Comfortably Numb

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
„Comfortably Numb“
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
SingelPink Floyd
z albumu The Wall
Vydaný 1979
Formát 7" vinyl
Nahraný apríl–november 1979
Žáner progresívny rock, hard rock
Dĺžka 6:21[pozn 1]
3:59 (singel)
Vydavateľ EMI
Skladateľ David Gilmour
Roger Waters
Producent Roger Waters
David Gilmour
Bob Ezrin
Pink Floyd chronológia singlov
Another Brick in the Wall (Part 2)
(1979)
Comfortably Numb
(1979)
Run Like Hell
(1980)

„Comfortably Numb“ je skladba od britskej rockovej skupiny Pink Floyd, ktorá bola vydaná na ich dvojalbume The Wall z roku 1979. Zároveň bola v tom istom roku vydaná ako singel, na ktorého "B" strane bola nahrávka skladby „Hey You“.

Táto pieseň je jednou z troch na albume The Wall, ktorej autorom je spolu s Rogerom Watersom aj gitarista a neskorší líder skupiny, David Gilmour. Gilmour mal hudobné nápady, nahraté na demo pre túto skladbu pripravené na svoj neskorší sólový projekt.

„Comfortably Numb“ je jednou z najslávnejších skladieb skupiny Pink Floyd. Je uznávaná hlavne vďaka gitarovým sólam, ktoré sú v nej nahraté. V skladbe sú hrané dve sóla. Druhé z nich je fanúšikmi, hudobnou kritikou ale aj samotným Gilmourom považované za najlepšie, aké kedy nahral. V hudobnom časopise Guitar World je „Comfortably Numb“ umiestnená na štvrtom mieste v stovke najlepších gitarových sól.[1] V hlasovaní na serveri Yahoo získalo gitarové sólo prvé miesto u divákov televízneho hudobného kanálu Planet Rock[2]. V roku 1989 členovia fanzinu skupiny Pink Floyd, The Amazing Pudding, zvolili túto skladbu za ich najlepšiu pieseň. Časopis Rolling Stone dal túto pieseň na 314. miesto zoznamu 500 najlepších skladieb všetkých čias.

Skladba „Comfortably Numb“ je spolu so skladbou „Mother“ jednou z mála samostatných hudobných diel, ktoré nie sú priamo zvukovo prepojené na ostatné diela albumu. Podľa časpisu Rolling Stone text piesne pochádza z Watersovej osobnej skúsenosti po tom, ako dostal injekciu na utíšenie pri hepatitíde v roku 1977 pred koncertom Animals tour vo Philadelphii[3][4] "boli to dve najdlhšie hodiny môjho života", hovorí Waters. "Skúšať hrať na koncerte v stave, keď som mal problém zdvihnúť ruku." O aranžmáne finálnej verzii skladby viedli Waters s Gilmourom spory. Gilmour si ju predstavoval (oproti albumu) v drsnejšiu, Waters chcel, aby Gilmourove sólo bolo na začiatku skladby.

Tak ako ostatné skladby albumu The Wall, pieseň „Comfortably Numb“ je rozprávaním časti príbehu jeho hlavného protagonistu Pinka. Pink sa cíti úplne izolovaný od spoločnosti, nedokáže odolať tlaku postavenia rockovej hviezdy a pred odchodom na koncertné vystúpenie kolabuje v hotelovej izbe. K Pinkovi je privolaný lekár, ktorý mu dáva injekciu, ktorá by ho mala prebrať. Text piesne je koncipovaný ako dialóg doktora (Waters) s Pinkom (Gilmour).

Skladbu nahrali[upraviť | upraviť zdroj]

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Dĺžka skladby na albumoch je rôzna. "Comfortably Numb" končí pri
    * 6:53 na Echoes: The Best of Pink Floyd
    * 7:26 na Is There Anybody Out There? (The Wall Live 1980–81),
    * 8:02 na The Wall – Live in Berlin,
    * 8:10 na In the Flesh: Live,
    * 8:56 na Delicate Sound of Thunder,
    * 7:59 na The Departed Soundtrack,
    * 9:29 na P*U*L*S*E

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. 100 Greatest Guitar Solos - Tablature for the greatest guitar solos of all timet
  2. [1]
  3. Rolling Stone: Comfortably Numb [online]. . Dostupné online.
  4. MABBETT, Andy. The Complete Guide to the music of Pink Floyd. [s.l.] : Omnibus Press. ISBN 071194301X. The Wall, s. p82.
  5. a b c d e f g h FITCH, Vernon, Richard Mahon Comfortably Numb-A History of "The Wall" - Pink Floyd 1978-1981. [s.l.] : PFA Publishing, Inc.. ISBN 0977736601. S. p99.