Zoznam pilotovaných letov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je chronologický zoznam pilotovaných letov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Nepilotované lety sú uvedené v zozname nepilotovaných letov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Základné posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice sú hrubo zvýraznené. "Čas pripojenia" odkazuje na loď, takže nie je vždy zhodný s časom členov posádky.

Dokončené misie[upraviť | upraviť zdroj]

Misia ISS let Posádka Fotografia posádky Znak misie Poznámky
1. 2A STS-88
Endeavour
Štart:
4. december 1998
Čas pripojenia:
6 dní 18h
Spojené štáty Robert D. Cabana

Spojené štáty Nancy J. Currieová
Rusko Sergej K. Krikaľov
Spojené štáty James H. Newman
Spojené štáty Jerry L. Ross
Spojené štáty Frederick W. Sturckow

STS-88 crew.jpg Sts-88-patch.png Pripojenie modulu Unity
3 výstupy do vesmíru
2. 2A.1 STS-96
Discovery
Štart:
27. máj 1999
Čas pripojenia:
5 dní 18h
Spojené štáty Daniel T. Barry

Spojené štáty Rick D. Husband
Spojené štáty Tamara E. Jerniganová
Spojené štáty Ellen Ochoaová
Kanada Julie Payettová
Spojené štáty Kent V. Rominger
Rusko Valerij Tokarev

STS-96 crew.jpg Sts-96-patch.png 1 výstup do vesmíru
3. 2A.2a STS-101
Atlantis
Štart:
19. máj 2000
Čas pripojenia:
5 dní 18h
Spojené štáty James D. Halsell, Jr.

Spojené štáty Susan J. Helmsová
Spojené štáty Scott J. Horowitz
Rusko Jurij V. Usačov
Spojené štáty James S. Voss
Spojené štáty Mary E. Weberová
Spojené štáty Jeffrey N. Williams

STS-101 crew.jpg Sts-101-patch.png Zvýšenie orbity o ~30 km
1 výstup do vesmíru
4. 2A.2b STS-106
Atlantis
Štart:
8. september 2000
Čas pripojenia:
7 dní 21h
Spojené štáty Scott D. Altman

Spojené štáty Daniel C. Burbank
Spojené štáty Edward T. Lu
Rusko Jurij Malenčenko
Spojené štáty Richard Mastracchio
Rusko Boris V. Morukov
Spojené štáty Terrence W. Wilcutt

STS-106 crew.jpg Sts-106-patch.svg 1 výstup do vesmíru
5. 3A STS-92
Discovery
Štart:
11. október 2000
Čas pripojenia:
6 dní 21h
Spojené štáty Leroy Chiao

Spojené štáty Brian Duffy
Spojené štáty Michael Lopez-Alegria
Spojené štáty William S. McArthur
Spojené štáty Pamela A. Melroyová
Japonsko Koiči Wakata
Spojené štáty Peter J.K. Wisoff

STS-92 crew.jpg Sts-92-patch.svg Pripojenie nosníka Z1
4 výstupy do vesmíru
6. 2R Sojuz TM-31
Štart:
31. október 2000
Čas pripojenia:
~183 dní
Rusko Jurij Gidzenko

Rusko Sergej Krikaľov
Spojené štáty William Shepherd

ISS-Expedition 1-crew.jpg Soyuz TM-31 patch.png štart posádky Expedície 1
7. 4A STS-97
Endeavour
Štart:
30. november 2000
Čas pripojenia:
6 dní 23h
Spojené štáty Michael J. Bloomfield

Kanada Marc Garneau
Spojené štáty Brent W. Jett
Spojené štáty Carlos I. Noriega
Spojené štáty Joseph R. Tanner

STS-97 crew.jpg Sts-97-patch.svg Pripojenie nosníka P6
(solárne panely)
3 výstupy do vesmíru
8. 5A STS-98
Atlantis
Štart:
7. február 2001
Čas pripojenia:
6 dní 21h
Spojené štáty Kenneth D. Cockrell

Spojené štáty Robert L. Curbeam
Spojené štáty Marsha S. Ivinsová
Spojené štáty Thomas D. Jones
Spojené štáty Mark L. Polansky

STS-98 crew.jpg Sts-98-patch.png Pripojenie laboratórneho modulu Destiny
3 výstupy do vesmíru
9. 5A.1 STS-102
Discovery
Štart:
8. marec 2001
Čas pripojenia:
8 dní 21h
Spojené štáty Susan J. Helmsová

Spojené štáty James M. Kelly
Spojené štáty Paul W. Richards
Austrália / Spojené štáty Andrew Thomas
Rusko Jurij V. Usačov
Spojené štáty James S. Voss
Spojené štáty James D. Wetherbee

STS-102 crew.jpg Sts-102-patch.png Použitie MPLM

Výmena posádky Expedície 1
za posádku Expedície 2
2 výstupy do vesmíru

10. 6A STS-100
Endeavour
Štart:
19. apríl 2001
Čas pripojenia:
8 dní 3h
Spojené štáty Jeffrey S. Ashby

Taliansko Umberto Guidoni
Kanada Chris A. Hadfield
Spojené štáty Scott E. Parazynski
Spojené štáty John L. Phillips
Spojené štáty Kent V. Rominger
Rusko Jurij Lončakov

STS-100 crew.jpg STS-100 patch.svg Použitie MPLM

Inštalovanie Canadarm2
2 výstupy do vesmíru

11. 2S Sojuz TM-32
Štart:
28. apríl 2001
Čas pripojenia:
~183 dní
Rusko Jurij Baturin

Kazachstan Talgat Musabajev
Spojené štáty Dennis Tito - vesmírny turista

Soyuz TM-32 crew.jpg Soyuz TM-32 patch.png Všetci traja sa po týždni vrátili loďou Sojuz TM-31
12. 7A STS-104
Atlantis
Štart:
12. júl 2001
Čas pripojenia:
8 dní 1h
Spojené štáty Michael L. Gernhardt

Spojené štáty Charles O. Hobaugh
Spojené štáty Janet L. Kavandi
Spojené štáty Steven W. Lindsey
Spojené štáty James F. Reilly

STS-104 crew.jpg Sts-104-patch.svg Inštalovanie Quest Joint Airlock

3 výstupy do vesmíru

13. 7A.1 STS-105
Discovery
Štart:
10. august 2001
Čas pripojenia:
9 dní 20h
Spojené štáty Daniel T. Barry

Spojené štáty Frank L. Culbertson
Rusko Vladimir Dežurov
Spojené štáty Patrick G. Forrester
Spojené štáty Scott J. Horowitz
Spojené štáty Frederick W. Sturckow
Rusko Michail Ťurin

STS-105 crew.jpg Sts-105-patch.png Pripojenie modulu Pirs

Použitie MPLM
Výmena posádky Expedície 2
za posádku Expedície 3
2 výstupy do vesmíru

14. 3S Sojuz TM-33
Štart:
21. október 2001
Čas pripojenia:
~193 dní
Rusko Viktor M. Afanasiev

Francúzsko Claudie Haigneré - ESA
Rusko Konstantin Kozejev

Soyuz TM-33 crew.jpg Soyuz TM-33 patch.png Všetci traja sa po 9 dňoch a 18 hodinách vrátili loďou Sojuz TM-32.
15. UF-1 STS-108
Endeavour
Štart:
5. december 2001
Čas pripojenia:
7 dní 21h
Spojené štáty Daniel W. Bursch

Spojené štáty Linda M. Godwinová
Spojené štáty Dominic L. Gorie
Spojené štáty Mark E. Kelly
Rusko Jurij Onufrijenko
Spojené štáty Daniel M. Tani
Spojené štáty Carl E. Walz

STS-108 crew.jpg Sts-108-patch.png Použitie MPLM

Výmena posádky Expedície 3
za posádku Expedície 4
1 výstup do vesmíru

16. 8A STS-110
Atlantis
Štart:
8. apríl 2002
Čas pripojenia:
7 dní 2h
Spojené štáty Michael J. Bloomfield

Spojené štáty Stephen N. Frick
Spojené štáty Lee M.E. Morin
Spojené štáty Ellen Ochoaová
Spojené štáty Jerry L. Ross
Spojené štáty Steven L. Smith
Spojené štáty Rex J. Walheim

STS-110 crew.jpg Sts-110-patch.png Pripojenie nosníka S0

4 výstupy do vesmíru

17. 4S Sojuz TM-34
Štart:
25. apríl 2002
Čas pripojenia:
~196 dní
Rusko Jurij Gidzenko

Južná Afrika Mark Shuttleworth - vesmírny turista
Taliansko Roberto Vittori

Soyuz TM-34 crew 1.jpg Soyuz TM-34 logo.png Všetci traja sa po 8 dňoch vrátili loďou Sojuz TM-33.
18. UF-2 STS-111
Endeavour
Štart:
5. jún 2002
Čas pripojenia:
7 dní 22h
Spojené štáty Franklin Chang-Diaz

Spojené štáty Kenneth D. Cockrell
Spojené štáty Paul S. Lockhart
Rusko Valerij Korzun
Francúzsko Philippe Perrin - CNES
Rusko Sergej Tresčev
Spojené štáty Peggy Whitsonová

STS-111 crew.jpg Sts-111-patch.png Použitie MPLM

Pripojenie Mobile Base System
Výmena posádky Expedície 4
za posádku Expedície 5
3 výstupy do vesmíru

19. 9A STS-112
Atlantis
Štart:
7. október 2002
Čas pripojenia:
6 dní 21h
Spojené štáty Jeffrey S. Ashby

Spojené štáty Sandra H. Magnusová
Spojené štáty Pamela A. Melroyová
Spojené štáty Piers J. Sellers
Spojené štáty David A. Wolf
Rusko Fiodor Jurčichin

STS-112 crew.jpg Sts-112-patch.png Pripojenie nosníka S1

3 výstupy do vesmíru

20. 5S Sojuz TMA-1
Štart:
30. október 2002
Čas pripojenia:
~183 dní
Rusko Jurij Lončakov

Belgicko Frank De Winne - ESA
Rusko Sergej Zaľotin

Soyuz TMA-1crew.jpg Soyouz TMA-1 logo.svg Všetci traja sa po týždni vrátili loďou Sojuz TM-34
21. 11A STS-113
Endeavour
Štart:
24. november 2002
Čas pripojenia:
6 dní 22h
Spojené štáty Kenneth D. Bowersox

Rusko Nikolaj M. Budarin
Spojené štáty John B. Herrington
Spojené štáty Paul S. Lockhart
Spojené štáty Michael Lopez-Alegria
Spojené štáty Donald R. Pettit
Spojené štáty James D. Wetherbee

STS-113 crew.jpg Sts-113-patch.png Pripojenie nosníka P1 Truss

Výmena posádky Expedície 5
za posádku Expedície 6
3 výstupy do vesmíru

Poznámka: 1. februára 2003 pri pristávaní havaroval raketoplán Columbia čo spôsobilo prerušenie hlavných konštrukčných letov až do júla 2005. Výstavba pokračovala letom STS-115 v septembri 2006.
22. 6S Sojuz TMA-2
Štart:
28. apríl 2003
Čas pripojenia:
~182 dní
Spojené štáty Edward T. Lu

Rusko Jurij Malenčenko

Soyuz TMA-2 Crew.jpg Soyuz TMA-2 Patch.png Výmena posádky Expedície 5

za posádku Expedície 6, ktorá sa vrátila loďou Sojuz TMA-1

23. 7S Sojuz TMA-3
Štart:
18. október 2003
Čas pripojenia:
~192 dní
Rusko Alexandr Kaleri

Spojené štáty Michael Foale
Španielsko Pedro Duque - ESA

Soyuz TMA-3 Crew.jpeg Soyuz TMA-3 Patch.png Výmena posádky Expedície 6

za posádku Expedície 7, ktorá sa vrátila loďou Sojuz TMA-2

24. 8S Soyuz TMA-4
Štart:
April 19 2004
Čas pripojenia:
~185 dní
Rusko Gennadij Padalka

Spojené štáty Edward Fincke
Holandsko André Kuipers - ESA

Soyuz TMA-4 Crew.jpg Soyuz TMA-4 Patch.png Výmena posádky Expedície 7

za posádku Expedície 8, ktorá sa vrátila loďou Sojuz TMA-3

25. 9S Sojuz TMA-5
Štart:
14. október 2004
Čas pripojenia:
~190 dní
Spojené štáty Leroy Chiao

Rusko Jurij Šargin
Rusko Saližan Šaripov

Soyuz TMA-5 Crew.jpg Soyuz TMA-5 Patch.png Výmena posádky Expedície 9

za posádku Expedície 10, ktorá sa vrátila loďou Sojuz TMA-4

26. 10S Sojuz TMA-6
Štart:
15. apríl 2005
Čas pripojenia:
~179 dní
Rusko Sergej Krikaľov

Spojené štáty John Phillips
Taliansko Roberto Vittori - ESA

Soyuz TMA-6 Crew.jpg Soyuz TMA-6 Patch.png Výmena posádky Expedície 10

za posádku Expedície 11, ktorá sa vrátila loďou Sojuz TMA-5

27. LF1 STS-114
Discovery
Štart:
26. júl 2005
Čas pripojenia:
8 dní 20h
Spojené štáty Eileen M. Collinsová

Spojené štáty James M. Kelly
Japonsko Sóiči Noguči
Spojené štáty Stephen Robinson
Austrália / Spojené štáty Andrew Thomas
Spojené štáty Wendy Lawrenceová
Spojené štáty Charles Camarda

STS-114 crew.jpg Sts-114-patch.png Návrat raketoplánov na ISS

Použitie MPLM
3 výstupy do vesmíru

28. 11S Sojuz TMA-7
Štart:
1. október 2005
Čas pripojenia:
~189 dní
Spojené štáty William S. McArthur

Rusko Valerij Tokarev
Spojené štáty Gregory Olsen - vesmírny turista

Crew of soyuz tma7.jpg
Soyuz TMA-7 patch.svg
Výmena posádky Expedície 11

za posádku Expedície 12, ktorá sa vrátila loďou Sojuz TMA-6

29. 12S Sojuz TMA-8
Štart:
30. marec 2006
Čas pripojenia:
~180 dní
Rusko Pavel Vinogradov

Spojené štáty Jeffrey Williams
Brazília Marcos Pontes

Jsc2006e00701.jpg Soyuz TMA-8 Patch.png Výmena posádky Expedície 12

za posádku Expedície 13, ktorá sa vrátila loďou Sojuz TMA-7

30. ULF1.1 STS-121
Discovery
Štart:
4. júl 2006
Čas pripojenia:
~9 dní
Spojené štáty Steven W. Lindsey

Spojené štáty Mark E. Kelly
Spojené štáty Michael E. Fossum
Spojené štáty Piers Sellers
Spojené štáty Lisa Nowaková
Spojené štáty Stephanie Wilsonová
Nemecko Thomas Reiter

STS 121 Crew Portrait.jpg STS-121 patch.png Pripojenie Reitera k posádke Expedície 13,
inšpekcia raketoplánu z ISS, 3 výstupy do vesmíru
31. 12A STS-115
Atlantis
Štart:
9. september 2006
Čas pripojenia:
~7 dní
Spojené štáty Brent Jett

Spojené štáty Christopher Ferguson
Spojené štáty Joseph Tanner
Spojené štáty Daniel Burbank
Spojené štáty Heidemarie Stefanyshynová-Piperová
Kanada Steve MacLean

STS-115 crew.jpg STS-115 patch.png Pripojenie nosníka P3/P4 vrátane solárnych panelov, inšpekcia raketoplánu z ISS, 3 výstupy do vesmíru
32. 13S Sojuz TMA-9
Štart:
18. september 2006
Čas pripojenia:
215 dní
Rusko Michail Ťurin

Spojené štáty Michael Lopez-Alegria
Spojené štáty Anuosheh Ansariová - vesmírna turistka

Soyuz TMA-9 crew w ansari.jpg Soyuz TMA-9 Patch.png Výmena posádky Expedície 13

za posádku Expedície 14, ktorá sa vrátila loďou Sojuz TMA-8

33. 12A.1 STS-116
Discovery
Štart:
10. december 2006
Čas pripojenia:
7 dní 23h
Spojené štáty Mark Polansky

Spojené štáty William Oefelein
Spojené štáty Nicholas Patrick
Spojené štáty Robert Curbeam
Švédsko Christer Fuglesang
Spojené štáty Joan Higginbotham
Spojené štáty Sunita Williamsová

STS-116 crew.jpg Sts-116-patch.png Pripojenie nosníka P5,
inšpekcia raketoplánu z ISS, 4 výstupy do vesmíru
34. 14S Sojuz TMA-10
Štart:
7. apríl 2007
Čas pripojenia:
~196 dní
Rusko Oleg Kotov

Rusko Fiodor Jurčichin
Spojené štáty Charles Simonyi - vesmírny turista

Soyuz tma 10 crew.jpg Soyuz TMA-10 Patch.png Výmena posádky Expedície 14

za posádku Expedície 15, ktorá sa vrátila loďou Sojuz TMA-9

35. 13A STS-117
Atlantis
Štart:
8. jún 2007
Čas pripojenia:
~10 dní
Spojené štáty Frederick W. Sturckow

Spojené štáty Lee Archambault
Spojené štáty Patrick G. Forrester
Spojené štáty Steven Swanson
Spojené štáty John Olivas
Spojené štáty James F. Reilly
Spojené štáty Clayton Anderson

STS-117 new crew photo.jpg STS-117 patch new.png Pripojenie nosníka S3/S4 vrátane solárnych panelov,
inšpekcia raketoplánu z ISS, 4 výstupy do vesmíru
36. 13A.1 STS-118
Endeavour
Štart:
8. august 2007
Čas pripojenia:
~10 dní
Spojené štáty Scott Kelly

Spojené štáty Charles O. Hobaugh
Spojené štáty Tracy Caldwellová
Spojené štáty Richard Mastracchio
Kanada Dafydd Williams
Spojené štáty Barbara Morganová
Spojené štáty B. Alvin Drew

STS-118 crew lr.jpg STS-118 patch new.png Pripojenie nosníka S5,
inšpekcia raketoplánu z ISS, 4 výstupy do vesmíru
37. 15S Sojuz TMA-11
Štart:
10. október 2007
Čas pripojenia:
Rusko Jurij Malenčenko

Spojené štáty Peggy Whitsonová
Malajzia Šeich Mustafa Šukor

Sozuztma11crew.jpg Soyuz TMA-11 Patch.png Výmena posádky Expedície 15

za posádku Expedície 16, ktorá sa vrátila loďou Sojuz TMA-10

38. 10A STS-120
Discovery
Štart:
23. október 2007
Čas pripojenia:
~11 dní
Spojené štáty Pamela Melroyová

Spojené štáty George D. Zamka
Spojené štáty Scott E. Parazynski
Spojené štáty Stephanie Wilsonová
Spojené štáty Douglas H. Wheelock
Taliansko Paolo A. Nespoli
Spojené štáty Daniel M. Tani

STS-120 crew.jpg Sts-120-patch.svg Pripojenie modulu Harmony, premiestnenie nosníka P6, 4 výstupy do vesmíru
39. 1E STS-122
Atlantis
Štart:
7. február 2008
Čas pripojenia:
12 dní 18h
Spojené štáty Stephen Frick

Spojené štáty Alan G. Poindexter
Spojené štáty Leland D. Melvin
Spojené štáty Rex J. Walheim
Nemecko Hans Schlegel
Spojené štáty Stanley G. Love
Francúzsko Léopold Eyharts

STS-122crew.jpg STS-122 patch.png Pripojenie laboratória Columbus
40. 1J/A STS-123
Endeavour
Štart:
11. marec 2008
Čas pripojenia:
16 dní 8h 25m
Spojené štáty Dominic L. P. Gorie

Spojené štáty Gregory H. Johnson
Spojené štáty Robert L. Behnken
Spojené štáty Michael Foreman
Spojené štáty Richard M. Linnehan
Japonsko Takao Doi
Spojené štáty Garrett E. Reisman

STS-123 crew portrait.jpg STS-123 patch.png Pripojenie prvej časti japonského laboratória Kibó a kanadského robota Dextre
41. 16S Sojuz TMA-12
Štart:
8. apríl 2008
Čas pripojenia:
Rusko Sergej Volkov

Rusko Oleg Kononenko
Kórejská republika Ji So-jon

Soyuz TMA-12 Crew.jpg Soyuz TMA-12 Patch.png Výmena posádky Expedície 16

za posádku Expedície 17, ktorá sa vrátila loďou Sojuz TMA-11

42. 1J STS-124
Discovery
Štart:
31. marec 2008
Čas pripojenia:
8 dní 17h 39m
Spojené štáty Mark E. Kelly

Spojené štáty Kenneth Ham
Spojené štáty Karen L. Nybergová
Spojené štáty Ronald J. Garan
Spojené štáty Michael E. Fossum
Japonsko Akihiko Hošide
Spojené štáty Gregory Chamitoff

Sts124crew.jpg STS-124 patch.svg Pripojenie druhej časti japonského laboratória Kibó
43. 17S Sojuz TMA-13
Štart:
12. október 2008
Čas pripojenia:
Rusko Jurij Lončakov

Spojené štáty Michael Fincke
Spojené štáty Richard Garriott - vesmírny turista

Sozuztma13crew.jpg Soyuz-TMA-13-Mission-Patch.png Výmena posádky Expedície 17

za posádku Expedície 18, ktorá sa vrátila loďou Sojuz TMA-12

44. ULF2 STS-126
Endeavour
Štart:
15. november 2008
Čas pripojenia:
11 dní 16h 46m
Spojené štáty Christopher Ferguson

Spojené štáty Eric A. Boe
Spojené štáty Donald Pettit
Spojené štáty Stephen G. Bowen
Spojené štáty Heidemarie Stefanyshynová-Piperová
Spojené štáty Robert S. Kimbrough
Spojené štáty Sandra Magnusová

STS-126 crew portrait.jpg STS-126 patch.png Oprava Solar Alpha Rotary Joint (SARJ), príprava stanice na šesťčlennú posádku a výmena člena základnej posádky.
45. 15A STS-119
Discovery
Štart:
15. marec 2009
Čas pripojenia:
8 dní 22h
USA Lee J. Archambault

USA Dominic A. Antonelli
USA Joseph M. Acaba
USA Steven R. Swanson
USA Richard R. Arnold
USA John L. Phillips
Japonsko Koiči Wakata

Sts119 crew portrait.jpg STS-119 patch.png výmena člena základnej posádky

Pripojenie nosníka S6 truss
inšpekcia raketoplánu z ISS
4 výstupy do vesmíru

46. 18S Sojuz TMA-14
Štart:
26. marec 2009
Čas pripojenia:
~197 dní
Rusko Gennadij Padalka

USA Michael R. Barratt
USA / Maďarsko Charles Simonyi

Soyuz-TMA-14-Crew-Photo.jpeg Soyuz-TMA-14-Mission-Patch.png Výmena posádky Expedície 18

za posádku Expedície 19, ktorá sa vrátila loďou Sojuz TMA-13 spolu so Simonyim

47. 19S Sojuz TMA-15
Štart:
27. máj 2009
Čas pripojenia:
~186 dní
Rusko Roman Romanenko

Belgicko Frank De Winne
Kanada Robert B. Thirsk

Soyuz TMA-15 crew.jpg Soyuz-TMA-15-Mission-Patch.png Prílet posádky Expedície 20
48. 2J/A STS-127
Endeavour
Štart:
15. júl 2009
Čas pripojenia:
11 dní 1h
USA Mark L. Polansky

USA Douglas G. Hurley
USA Christopher J. Cassidy
USA Thomas H. Marshburn
USA David A. Wolf
Kanada Julie Payetteová
USA Timothy L. Kopra

STS-127 Crew Photo.jpg STS-127 patch.png Prílet člena posádky Expedície 20 (Kopra)

Inštalácia časti japonského laboratória Kibó
Kontrola raketoplánu zo stanice
5 výstupov do vesmíru

49. 17A STS-128
Discovery
Štart:
29. august 29 2009
Čas pripojenia:
9 dní 19h
USA Frederick W. Sturckow

USA Kevin A. Ford
USA Patrick G. Forrester
USA Jose M. Hernández
Švédsko Christer Fuglesang
USA John D. Olivas
USA Nicole P. Stottová

STS-128 Crew Photo.jpg STS-128 patch.png Prílet člena posádky Expedície 20 (Stottová)

Použitie MPLM
Kontrola raketoplánu zo stanice
3 výstupy do vesmíru

50. 20S Sojuz TMA-16
Štart:
30. september 2009
Čas pripojenia:
~167 dní
Rusko Maxim Surajev

USA Jeffrey N. Williams
Kanada Guy Laliberté

Soyuz TMA-16 crew.jpg Soyuz-TMA-16-Mission-Patch.png Výmena posádky Expedície 21

za posádku Expedície 20, ktorá sa vrátila loďou Sojuz TMA-14 spolu s Lalibertém

51. ULF3 STS-129
Atlantis
Štart:
16. november 2009
Čas pripojenia:
6 dní 17h
USA Charles O. Hobaugh

USA Barry E. Wilmore
USA Michael J. Foreman
USA Randolph J. Bresnik
USA Leland D. Melvin
USA Robert L. Satcher

STS-129 Crewphoto.jpg STS-129 patch.png Inštalácia ELC1 & ELC2

Kontrola raketoplánu zo stanice
3 výstupy do vesmíru

52. 21S Sojuz TMA-17
Štart:
20. december 2009
Čas pripojenia:
~162 dní
Rusko Oleg Kotov

USA Timothy J. Creamer
Japonsko Sóiči Noguči

Soyuz TMA-17 crew.jpg Soyuz-TMA-17-Mission-Patch.png Prílet posádky Expedície 22
53. 20A STS-130
Endeavour
Štart:
8. február 2010
Čas pripojenia:
9 dní 19h
USA George D. Zamka

USA Terry W. Virts
USA Kathryn P. Hire
USA Stephen K. Robinson
USA Nicholas J. Patrick
USA Robert L. Behnken

STS-130 Official Crew Photo.jpg STS-130 patch.png Inštalácia Node 3 & Cupola

Kontrola raketoplánu zo stanice
3 výstupy do vesmíru

55. 19A STS-131
Discovery
Štart:
5. apríl 2010
Čas pripojenia:
10 dní 5h
USA Alan G. Poindexter

USA James P. Dutton
USA Richard A. Mastracchio
USA Clayton C. Anderson
USA Dorothy M. Metcalf-Lindenburger
USA Stephanie D. Wilson
Japonsko Naoko Jamazakiová

STS-131 Official Crew Photo.jpg STS-131 patch.png Použitie MPLM

Kontrola raketoplánu zo stanice
3 výstupy do vesmíru

56. ULF4 STS-132
Atlantis
Štart:
14. máj 2010
Čas pripojenia:
7 dní 1h
USA Kenneth T. Ham

USA Dominic A. Antonelli
USA Stephen G. Bowen
USA Michael T. Good
USA Piers J. Sellers
USA Garrett E. Reisman

STS-132 Official Crew Photo.jpg STS-132 patch.png Inštalácia modulu Rassvet

Kontrola raketoplánu zo stanice
3 výstupy do vesmíru

57. 23S Sojuz TMA-19
Štart:
15. júna 2010
Doba pripojenia:
161 dní 3 hodiny 2 minúty
Rusko Fjodor Jurčichin

USA Shannon Walkerová
USA Douglas Wheelock

Soyuz TMA-19 crew.jpg Soyuz-TMA-19-Mission-Patch.png Prílet troch členov posádky Expedícia 24
58. 24S Sojuz TMA-01M
Štart:
7. októbra 2010
Doba pripojenia:
157 dní 4 hodiny 26 minút
Rusko Alexandr Kaleri

Rusko Oleg Skripočka
USA Scott Kelly

Soyuz TMA-01M crew.jpg Soyuz-TMA-01M-Mission-Patch.png Prílet troch členov posádky Expedícia 25
59. 25S Sojuz TMA-20
Štart:
15. decembra 2010
Doba pripojenia:
157 dní 1.5 hodiny
Rusko Dmitrij Kondratev

Taliansko Paolo Nespoli
USA Catherine Colemanová

Soyuz TMA-20 crew.jpg Soyuz-TMA-20-Mission-Patch.png Prílet troch členov posádky Expedícia 26
60. ULF5 STS-133
Štart:
24. februára 2011
Doba pripojenia:
8 dní 14 hodín
USA Steven Lindsey

USA Eric Boe
USA Benjamin Drew
USA Michael Barratt
USA Stephen Bowen
USA Nicole Stottová

STS-133 Official Crew Photo.jpg STS-133 patch.png Na ISS dopravena vonkajšia logistická plošina ELC, viacúčelový logistický modul Leonardo a robonaut R2
61. 26S Sojuz TMA-21
Štart:
4. apríla 2011
Doba pripojenia:
~162 dní
Rusko Alexandr Samokuťajev

Rusko Andrej Borisenko
USA Ronald Garan

Soyuz TMA-21 crew.jpg Soyuz-TMA-21-Mission-Patch.png Prílet troch členov posádky Expedícia 27
62. ULF6 STS-134
Štart:
16. mája 2011
Doba pripojenia:
11 dní 17.5 hodiny
USA Mark Kelly

USA Gregory H. Johnson
USA Andrew Feustel
USA Michael Fincke
USA Gregory Chamitoff
Taliansko Roberto Vittori

STS-134 Official Crew Photo.jpg STS-134 patch.png Na ISS dopravený spektrometer AMS-2 (Alpha Magnetic Spectrometer) a vonkajšia logistická plošina ELC-3
63. 27S Sojuz TMA-02M
Štart:
7. júna 2011
Doba pripojenia:
~165 dní
Rusko Sergej Volkov

USA Michael Fossum
Japonsko Satoši Furukawa

Soyuz TMA-02M crew.jpg Soyuz-TMA-02M-Mission-Patch.png Prílet troch členov posádky Expedícia 28
64. ULF7 STS-135
Štart:
8. júla 2011
Doba pripojenia:
8 dní 15 hodin 21 minút
USA Christopher Ferguson

USA Douglas Hurley
USA Sandra Magnusová
USA Rex Walheim

STS-135 Official Crew Photo.jpg STS-135 patch.png Zásobovacia misia, na ISS dopravený viacúčelový logistický modul Raffaello
65. 28S Sojuz TMA-22
Štart:
14. novembra 2011
Doba pripojenia:
163 dní 2 hodiny 54 minút
Rusko Anton Škaplerov

Rusko Anatolij Ivanišin
USA Daniel Burbank

Soyuz TMA-22 crew.jpg Soyuz-TMA-22-Mission-Patch.png Prílet troch členov posádky Expedícia 29
66. 29S Sojuz TMA-03M
Štart:
21. decembra 2011
Doba pripojenia:
190 dní 13.5 hodiny
Rusko Oleg Kononenko

Holandsko André Kuipers
USA Donald Pettit

Zľava Donald Pettit, Oleg Kononenko a André Kuipers Emblém posádky Sojuzu TMA-03M Prílet troch členov posádky Expedícia 30
67. 30S Sojuz TMA-04M
Štart:
15. mája 2012
Doba pripojenia:
123 dní
Rusko Gennadij Padalka

Rusko Sergej Revin
USA Joseph Acabá

Zľava: Acabá, Padalka a Revin Emblém posádky Sojuzu TMA-04M Prílet troch členov posádky Expedícia 31
68. 31S Sojuz TMA-05M
Štart:
15. júla 2012
Doba pripojenia:
125 dní
Rusko Jurij Malenčenko

USA Sunita Williamsová
Japonsko Akihiko Hošide

Zľava: Malenčenko, Williamsová a Hošide Emblém posádky Sojuzu TMA-05M Prílet troch členov posádky Expedícia 32
69. 32S Sojuz TMA-06M
Štart:
23. októbra 2012
Doba pripojenia:
142 dní
Rusko Oleg Novickij

Rusko Jevgenij Tarelkin
USA Kevin Ford

Zľava: Ford, Novickij, Tarelkin Emblém posádky Sojuzu TMA-06M Prílet troch členov posádky Expedícia 33
70. 33S Sojuz TMA-07M
Štart:
19. decembra 2012
Doba pripojenia:
145 dní
Rusko Roman Romanenko

Kanada Christopher Hadfield
USA Thomas Marshburn

Zľava Marshburn, Romanenko a Hadfield Emblém posádky Sojuzu TMA-07M Prílet troch členov posádky Expedícia 34
71. 34S Sojuz TMA-08M
Štart:
28. marca 2013
Doba pripojenia:
166 dní
Rusko Pavel Vinogradov

Rusko Alexandr Misurkin
USA Christopher Cassidy

Zľava Cassidy, Vinogradov a Misurkin Emblém posádky Sojuzu TMA-08M Prílet troch členov posádky Expedícia 35
72. 35S Sojuz TMA-09M
Štart:
28. mája 2013
Doba pripojenia:
166 dní
Rusko Fjodor Jurčichin

Taliansko Luca Parmitano
USA Karen Nybergová

Zľava Jurčichin, Nybergová a Parmitano Emblém posádky Sojuzu TMA-09M Prílet troch členov posádky Expedícia 36
73. 36S Sojuz TMA-10M
Štart:
25. septembra 2013
Doba pripojenia:
166 dní
Rusko Oleg Kotov

Rusko Sergej Rjazanskij
USA Michael Hopkins

Zľava Hopkins, Kotov, Rjazanskij Emblém posádky Sojuzu TMA-10M Prílet troch členov posádky Expedícia 37

Prebiehajúce misie[upraviť | upraviť zdroj]

Misia ISS let Posádka Fotografia posádky Znak misie Poznámky
74. 37S Sojuz TMA-11M
Štart:
7. novembra 2013
Doba pripojenia:
bude aktualizované
až po ukončení misie
Rusko Michail Ťurin

USA Richard Mastracchio
Japonsko Kóiči Wakata

Zľava Wakata, Ťurin, Mastracchio Emblém posádky Sojuzu TMA-11M Prílet troch členov posádky Expedícia 38
75. 38S Sojuz TMA-12M
Štart:
26. marca 2014
Doba pripojenia:
bude aktualizované
až po ukončení misie
Rusko Alexandr Škvortsov

Rusko Oleg Artemjev
USA Steven R. Swanson

Zľava Artemjev, Swanson, Škvortsov Emblém posádky Sojuzu TMA-12M Dopraví posádku expedície 39

Budúce misie[upraviť | upraviť zdroj]

Misia ISS let Posádka Fotografia posádky Znak misie Poznámky
76. 39S Sojuz TMA-13M
Plánovaný štart:
Máj 2014
Doba pripojenia:
bude aktualizované
až po ukončení misie
Rusko Maxim Surajev

USA Gregory R. Wiseman
Nemecko Alexander Gerst

Emblém posádky Sojuzu TMA-13M Dopraví posádku expedície 40
77. 40S Sojuz TMA-14M
Plánovaný štart:
September 2014
Doba pripojenia:
bude aktualizované
až po ukončení misie
Rusko Alexandr Samokuťajev

Rusko Jelena Serovová
USA Barry E. Wilmore

Dopraví posádku expedície 41
78. 41S Sojuz TMA-15M
Plánovaný štart:
November 2014
Doba pripojenia:
bude aktualizované
až po ukončení misie
Rusko Anton Škaplerov

Taliansko Samantha Cristoforettiová
USA Terry W. Virts

Dopraví posádku expedície 42
79. 42S Soyuz TMA-16M
Plánovaný štart:
Marec 2015
(planned)
Doba pripojenia:
bude aktualizované
až po ukončení misie
Rusko Gennadij Padalka

Rusko Mikhail Korniyenko
USA Scott J. Kelly

Dopraví posádku expedície 43
80. 43S Soyuz TMA-17M
Plánovaný štart:
Máj 2015
(planned)
Doba pripojenia:
bude aktualizované
až po ukončení misie
Rusko Oleg Kononenko

Japonsko Kimiya Yui
USA Kjell N. Lindgren

Dopraví posádku expedície 44

|}

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]