Paprika čínska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Capsicum chinense)
Capsicum chinense

Paprika čínska[1] (lat. Capsicum chinense alebo Capsicum sinense) je druh čili papričky s výnimočnou pálivosťou. Niektorí taxonómovia ju považujú za príslušníka druhu paprika ročná.

Rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

Meno tohto druhu je zavádzajúce, pretože jeho vlasťou je Stredná Amerika, Yucatánsky polostrov a oblasť Karibiku. Názov "paprika čínska" pochádza od holandského botanika Nikolausa Josepha von Jacquina (1727 – 1817), ktorý sa mylne domnieval, že pochádza z Číny.[2]

V teplej klíme, ktorou sa oblasť pôvodu papriky vyznačuje, ide o trvalku, ktorá vydrží niekoľko rokov. V chladnejšom podnebí však zvyčajne neprežije zimu. Bez problémov však vyklíčia zo semena z predchádzajúceho roka.

Pestovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Paprika čínska sa vo svojej prirodzenej vlasti pestuje už stovky rokov, no do ázijských oblastí, kde sa teraz pestuje tiež, bola dovezená len nedávno. Majú ju v obľube aj mnohí záhradníci, ktorí ju pestujú buď pre jej veselú farebnosť, alebo v zeleninových záhradách pre štipľavé papričky.

Kuchyne[upraviť | upraviť zdroj]

Paprika čínska a jej odrody sa na Yucatáne a v Karibiku už po stáročia používajú, aby dodali tradičným pokrmom tunajšej kuchyne patričný "šmrnc". Korenia sa nimi najmä pokrmy z duseného mäsa, omáčky ako aj marinády pre nakladanie mäsa a kurčiat.

Aj v európskej a severoamerickej kuchyni sa niektoré z týchto čili papričiek občas používajú, napríklad habanero, ktoré slúžia na prípravu veľmi pálivých šalátov. Deje sa tak vďaka popularite Tex-Mex a mexickej kuchyne v západnej kultúre.

Kultivary[upraviť | upraviť zdroj]

Paprika čínska má veľa kultivarov a skupín kultivarov, ku ktorým patria:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ČERVENKA, Martin, et al. Slovenské botanické názvoslovie : rastlinná výroba. 1. vyd. Bratislava : Príroda, 1986. 517 s. S. 148.
  2. Bosland, P.W. 1996. Capsicums: Innovative uses of an ancient crop. p. 479-487. In: J. Janick (ed.), Progress in new crops. ASHS Press, Arlington, VA.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Paprika čínská na českej Wikipédii.