Cupola

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
modul Cupola v Kennedyho vesmírnom stredisku
Cupola namontovaná na ISS, s odklopenými krytmi okien.[1]
Výhľad z modulu Cupola

Cupola (z angl. kupola) je modul kozmickej stanice ISS, ktorý zaistila Európska kozmická agentúra a ktorý umožní prácu a 180° výhľad až dvom členom posádky stanice. To zjednoduší prácu napr. s robotickým ramenom alebo pri vykladaní nákladového priestoru amerického raketoplánu.

Modul bol navrhnutý a vyrobený talianskou firmou Alenia – má tvar kupoly tvorenej šiestimi bočnými a jedným vrchným oknom vybavenými poklopmi slúžiacimi ako ochrana pred mikrometeoritmi a vesmírnym smetím. Celá konštrukcia má priemer takmer 3 metre a výšku 1,5 metra a mala by byť pripojená na jeden z napojovacích uzlov amerického modulu Unity. Okrem komunikačnej techniky môže byť v module Cupola umiestnené jedno z dvoch identických ovládaní kanadského robotického ramena.

Do februára 2010 bola Cupola majetkom NASA (prevedená za dopravu a servis ISS pre ESA) a čakala na vynesenie do vesmíru počas letu raketoplánu. Do vesmíru ju vyniesol raketoplán Endeavour v priebehu misie STS-130. Najprv bola dočasne pripojená na spájací uzol CBM (Common Berthing Mechanism) modulu Tranquility, 15. februára 2010 ju staničný manipulátor premiestnil k spodnému bočnému uzlu toho istého modulu.

Technické podrobnosti[upraviť | upraviť zdroj]

  • celková výška: 1,5 m
  • maximálny priemer: 2,95 m
  • hmotnosť: 1,880 kg

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]