STS-130

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
STS-130
Znak misie
Údaje o misii
Názov misie: STS-130
COSPAR ID:2010-004A
Raketoplán:Endeavour
Posádka:6
Kozmodróm (rampa):Kennedyho vesmírne stredisko (39-A)
Štart: 8. február 2010
Pristátie: 22. február 2010 04:21:32
Trvanie: 13 dní, 18 hodín, 8 minút, 03 sekúnd
Počet obehov:217
Inklinácia:51,6°
Vzdialenosť:9 250 000 km
Hmotnosť:2 051 127 kg (pri štarte)
91 033 kg (pri pristátí)[1]
Fotografia posádky
predný rad (ľ–p) Virts a Zamka. Zadný rad (ľ–p): Patrick, Behnken, Hire a Robinson.
predný rad (ľ–p) Virts a Zamka. Zadný rad (ľ–p): Patrick, Behnken, Hire a Robinson.
Navigácia
Predchádzajúca misiaNasledujúca misia
STS-129 STS-131
Pohľad z ISS na približujúci sa raketoplán Endeavour nad zemským obzorom

STS-130 bola misia amerického raketoplánu Endeavour. Hlavným cieľom letu bola doprava a montáž modulu Tranquility (Node-3) na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

Modul Tranquility bol umiestnený na ľavobočný uzol modulu Unity. Súčasťou Tranquility je aj modul Cupola s množstvom priezorov, ktorý zaisťuje dobrý výhľad zo stanice. Umelecky znázornený výhľad z modulu Cupola je súčasťou emblému misie. V priebehu letu prebehli tri výstupy do otvoreného vesmíru (EVA).

Na rampu 39-A sa celá štartovacia zostavy vydala 6. januára 2010. 4. februára sa začalo odpočítavanie k plánovanému dátumu štartu, ktorým bol 7. február. Odpočítavanie bežalo až do posledného plánovaného zastavenia v čase T-9 minút, ale štart bol odvolaný kvôli zlému počasiu. Nasledujúceho dňa, 8. februára už raketoplán odštartoval v čase 09:14:07 UT (10:14:07 SEČ).

Posádka[upraviť | upraviť zdroj]

V zátvorkách je uvedený celkový počet letov do vesmíru vrátane tejto misie.

Priebeh letu[upraviť | upraviť zdroj]

Návštevníci Kennedyho vesmírneho strediska sledujú skorý ranný štart raketoplánu Endeavour. V ľavej časti snímky je dobre viditeľná hala VAB.

Štart raketoplánu Endeavour začal v čase 09:14:07 UT zážihom pomocných motorov SRB. V čase 09:15:52 UT bol pozorovaný väčší úlomok, ktorý sa oddelil od nádrže ET. Inak bol ale priebeh vzletu bezproblémový: V čase 09:16 UT sa od nádrže ET oddelili motory SRB, ktoré štandardne pristáli v mori a v čase 09:22 UT nastal manéver MECO – vypojenie hlavných motorov raketoplánu SSME. O minútu neskôr nasledovalo odhodenie už nepotrebnej nádrže ET. V čase 09:41 UT orbiter začal manéver na prechod do polohy pre navedenie na obežnú dráhu, na ktorú ho naviedol zážih motorov OMS v čase 09:51:49 UT.

Po navedení na obežnú dráhu nastalo štandardné dvojdenné približovanie k ISS, počas ktorého posádka ako vždy vykonala kontrolu celistvosti tepelného štítu stroja.

Priebeh letu po spojení s ISS[upraviť | upraviť zdroj]

S Medzinárodnou vesmírnou stanicou sa Endeavour spojil 10. februára 2010 v čase 05:06 UT po niekoľkých približovacích manévroch. Pevné spojenie bolo dokončené v čase 05:57 UT, potom nasledovalo napustenie vzduchu do vestibulu medzi raketoplánom a stanicou a napokon otvorenie prielezov medzi oboma kozmickými telesami, čo umožnilo šesťčlennej posádke raketoplánu a päťčlennej posádke ISS stretnúť sa. Po bezpečnostnom školení posádky začali preklad nákladu medzi raketoplánom a stanicou. Prebiehala tiež príprava modulu Quest na plánovaný výstup do otvoreného vesmíru a tiež skúšky skafandrov, pri ktorých sa zistilo, že Behnkenov skafander nedodáva elektrickú energiu pre televíznu kameru na prilbe a pre vyhrievanie rukavíc. Problém sa vyriešil použitím záložného skafandru, ktorého veľkosť bola upravená pre Behnkena.[1]

11. februára pokračovali prípravy na prvý výstup, prenášanie nákladu, uskutočnila sa tiež tlačová konferencia. V rámci príprav na výstup Patrick a Behnken začali dýchanie kyslíka z kyslíkových masiek. Pol dňa mala posádka osobné voľno.

Presun modulu Tranquility z nákladového priestoru raketoplánu na jeho pozíciu na module Unity

Prvý výstup do otvoreného priestoru (EVA-1) prebehol 12. februára a bol spojený s pripojením modulu Tranquility k stanici. Výstup absolvovali astronauti Patrick a Behnken, zatiaľ čo Virts a Hireová obsluhovali staničný manipulátor (SSRMS). Za pomoci tohto manipulátoru vyzdvihli nový modul z nákladového priestoru raketoplánu a preniesli ho k ľavobočnému uzlu modulu Unity, s ktorým sa v čase 06:20 UT pevne spojil. Patrick a Behnken boli vystúpili na povrch stanice preto, aby ešte pred začiatkom samotného prenosu modulu zložili tepelnú izoláciu z jeho spojovacieho uzla a odpojili káble jeho vyhrievania. Počas premiestňovania modulu dvojica astronautov v skafandroch pripevnila povrch stanice dva vaky s vybavením pre budúce výstupy a demontovali z manipulátoru DEXTRE jednu viacúčelovú skrinku z dôvodu jej výmenu za novú. Po pevnom spojení modulov Unity a Tranquility začali prvú časť prepájania káblov medzi týmito modulmi. Výstup sa skončil v čase 08:49 UT a trval hodín 32 minút.

13. februára astronauti po prvýkrát vstúpili do modulu Tranquility a začala s oživovaním jeho systémov. Posádka prenášala rozličné diely ako napríklad časti klimatizačného systému, ktoré boli dočasne umiestnené v iných častiach stanice, do nového modulu. Zároveň prebiehali prípravy na druhý výstup do kozmu, čo zahŕňalo štúdium plánu pre tento výstup a opätovné dýchanie kyslíka z masiek dvojicou Patrick a Behnken. V samom závere dňa prípravy na výstup vyústili do oblečenia si skafandrov.

Výstup EVA-2 začal 14. februára o 02:20 UT. Astronauti počas neho pokračovali v prepájaní modulu Tranquility, aktivovali prvé dva okruhy kvapalinového termoregulačného systému modulu, namontovali niekoľko madiel na uchytenie a tepelne izolačných prekrytov a pripravili modul Cupola na jeho premiestnenie na jeho finálnu pozíciu. Výstup skončil o 08:14 UT a trval 5 hodín a 54 minút.

Modul Cupola bol premiestnený na dolný CBM uzol modulu Tranquility 15. februára po menších problémoch.

Po odpojení od ISS[upraviť | upraviť zdroj]

Endeavour sa od ISS odpojil 21. februára. Prvá možnosť na pristátie raketoplánu bola 22. februára o 4:21 nášho času a pre priaznivé počasie raketoplánu povolili pristáť už v tento deň. Po 138-sekundovom brzdiacom manévri, počas ktorého klesla rýchlosť stroja o 78 m/s sa perigeum dráhy dostalo dostatočne nízko na to, aby stroj začal zostupovať do atmosféry. 20 minút po vstupe do atmosféry zachytil raketoplán rádiolokátor na Kennedyho vesmírnom stredisku. V čase 03:20:31 UT dosadol Endeavour hlavným podvozkom na dráhu 15 Shuttle Landing Facility a o 03:22:10 UT sa zastavil.

Galéria predštartovných príprav[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b http://www.lib.cas.cz/space.40/INDEX1.HTM

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému STS-130