Carcharhinus amblyrhynchos

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Carcharhinus amblyrhynchos
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Carcharhinus amblyrhynchos
Bleeker, 1856

mapa rozšírenia (modrým)
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Carcharhinus amblyrhynchos je druh žraloka z čeľade Carcharhinidae.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Do tejto čeľade patrí aj Carcharhinus albimarginatus, ktorý je Carcharhinus amblyrhynchos veľmi podobný. Carcharhinus amblyrhynchos sa vyskytuje najčastejšie v slaných vodách trópov a subtrópov, okolo atolov, koralových útesov a v lagúnach. Môže sa potopiť do hĺbky 280 metrov, ale jeho prítomnosť bola zaznamenaná aj v omnoho väčších hĺbkach (až 1000 metrov). Dosahuje dĺžky až 2,6 metra a hmotnosti okolo 34 kilogramov. Pre človeka nie je príliš nebezpečný, pokiaľ sa však cíti ohrozený, môže dôjsť k obrannému útoku – uhryznutiu. Predtým nám ale tzv. exhibičným plávaním, pri ktorom sa nahrbí, dá najavo svoju agresivitu. Toto chovanie je typické skôr u jedincov, v skupine sa príliš neprejavuje. Carcharhinus amblyrhynchos patrí medzi ohrozené druhy, čo je spôsobené jeho vysokým výlovom.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Carcharhinus amblyrhynchos je typický pre Indický a Tichý oceán, konkrétnejšie potom pre oblasť Madagaskaru, Maurícia a Seychel. Ďalej ho nájdeme v Červenom mori, pri pobreží Juhoafrickej republiky, kde je označovaný ako Carcharhinus wheeleri (žralok Wheelerov). Ďalšia dlhá oblasť jeho výskytu sa tiahne od južnej Číny po severnú Austráliu a súostrovie Tuamotu.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Aj keď môže Carcharhinus amblyrhynchos dosiahnuť dĺžky necelých 3 metrov (čo je maximum), jeho priemerná dĺžka činí len 2 metre. Chrbát má tmavo sivý, brucho bledé až biele. Chvostová plutva má okraj sfarbený do čierna, zadná strana prsných a panvových plutiev je čierna celá. Má veľké oči a pretiahnutý rypec. Jeho čeľuste sú opatrené trojuholníkovitými zubami. Carcharhinus amblyrhynchos býva občas zamieňaný so žralokom čiernohrotým (Carcharhinus melanopterus). Aktívny je hlavne v noci. Plutvy Carcharhinus amblyrhynchos sú veľmi cenené, jeho mäso je veľmi obľúbené. Je lákadlom pre turistov napríklad v oblasti Maldív.

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

Carcharhinus amblyrhynchos loví útesové ryby, väčšinou dlhé do 30 cm, ale aj malé žraloky, hlavonožce a kôrovce. Potravu si zháňa za šera a v noci. Keď loví, dokáže vyvinúť rýchlosť až 48 km/h.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Carcharhinus amblyrhynchos je živorodý. Samica je gravidná približne 12 mesiacov a v jednom vrhu sa narodí 1 až 6 mláďat. Mláďa meria po narodení asi 45 až 60 cm. Dospelosti dosahuje v 7 rokoch a dožíva sa až 25 rokov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Žralok spanilý na českej Wikipédii.