Cryolophosaurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cryolophosaurus

Lebka rodu Cryolophosaurus.
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Cryolophosaurus ellioti
Hammer a Hickerson, 1994
Synonymá
Elvisaurus
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Cryolophosaurus bol veľký dravý dinosaurus dosahujúci dĺžku okolo 6 až 8 metrov. Známy je z nekompletnej kostry a ďalších ešte neopísaných pozostatkov. Žil pred 190 až 185 miliónmi rokov na území dnešnej Antarktídy. Jediný druh je Cryolophosaurus ellioti.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Išlo o pomerne pevne stavaného dravca vybaveného dlhými zadnými končatinami, krátkymi, no silnými prednými končatinami s troma prstami opatrenými silnými pazúrmi a veľkou, vysokou lebkou s rozľahlými odľahčovacími otvormi. Kostený hrebeň, tiahnúci sa od očníc smerom k nozdrám, typický pre neskoršie karnosaury, nebol vyvinutý. Namiesto neho disponoval unikátnym kosteným hrebeňom, ktorý ho odlišoval od ostatných dravých dinosaurov už na prvý pohľad. Vyrastal z priestoru medzi očami a týčil sa smerom do hora. Kvôli podobnosti tohto hrebeňa s účesom typickým pre Elvisa Presleyho bol tento dinosaurus neformálne známy ako „Elvisaurus“.

Spôsob života[upraviť | upraviť zdroj]

Kryolofosaurus obýval pobrežné lesy Antarktídy spolu s veľkými prosauropódmi podobnými plateosaurovi, inými teropódmi a pterosaurami. Začiatkom jury prevládala síce teplejšia klíma než dnes a aj samotná Antarktída bola o niečo bližšie k rovníku, teploty však boli vysoké. Podľa nových štúdií dolná hranica teploty v pobrežných oblastiach zasahovala pod bod mrazu, pričom ešte väčšie zimy panovali vo vnútrozemí. Dinosaury tak boli schopné existovať aj v nízkych teplotách zahŕňajúcich dokonca aj prítomnosť snehu.

Kryolofosaurus lovil pravdepodobne pestrú škálu živočíchov, možno zahŕňajúcu aj veľké prosauropódy (rod Glacialisaurus).

Kostený hrebeň bol pomerne krehký, nevhodný pre účel zbrane a používanie v súbojoch. Slúžil pravdepodobne na lákanie pozornosti samíc, pričom mohol byť pestro sfarbený.

Systematika[upraviť | upraviť zdroj]

Klasifikácia rodu Cryolophosaurus je problemtaická, vyznačoval sa totiž zmesou vyspelých a archaických znakov. Pôvodne bol radený do skupiny Ceratosauria. Neskôr ho začala väčšina odborníkov považovať za jedného z najstarších zástupcov skupiny Tetanurae. V súčasnosti prevláda názor, že Cryolophosaurus bol vývojovo primitívny teropód blízky rodu Dilophosaurus.

V kultúre[upraviť | upraviť zdroj]

Kryolofosaurus sa objavuje v prvej epizóde amerického televízneho dokumentu Dinosaur Revolution z roku 2011.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]