Bob Klose

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

RadoBobKlose (vl. menom Rado Klose * 1944) je britský architekt, gitarista a fotograf. V rokoch 1964 až 1965 bol členom kapely, z ktorej po niekoľkých zmenách názvov vznikla skupina Pink Floyd. Bob Klose zo skupiny odišiel v roku 1965.

Začiatky hudobnej kariéry[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1964 vznikla v Londýne študentská kapela s názvom Sigma 6, ktorú založili študenti architektúry na Regent Street Polytechnic College of Architecture Roger Waters, Rick Wright a Nick Mason. V skupine sa postupne striedali spoluhráči, menili sa aj jej názvy.

Do skupiny sa Bob Klose pripojil v septembri 1964, t. j. v období kedy sa aj on zapísal na štúdium na tejto škole. Krátko na to skupina zmenila svoj názov na The Tea Set (skrátene T-Set). Ešte v tú istú jeseň Bob prieviedol do skupiny ďalšieho člena, speváka Chrisa Dennisa, ktorý v tej dobe pracoval na vojenskej základni RAF v Northolte ako zubný technik. Chris mal skúsenosti s vystupovaním so známejšími skupinami vtedajšej hudobnej scény v Cambridge. So skupinou vystupoval iba krátko. Roger Waters do nej priviedol kamaráta z gymnázia (jeho učiteľkou bol Rogerova matka), gitaristu a speváka Syda Barretta, ktorý nastúpil do ročníka spolu s Bobom. Krátko po Sydovom príchode Chris od skupiny odišiel, neskôr ho RAF odvelila do cudziny.

Bob Klose bol dobrý džezový gitarista, k jeho obľúbeným žánrom patril aj R&B. Okolo Vianoc 1964 sa skupina cez známosti Ricka Wrighta dostala do nahrávacieho štúdia v Hamsteade. Vtedy skupina nahrala jednu klasickú R&B skladbu „I'm A King Bee“ (od Slima Harpa) a tri Sydove piesne s názvami „Double O Bo“, „Butterfly“ a „Lucy Leave“. Tieto nahrávky skupina používala ako demosnímky pre ponuku podnikom ešte pred živými prehrávkami. Do súčasnosti sa z nich zachovali dve skladby, „Lucy Leave“ a „I'm A King Bee“, ktoré sú v súčasnosti dostupné ako bootlegy a ktoré jsou jediným známymi nahrávkami, na ktorých hrá so skupinou Bob Klose.

Klosemu sa nepáčil štýl Barrettových psychedelických, niekedy popových skladieb, preto v lete v roku 1965 zo skupiny odišiel a venoval sa štúdiu architektúry a fotografovaniu.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Bob Klose vystúpil vo filmovom dokumente The Pink Floyd and Syd Barrett Story z roku 2001, kde potvrdil, že skutočne hrá na gitaru v skladbách „Lucy Leave“ a „I'm a King Bee“.

V roku 2006 bol hosťom Davida Gilmoura v štúdiu, kde nahral niektoré gitarové party Davidovho albumu On an Island.

Roku 2007 účinkoval Klose v programe BBC „Days in the Life“, venovanom skupine Pink Floyd.

Klose sa zúčastnil aj nahrávania albumu Blue River z roku 2008 od dvojice Smith & Mudd.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Bob Klose na anglickej Wikipédii a Bob Klose na českej Wikipédii.