Preskočiť na obsah

Bombardovanie Nitry 26. marca 1945

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bombardovanie Nitry 26. marca 1945
Súčasť druhej svetovej vojny
Dátum 26. marec 1945
Miesto Nitra
Výsledok vojenský výsledok zanedbateľný, zničenie časti mesta a civilné obete
Protivníci
5. letecká armáda vzdušných síl ZSSR Slovenský štát
Sila
27 bombardérov Douglas A-20 5. leteckej armády vzdušných síl ZSSR
Straty
5 mŕtvych nemeckých vojakov, 8 mŕtvych slovenských vojakov, 330 civilných obetí, 48 zničených, stovky poškodených budov[1]

Bombardovanie Nitry 26. marca 1945 bol nálet sovietskeho letectva[pozn. 1] na územie vtedajšej Slovenskej republiky počas druhej svetovej vojny a jeden z najničivejších vzdušných útokov na Slovenský štát spolu s náletom amerického letectva na Bratislavu 16. júna 1944 a sovietskym náletom na Prešov 20. decembra 1944.[pozn. 2] Nitra bola spolu s Vrábľami, Komjaticami a Zlatými Moravcami v osi postupu bratislavsko – brnianskej operácie Červenej armády a cieľom náletov na tieto mestá bolo zničiť nemecké vojská v meste, vojenské kolóny už ale mesto opustili. Nálet v Nitre usmrtil len 5 nemeckých vojakov a 8 slovenských vojakov, zdokumentovaných civilných obetí však bolo 330, zničených bolo 48, silne poškodených bolo 289 budov, ďalšie stovky boli poškodené čiastočne. Počas komunistického režimu sa nálet nespomínal.[1]

Predohra[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 25. marca 1945 zahájila Červená armáda bratislavsko – brniansku operáciu. 5. letecká armáda vzdušných síl ZSSR zahájila taktické nálety a bombardovanie stíhačkami Lavočkin La-5 FN a americkými bombardérmi Douglas A-20 dodanými Sovietskemu zväzu v rámci programu lend-lease. 25. marca boli bombardované Komjatice, kde sa v tom čase nachádzali už len maďarské pomocné zbory a dedinčania sláviaci Kvetnú nedeľu. Nálet usmrtil 70 vojakov a 150 dedinčanov. 25. marca poobede boli následne bombardované Vráble, kde predchádzajúci prieskum udával prítomnosť tankov Tiger II, no tie medzitým mesto opustili a vyrazili do boja. Nálet si vyžiadal 70 civilných obetí.

Priebeh náletu[upraviť | upraviť zdroj]

25. marca o 22.30 hod vykonalo nad mestom letecký prieskum lietadlo Polikarpov Po-2 a pomocou osvetľovacích tzv. Stalinových sviec vykonalo letecké snímkovanie, ktoré odhalilo prítomnosť dvoch nemeckých vojenských kolón pri nitrianskych kasárňach a v Párovciach.

V pondelok, 26. marca 1945, sa v Nitre konal jarmok. Vojenské kolóny z mesta už odtiahli, v meste sa nachádzalo veliteľstvo a obranné postavenia, napr. pri betónovom moste cez rieku Nitru. Ráno o 8.15 h, oznámili poplachové sirény letecký útok na Nitru. Útok zahájili štyri stíhačky La-5 štartujúce z letiska Tri Duby[1] ostreľovaním vojenského transportu s nemeckou bojovou technikou v železničnej stanici Kozárovce idúci na Zlaté Moravce. Stíhačky pokračovali v smere na Nitru, kde prízemným letom prekvapili obsluhu štvorhlavňového rýchlopalného protilietadlového kanóna. Takisto štvorčlenná obsluha ďalšieho protilietadlového kanóna umiestneného južne od obce Chrenová (vtedy Tormoš) bola zabitá predtým ako stihla vystreliť. Následne lietadlá prelietavali nad mestom a ostreľovali ulice v centre.[2]

Krátko nato priletelo zo smeru Šaľa v troch vlnách 27 bombardérov Douglas A-20 Boston štartujúcich z letiska pri Budapešti a začali s bombardovaním mesta. Na Nitru zhodili 166 bômb, ktoré zasiahli aj ulice Farskú, Kupeckú a vtedajšiu Hlavnú, dnes Štefánikovu triedu a priestor pred hlavnou poštou, divadlo a tržnicu, Podhradie a budovu prepošstva.

Výsledky náletu[upraviť | upraviť zdroj]

Zahynulo 345 prevažne civilných osôb vrátane detí. V tento deň sa totiž v Nitre konal napriek blízkosti frontu jarmok a ulice mesta boli plné ľudí. Medzi obeťami bolo len 13 vojakov – 8 vojakov slovenskej armády a 5 vojakov Wehrmachtu, ostatné obete boli civili: Nitrania, prechádzajúci utečenci a cezpoľní návštevníci predveľkonočného trhu z okolitých dedín. Zničených bolo 48 budov (divadlo, pešia zóna, kňazský seminár, Sihoť...), 289 budov bomby silne poškodili a stovky budov poškodili menej.[1] Po vojne boli mnohé budovy namiesto obnovy odstránené. Veľkou stratou bolo aj vyhorenie Nitrianskeho divadla postaveného roku 1882 po zásahu zápalnej bomby. Namiesto jeho obnovy bolo postavené súčasné Divadlo Andreja Bagara. Celkovo sa výrazne zmenilo centrum mesta najmä v okolí dnešného Svätoplukovho námestia.

Ohlas v dobovej tlači[upraviť | upraviť zdroj]

O nálete informovalo jedno z posledných čísel Gardistu[pozn. 3]:

Nitru, odvekú nositeľku slovenskej histórie a kresťanskej tradície, postihlo v pondelok 26. marca krátko pred 9. hod. bezohľadné teroristické pustošenie a hromadné vraždenie. Boľševické bombardovacie sväzy priletely nad mesto v troch vlnách a shodily veľké množstvo trhacích a zápaľných bômb a to vo chvíli, keď v celom meste prúdil život v najväčšom rozsahu. Pustošenie tohto staroslávneho mesta previedli boľševici bombardovaním kobercovým systémom... Treba zdôrazniť, že bombardovanie Nitry je typickým príkladom teroristického pustošenia zo strany boľševikov. Nálet na Nitru sa uskutočnil za veľmi dobrej viditeľnosti. Je preto zrejmé, že aj v prípade Nitry boľševický teror smeroval výlučne proti civilnému obyvateľstvu. Zničené boli obytné domy a najviac postihnutí sú tí najchudobnejší z robotníckej štvrte Párovce. Zato však nie je zasiahnutý ani jeden objekt, ktorý by mal nejakú vojenskú dôležitosť.

– Boľševický teror nad Nitrou, Gardista, 28. marca 1945

Poznámka[upraviť | upraviť zdroj]

  1. 22. júna 1941 Nemecko napadlo ZSSR. Slovenská vláda už deň po začiatku útoku vyhlásila, že prerušuje diplomatické styky so ZSSR a 24. júna vyslala vojenské jednotky, ktoré sa pripojili k ťaženiu proti ZSSR.
  2. Najviac obetí, odhadom 4000, priniesol nálet 15. americkej leteckej armády 14. marca 1945 na Nové Zámky, tie však boli počas druhej svetovej vojny v čase medzi viedenskou arbitrážou a Parížskou mierovou konferenciou de iure súčasťou Maďarska.
  3. Dňa 4. apríla 1945 bola Červenou armádou oslobodená Bratislava, posledné číslo Gardistu vyšlo 5. apríla.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d FIJALKA, Slavomír. Ako to bolo s bombardovaním Nitry. Bojovník (Slovenský zväz protifašistických bojovníkov), 8.3.2023, roč. LXVIII, čís. 3. Dostupné online [cit. 2024-06-22]. ISSN 03223-2018.
  2. Kronika leteckej vojny nad Slovenskom, VVS: 26.03.1945 [online]. airwarsk.blogspot.com, [cit. 2024-06-21]. Dostupné online.