Bannik

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bannik

Bannik (rus. баенник, баинник, байнушко, банный, байник)[1] je v mytológii východných Slovanov démonický trpaslík, zvláštny druh škriatka, neláskavý duch. Žije v bani (sauna), je zvyčajne neviditeľný, niekedy má podobu nahého starca pokrytého blatom a lístím saunovej metličky alebo muža s dlhými vlasmi a tiež sa z neho stáva kanec, pes, mačka, žaba a biely zajac. Žije za pieckou v bani (sauna) alebo pod poličkou. Rád sa saunuje v bani po niekoľkých výmenách osôb, umýva sa veľmi špinavou vodou, ktorá steká z ľudských tiel.[1] Predpokladá sa, že Bannik sa saunuje po polnoci a v tom čase sa ľudia už nemajú saunovať.

Ľudové predstavy[upraviť | upraviť zdroj]

Za všetky neúspechy v bani (sauna) je vinný Bannik. Najobľúbenejšou zábavou Bannika je popáliť ľudí vriacou vodou, hádzať kamene do piecky a tiež búchať na stenu, čím vystraší tých, ktorí sa saunujú.[2] Bannik škodí veľmi bolestivo (vytrháva kožu alebo ľudí usaunuje k smrti), ale iba tým, ktorí porušujú pravidlá.

Aby si Bannika ľudia spriatelili, nechávajú mu v bani kúsok ražného chleba s množstvom soli a tiež mu v bani nechávajú trochu vody a kúsok mydla.[1] Aby Bannik nikomu neubližoval, ľudia udusia čierne kurča bez toho, aby mu vytrhali perie a zakopú ho pod prah bane a nechávajú ho tam až do Zeleného štvrtka.

Bannik v ženskej podobe sa nazýva Bannika alebo matka bane. Je to strapatá a strašná stará žena. Môže sa zjavovať tiež nahá, alebo v podobe mačky. Býva pod poličkou.

Ďalšou verziou banniky je Šišiga. Je to démonické stvorenie, ktoré sa vydáva za známeho človeka a láka ľudí do bane na parný kúpeľ a môže sa usanunovať až ku smrti. Šišiga sa zjavuje tým, ktorí vchádzajú do bane so zlými úmyslami a bez modlitby.

Bannik sa zúčastňuje vianočných veštieb. O polnoci dievčatá prídu k otvoreným dverám bane a zdvihnú si sukne. Ak sa Bannik dievčaťa dotkne huňatou rukou, bude mať dievča bohatého ženícha, ak nechlpatou rukou, bude chudobná a ak mokrou rukou, bude z nej opilec.

Podľa legendy sa červená neviditeľná čiapka Bannika, ktorú si necháva sušiť na kachliach, dá ukradnúť presne o polnoci. Po krádeži však musíte hneď utekať do kostola, ale ak tam včas nedobehnete, Bannik vás dobehne a zabije.[1]

Zobrazenia v súčasnom umení[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1995 - karikatúra „Baňa Ňurkiny“ od Oksany Čerkasovej podľa scenára Nadeždy Kožušanovej.[3]
  • 2017 - pieseň „Bannik“ od skupiny KňaZz[4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d ГРУШКО Е. А., МЕДВЕДЕВ Ю. М.. Русские легенды и предания. M. : Эксмо, 2008. S. 11-208.
  2. Мария Семёнова. Быт и верования древних славян. [s.l.] : [s.n.]. ISBN 5352000397.
  3. Нюркина баня (1995) — Школа-студия "ШАР" [online]. sharstudio.com, [cit. 2021-03-17]. Dostupné online.
  4. Десять лучших российских музыкальных альбомов 2017 года [online]. KM.RU Новости - новости дня, новости России, последние новости и комментарии, [cit. 2021-03-17]. Dostupné online. (po rusky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Банник na ruskej Wikipédii.