Paprika kríčkovitá

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Capsicum frutescens)
Capsicum frutescens

Paprika kríčkovitá[1] (iné názvy: paprika kríčková [2][3], paprika krovitá [4][5], kajenská paprika [1]; lat. Capsicum frutescens) je druh čili papričky, ktorý býva niekedy považovaný za príslušníka druhu paprika ročná. Kultivary Capsicum frutescens môžu byť jednoročné alebo kratší čas žijúce trvalky. Majú biele kvety so zelenobielou či zelenožltou korunou a sú opeľované buď hmyzom, alebo sú samoopelivé. Plody rastú vzpriamene a majú kužeľovitý až kopijovitý tvar. Zvyčajne sú veľmi drobné a štipľavé. Dorastajú do dĺžky 10 – 20 mm a priemerom mávajú medzi 3 – 7 mm. Papričky sú počas rastu zvyčajne svetlo zelené a ako dozrievajú, získavajú jasne červenú farbu. Môžu sa však zafarbiť aj inak. V porovnaní s inými druhmi paprík sa Capsicum frutescens vyznačuje menšou paletou tvarov. Možno je to dané nedostatkom šľachtiteľského záujmu pestovateľov v minulosti. Nedávno sa však tento druh začal vďaka značnému množstvu vzpriamených farebných papričiek na kríkoch pestovať na dekoratívne účely.

Rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

Capsicum frutescens pochádza pravdepodobne z Južnej alebo Strednej Ameriky. Rýchlo sa v tamojších tropických a subtropických oblastiach rozšírila a stále tam divoko rastie. V súčasnosti sa prirodzene vyskytuje vo väčšine Strednej Ameriky aj v severnej a západnej časti Južnej Ameriky. Capsicum frutescens je považovaná za predka druhu Capsicum chinense.

Kultivary[upraviť | upraviť zdroj]

Druh Capsicum frutescens zahŕňa nasledujúce kultivary a/alebo variety:

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b čili. In: Encyclopaedia Beliana
  2. Brigita. Liečivé rastliny [online]. liecive.herba.sk, [cit. 2019-08-28]. Dostupné online. Archivované 2019-08-28 z originálu.
  3. paprika. In: Všeobecný encyklopedický slovník M-R 2002, S. 522
  4. čili. In: Slovník cudzích slov (akademický)
  5. ľuľkovité. In: Pyramída

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Paprika křovitá na českej Wikipédii.