STS-134

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
STS-134
Znak misie
STS-134 patch.png
Údaje o misii
Názov misie STS-134
Raketoplán: Endeavour
Posádka: 6
Kozmodróm (rampa): Kennedyho vesmírne stredisko (39-A)
Štart: 16. mája 2011 08:56:28 EDT (12:56:28 UTC)
Pristátie: 1. júna 2011 02:35 EDT (06:35 UTC)
Trvanie: 15 dní, 17 hodín, 38 minút, 51 sekúnd
Inklinácia: 51,6°
Vzdialenosť: 10 477 185 km
Hmotnosť: 2 052 443 kg (pri štarte)
92 240 kg (pri pristátí)
Fotografia posádky
veliteľ Mark Kelly (vpredu v strede), pilot Gregory H. Johnson, letoví špecialisti Michael Fincke, Greg Chamitoff, Andrew Feustel a Roberto Vittori
veliteľ Mark Kelly (vpredu v strede), pilot Gregory H. Johnson, letoví špecialisti Michael Fincke, Greg Chamitoff, Andrew Feustel a Roberto Vittori
Navigácia
Predchádzajúca misia Nasledujúca misia
STS-133 patch.png STS-133 STS-135 patch.png STS-135

Pozri aj Kozmonautický portál

STS-134 bola posledná plánovaná misia amerického raketoplánu Endeavour. Cieľom misie bola doprava a montáž magnetického spektrometra AMS-02 a plošiny ELC-3 na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). V priebehu misie boli uskutočnené tiež 4 výstupy do otvoreného vesmíru (EVA).

Štart bol pôvodne naplánovaný na 29. apríl 2011, ale pre technické problémy bol preložený, najprv len na 2. mája, ale nasledujúci deň po zrušení odpočítavania sa zistilo, že opravy si vyžadujú viacej času. NASA oznámila, že ďalší pokus o štart nebude skôr, než 16. mája 2011 o 14:56 stredoeurópskeho času, kedy napokon raketoplán úspešne odštartoval a dosiahol obežnú dráhu. S ISS sa spojil 18. mája o 12:14

Endeavour ukončil svoju misiu 1. júna 2011 o 8:35 (SELČ) pristátím na pristávacej dráhe Kennedyho vesmírneho strediska.

Posádka[upraviť | upraviť zdroj]

Posádka bola vymenovaná v auguste 2009.

V zátvorkách je uvedený celkový počet letov do vesmíru vrátane tejto misie.

Posledný štart Endeavouru