádrže 82 L
EuroNCAP 4 (1998)
Pozri aj Audi C5 A6, Audi C5 S6
Audi C5 RS6 zozadu
Audi C5 RS6 Avant
Audi C5 RS6 Avant zozadu
Motor 4,2 V8 biturbo

Audi C5 RS6 quattro (Typ 4B) bol vrcholový model používajúci platformu Volkswagen Group C5 (1997 – 2004) a bol k dispozícii ako 5-dverové, 5-sedadlové kombi "Avant". 4-dverový, 5-sedadlový sedan nasledoval krátko po verzii Avant. Vyrábal sa od júla 2002 do septembra 2004.

Oficiálne predstavenie výkonových hodnôt pre verziu Avant, pri použití odporúčaného vysokooktánového bezolovnatého benzínu 98 "Super Plus" dosiahne zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 4,6 sekundy, zrýchlenie z 0 na 200 km/h za 16,8 sekundy (16,6 sekundy pre sedan). Oficiálna hodnota maximálnej rýchlosti je stanovená na 250 km/h, hoci väčšina 'RS' majiteľov vyhlasuje, že obmedzovač rýchlosti je dosť veľkorysý pre všetky RS automobily so skutočne 'obmedzenou' maximálnou rýchloťou na hodnote 270 km/h, ktorú možno dosiahnuť. Použitie benzínu s nižším oktánovým číslom ako je štandardný bezolovnatý 95 "Premium" zníži výkon motoru a logicky zníži aj výstupné výkonové parametre.

Objem batožinového priestoru je vo verzii Avant v rozmedzí od 455 litrov až do 1 590 litrov pri sklopených zadných sedadlách. Pre sedan je hodnota objemu batožinového priestoru na hodnote 424 litrov.

Pohonná jednotka[upraviť | upraviť zdroj]

Pre C5 RS6 je pohonnou jednotkou spaľovací motor z hliníkovej zliatiny so zdvihovým objemom 4 172 cm³ s dvomi turbodúchadlami ('biturbo'), 2 x DOHC, s 5 ventilmi na valec. S dvomi turbodúchadlami (jedno na rad valcov) výkon osemvalcového motoru dosahuje hodnoty 331 kW/450 koní pri 5 700 až 6 400 ot/min a 560 Nm krútiaceho momentu. Kombinácia 4,2 V8 motoru s variabilným časovaním ventilov a dvomi turbodúchadlami dáva RS6 mimoriadne široké výkonové pásmo s maximálnym krútiacim momentom, ktorý je k dispozícii od 1 950 do 5 600 ot/min.

Ďalšie podrobnosti o motore sú plne sekvenčné viacbodové vstrekovanie paliva so vstrekovacími tryskami umiestnenými v zberači nasávacieho potrubia,[1] mapované priame zapaľovanie,[2] s polovodičovým vysokonapäťovým elektrickým rozvodom pomocou ôsmich samostatných jednoiskrových zapaľovacích cievok a NGK sviečok z dlhou životnosťou a 3 snímačmi detonácie motora. Riadenie motora používa riadiacu jednotku Bosch Motronic[3] ME 7.1.1, ktorá ovláda všetky funkcie motora vrátane dodávania paliva, zapaľovania, časovania ventilov, emisného kontrolného systému a kontrola zníženia krútiaceho momentu – tá pracuje v spojení s Bosch ESP 5.7 Electronic Stability Programme v rámci "proti-šmykovej kontroly" (ASR) regulácie preklzu. Motor je štandardne v súlade s emisnou normou Euro 3 a obsahuje dva katalyzátory a 4 sondy lambda, ktoré spravujú rad valcov selektívnou lambda kontrolou. To má za následok hodnotu CO2 na úrovni 350 g/km pre sedan aj Avant.

RS6 má elektronicky riadenú 5-rýchlostnú ZF 5HP24A tiptronic automatickú prevodovku (prevodové pomery: 1. st: 3.571, 2. st: 2.200, 3. st: 1.505, 4. st: 1.000, 5. st: 0.804) s blokovacím meničom momentu na každej rýchlosti. Riadiaca jednotka prevodovky obsahuje funkcou "fuzzy logika" s jej "Dynamic Shift Programme" (DSP) s meniteľnou charakteristikou, ktorá sa prispôsobuje individuálnym štýlom jazdy. Manuálne radenie 'tiptronic' môže byť vykonávané buď radiacou pákou alebo 'pádlami' pod volantom.

RS6 bol k dispozícii iba so stálym pohonom všetkých kolies quattro založeným na diferenciáli Torsen, využívajúci Torsen T-2 dynamický 'automatický odklon krútiaceho momentu' a stredový diferenciál. Krútiaci moment z motora je najprv vedený z výstupného hriadeľa prevodovky do stredového diferenciálu Torsen, a potom automaticky delený a rozložený medzi prednú a zadnú nápravu.

Predný a zadný diferenciál (pomer: 3.197) sú konvenčného "otvoreného" typu, ale využívajú "Electronic Differential Lock" (Elektronická uzávierka diferenciálu). EDL je navyše integrovanou funkciou Bosch Electronic Stability Programme (ESP) a pôsobí tak, že monitoruje a porovnáva jednotlivé rýchlosti kolies cez nápravu a brzdenie jednotlivých kolies, čo je snímané pri stratení trakcie (preklzu), čím sa prenáša krútiaci moment na koleso, ktoré má priľnavosť. "Anti-Slip Regulation" (ASR) vôčšinou známejšie ako systém kontroly trakcie[4] spĺňa Bosch ESP pomocné prostriedky jazdy.

Pruženie a riadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Využitie úplne rovnakého nezávislého štvorčlenného predného pruženia a dvojitého lichobežníkového vzadu, ako je podobné v Audi A6 a S6, RS6 bol znížený o 20 milimetrov spolu s o 30% tuhšími pružinami a o 40 % zvýšeným tlmením. RS6 tiež slúžil ako model pre debutovú novinku Audi "Dynamic Ride Control" (DRC). Systém DRC je mechanický, ale používa čerpadlo na poskytnutie prídavného tlaku jednotlivým tlmičom pri prejazde zákrutou, pri zrýchlení či brzdení alebo pri kolísaní či náklone. Systém umožňuje neustálu zmenu tlaku v tlmičoch, čo poskytuje pohodlnú jazdu po rovnej ceste a na vysokej úrovni pri veľkej priľnavosti pri tvrdom zatáčaní, brzdení alebo zrýchľovaní. Hlavnou výhodou systému DRC je to, že funguje bez nutnosti zložitej elektroniky ako je požadované v podobných systémoch konkurentov ako Mercedes-Benz a ďalších konkurentov. Jeho hlavnou nevýhodou je, že DRC tlmiče sú známe pre zlyhanie (únik kvapaliny z priečnoväzobného okruhu), ktoré môžu mať vplyv na riadenie a kvalitu jazdy vozidlom; niektorí majitelia oznámili, že potrebujú väčšiu náhradu za chybné jednotky DRC a mnoho vodičov sa rozhodlo nahradiť systém jednoduchším a spoľahlivejším podvozkom z druhovýroby.

Posilňovač riadenia citlivý na rýchlosť "Servotronic" bol tiež štandardom s pomerom 16,2 a polomerom otáčania 11,4 metra.

Brzdy, kolesá a pneumatiky[upraviť | upraviť zdroj]

Predné brzdy majú pevné Brembo osem-piestové monoblokové brzdové strmene so štyrmi brzdovými doštičkami v každom strmeni spolu s plávajúcimi a radiálne odvetávanými brzdovými kotúčmi priemeru 365 mm a hrúbky 33 mm. Zadné brzdy majú jedno-piestové plávajúce brzdové strmene ATE s integrovanou, káblom-ovládanou parkovacou brzdou spojené s 335 mm odvetrávanými brzdovými kotúčmi hrúbky 23 mm. Predná a zadné brzdové strmene majú finálnu vysoko leskú čiernu farbu, vpredu s logom Audi "RS". Predné aj zadné plávajúce brzdové kotúče sú pripevnené kovovými čapmi na odľahčený náboj kolesa a umožňujú bočnú tepelnu rozťažiteľnosť o 1 mm.

Bosch ESP 5,7 Electronic Stability Programme,[5] s ABS,[6] Electronic Brakeforce Distribution (EBD) a Brzdový asistent (BA) sú štandardnou výbavou.

Boli k dispozícii celkovo 3 typy OEM kolies a pneumatík pre RS6. V Európe a inde boli 19" kolesá štandardom, s voliteľnými 18". 18" zimný balík s pneumatikami Dunlop SP Winter Sport M3 (225/45 ZR18 95V) bol všeobecne k dispozícii.

RS6 Plus[upraviť | upraviť zdroj]

Od apríla do septembra 2004 sa vyrábala limitovaná edícia ešte výkonnejšieho RS6 s názvom RS6 Plus. Mal vyšší výkon motoru – 353 kW/480 koní pri 6 000 až 6 400 ot/min s rovnakou hodnotou krútiaceho momentu na úrovni 560 Nm pri 1 950 až 6 000 ot/min. Tento motor bol vyvinutý a vyrábaný vo Veľkej Británii firmou Cosworth Technology (dnes známa ako MAHLE Powertrain). Oficiálne hodnoty ukazujú, že zrýchlenie z 0 na 100 km/h zvládne za 4,6 sekundy a z 0 na 200 km/h za 17,36 sekundy pri oficiálnej maximálnej rýchlosti 280 km/h.

RS6 Plus mal k dispozícii ako štandard Dynamic Ride Control (DRC) a bezplatné športové pruženie "Sports Suspension Plus", ktoré znížilo RS6 Plus ešte o 10 milimetrov. Disky kolies boli k dispozícii len v rozmere 9Jx19" s päťlúčovým dizajnom vo filálnej farbe "anthracite" (tmavošedá) s pneumatikami rozmerov 255/35 ZR19 96Y XL.

C6 (2008 – 2010)[upraviť | upraviť zdroj]

Audi C6 RS6 quattro
Produkcia April 2008–November 2010
Predchodca Audi C5 RS6 quattro
Príbuzné autá Audi C6 A6, Audi C6 S6
Typ karosérie 5-dverový Avant (kombi)
4-dverový sedan
Platforma Volkswagen Group C6
Motor(y) 5.0 L V10 FSI biturbo 2xDOHC (BUH)
Prevodovka(y) 6-rýchlostná ZF 6HP26A tiptronic automatická
Rázvor 2 846 mm
Dĺžka Avant: 4 923 mm,
sedan: 4 928 mm
Šírka 1 889 mm
Výška Avant: 1 460 mm,
sedan: 1 456 mm
Hmotnosť 2 025 kg
Kapacita nádrže 80 L
Audi RS6 C6 zozadu
Audi RS6 C6 Avant
Motor 5,0L V10 TFSI
Interiér Audi RS6 C6

Druhá generácia RS6 nazývaná Audi RS6 5.0 TFSI quattro (Typ 4F), postavená na základe platformy Volkswagen Group C6 bola predstavená v roku 2007 na Autosalóne vo Frankfurte. S výrobou sa začalo v apríli 2008 a od rovnakého dátumu bol okamžite dostupným v Európe, export sa začal v roku 2009. Od januára 2010 je navýkonnejším Audi aké kedy automobilka vyrobila,[7][8] s pozíciou pred svojimi hlavnými konkurentmi BMW M5 a Mercedes-Benz E63 AMG pokiaľ ide o výkon motoru. RS6 motor 5,0L V10 biturbo produkuje maximálny výkon 426 kW/579 koní pri 6 250 až 6 700 ot./min a 650 Nm krútiaceho momentu pri 1 500 do 6 250 ot/min, teda o 52 kW/71 koní a 150 Nm viac než atmosférický motor 5,0L V10 z BMW M5.

Oficiálne výkonové parametre pre Avant sú: zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 4,6 sekundy, zrýchlenie z 0 na 200 km/h za 12,3 sekundy, a maximálna rýchlosť elektronicky obmedzená na 250 km/h s továrenskom možnosťou nastaviť maximálnu rýchlosť na hodnotu 274 km/h. V štandardnej forme sú emisie C02 obmedzené na hodnotu 333 g/km. Sedan dosiahne zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 4,5 sekundy.

Karoséria a dizajn[upraviť | upraviť zdroj]

5-dverový Avant (kombi) sa začal predávať v apríli 2008 a 4-dverový sedan bol k dispozícii od augusta 2008. Vyrobený z ocele v dizajne škrupinovej konštrukcie, ktorá používa odľahčený hliník pre predné blatníky a kapotu.

Vizuálne sa RS6 líši od príbuzného S6 najmä rozšírenými podbehmi blatníkov podľa vzoru Audi Quattro s cieľom širšieho rozchodu kolies. Má takisto odstránené predné hmlové svetlá kvôli väčším predným vstupom vzduchu (pre dva postanne montované intercoolery a ďalšia chladiče). Desať (na stranu) predných LED diód pre denné svietenie sú aj na príbuznom S6, ale pri hmlových svetlách v spodnej časti predného nárazíku – na RS6 sa nachádzajú v hlavom svetlomete. LED technológia je použitá aj pri zadných svetlách. Nový RS6 takisto obsahuje adaptívne svetlomety, ktoré sa otáčajú pri otáčaní volantu.

Objem batožinový priestor je v rozmedzí od 565 do 1 660 litrov vo verzii Avant.

Pohonná jednotka[upraviť | upraviť zdroj]

Pohonnou jednotkou pre RS6 C6 je spaľovací motor, ktorý je prvým celohliníkovým 5,0-litrovým (4 991 cm³) 90° desaťvalcom prepĺňaným dvomi turbodúchadlami (biturbo) s priamym vstrekovaním benzínu (FSI) a s mazacím systémom so suchou kľukovou skriňou. Špekulovalo sa, že ešte výkonejšia verzia tohto motoru s výkonom viac ako 600 koní sa bude montovať do Audi S8 modelového roku 2011.[9] Tento motor je podobný motorom V10 s atmosférickým nasávaním z modelov Audi S6, Audi S8 či Lamborghini Gallardo.[10]

5,0L V10 motor má 4 ventily na valec s dvomi vačkovými hriadeľmi poháňanými dvomi reťazami (2xDOHC) a variabilným časovaním ventilov[11] pre sacie a výfukové vačkové hriadele. Nasávaný vzduch je chladený dvomi postrannými intercoolermi. Riadenie motoru je vykonávané prostredníctvom dvoch riadiacich jednotiek Bosch DI-Motronic[12] ME 9.1.2, ktoré pracujú na princípe "pán" a "otrok"; dve riadiace jednotky sú potrebné z dôvodu vysokých otáčok, ktoré motor môže dosiahnuť. Takisto používa systém priameho zapaľovania s desiatimi samostatnými priamo-pôsobiacimi zapaľovacími cievkami, elektronickým regulačným systémom Drive-by-wire (Bosch "E-Gas"),[13] a lambda-regulácia radu valcov s využitím ôsmich lambda sond.

Celkovo sedem chladičov a štyri elektrické ventilátory sú potrebné na chladenie motoru a súvisiacich komponentov pod hliníkovou kapotou RS6.

Výkon motora prechádza cez upravenú ZF 6HP26A 6-rýchlostnú automatickú prevodovku tiptronic (prevodové pomery – 1. st: 4.171, 2. st: 2.340, 3. st: 1.521, 4. st: 1.143, 5. st: 0.867, 6. st: 0.691), so skrátenými radiacimi časmi s "Dynamic Shift Programme" (DSP) a módom "Sport". Ten má radenie pádlami pod volantom, podobne ako je tomu pri Audi RS4 B7. Hydraulický menič krútiaceho momentu má funkciu lock-up, ktorá je na každej zo šiestich rýchlostí, a je schopná sa úplne odpojiť keď vozidlo stojí a tak šetrí palivo.

Podobne ako všetky Audi RS modely je RS6 vybavená štandardne stálym pohonom 4 × 4 quattro; pri tejto verzii RS6 s použitím najnovšej asimetrickej dynamickej predvoľby 40:60 (vpredu a vzadu) rozdenenia krútiaceho momentu cez Torsen T-3 stredový diferenciál. Táto najnovšia verzia Torsen, najprv montovaná do RS4 B7, môže automaticky rozdeliť až po maximum 100% za zadnú nápravu alebo 80% na prednú nápravu a to v závislosti na trakčných podmienkach.

Riadenie a pruženie[upraviť | upraviť zdroj]

Podobne ako predchádzajúca generácia RS6 a tiež ako RS4 B7, táto generácia RS6 má systém športového pruženia "Dynamic Ride Control" (DRC). Systém môže dynamicky nastaviť tuhosť jednotlivých tlmičov pričom neustále udržuje komfortnú jazdu a vysokú priľnavosť. Táto verzia má tri stupne hydropneumatického pruženia, ktoré sú nastaviteľné ovládaním Multi Media Interface.

Riadenie obsahuje hrebeňový "servotronic" posilňovač riadenia s pomerom 12,5 a priemerom otáčania 12,2 metrov.

Brzdy, kolesá a pneumatiky[upraviť | upraviť zdroj]

Štandardné brzdy RS6 tvoria vŕtané radiálne odvetrávané a plávajúce brzdové kotúče, predné s priemerom 390 mm a hrúbkou 36 mm a zadné s priemerom 356 mm a hrúbkou 28 mm. Do predných kotúčov sú nasadené lesklé čierne 6-piestové zliatinové brzdové strmene Brembo s integrovaným "RS" logom a čierne jednopiestové plávajúce strmene s integrovanou elektromechanickou parkovacou brzdou na zadných brzdách.

Voliteľné "Audi ceramic" uhlík-uhlík laminátové (C/SiC) kompozitné predné brzdy sú k dispozícii len spolu s 20" kolesami a používajú brzdové kotúče priemeru 420 mm a hrúbky 40 mm, ktoré sú vŕtané, ventilované a plávajúce kompozitné od firmy SGL Carbon so šedými 8-piestovými brzdovými strmeňmi Alcon s logom "Audi ceramic".

Bez ohľadu na konštrukciu brzdových kotúčov sa všetky montovali prostredníctvom vysokopevnostných oceľových spojov, ktoré spájajú 'pracovný' povrch kotúča s nábojom kolesa.

Športovo 'ladený' Bosch ESP 8.0 Electronic Stability Programme je štandardom a obsahuje Antiblokovací systém (ABS), Elektronický rozdeľovač brzdného účinku (EBD) a Brzdový asistent (BA). Tento ESP systém má tri užívateľom voliteľné nastavenia: "ESP-on" – štandardný predvolený režim plnej ochrany, "ESP-sportmode" – (ktorý vypne ASR a EDL trakčné funkcie) a "ESP-off" (ktorý úplne deaktivuje všetky funkcie spojené s trakciou a stabilizáciou).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Bosch Automotive Technology Manifold injection: Method of operation
  2. Bosch Automotive Technology Ignition
  3. Bosch Automotive Technology Motronic for manifold-injection engines
  4. Bosch Automotive Technology Traction Control System TCS
  5. Bosch Automotive Technology Electronic Stability Programme ESP
  6. Bosch Automotive Technology Antilock Braking System ABS
  7. Audi UK – The New Audi RS6 – Pricing and Specification Guide, Edition 1. 02/08
  8. Audi UK – Audi RS6 – Pricing and Specification Guide, Edition 2. 05/08
  9. 2010 Audi A8 / 2011 Audi S8 – Car News [online]. Car and Driver, [cit. 2010-09-17]. Dostupné online.
  10. 2010 Audi RS6 Avant – First Drive Review [online]. Car and Driver, [cit. 2010-09-17]. Dostupné online.
  11. Bosch Automotive Technology Variable valve timing direct gasoline injection
  12. Bosch Automotive Technology DI-Motronic for direct gasoline injection
  13. Bosch Automotive Technology Electronic throttle control (ETC/EGAS) for direct gasoline injection

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Audi RS6

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]