Zoznam návštevných posádok Medzinárodnej vesmírnej stanice

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jump to navigation Jump to search
ISS v marci 2009

Návštevné posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice sú jedno až trojčlenné tímy kozmonautov krátkodobo navštevujúcich Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) v kozmických lodiach Sojuz.

Trojmiestne Sojuzy slúžia na ISS ako záchranné člny, po pol roku sa striedajú. A ak doprava členov základných posádok nevyčerpala kapacitu Sojuzov, boli lode obsadené kozmonautmi "navyše", po týždni sa vracajúcimi striedanou loďou (pokiaľ možno zástupcovia neruských kozmických agentúr alebo súkromníkov, a teda platiaci za cestu). Títo kozmonauti sú označovaní ako "návštevná expedícia" (rus. экспедиция посещения, skrátene rus. ЭП). V období 2000 – 2002 kedy boli základnej posádky striedané raketoplánmi, mohli byť návštevné expedície trojčlenné. V rokoch 2003 – 2009 ostávalo okrem dvoch členov základných posádok v Sojuze iba jedno miesto. Od roku 2009 sú Sojuzy plne vyťažené dopravou základných posádok.

Ľudia sa na Medzinárodnej vesmírnej stanici zdržiavajú prechodne od decembra 1998, trvalo od novembra 2000. Trvalé osídlenie Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) zabezpečujú základné posádky, striedajúce sa zvyčajne po šiestich mesiacoch. Okrem nich a návštevných posádok zo Sojuzov na stanicu prilietajú americké raketoplány Space Shuttle, ktorých osadenstvo predovšetkým zabezpečuje montáž raketoplánom privezených modulov a konštrukcií.

Zoznam návštevných expedícií[upraviť | upraviť zdroj]

U kozmonautov je uvedená štátna príslušnosť, meno, funkcia v posádke lode –  veliteľ, palubný inžinier alebo účastník kozmického letu. A nakoniec materská organizácia alebo agentúra – Stredisko prípravy kozmonautov (CPK), RKK Energija a Kozmické vojská Ruska u ruských kozmonautov. Neruskí kozmonauti boli do vesmíru buď vyslaní Európskou vesmírnou agentúrou (ESA), Kanadskou vesmírnou agentúrou (CSA), brazílskou INPE, malajzijskou ANGKASA alebo juhokórejskou KARI, alebo leteli ako takzvaní "vesmírni turisti" na základe dohôd medzi nimi a Roskosmosom sprostredkovaných spoločnosťou Space Adventures.

Emblém Posádka Fotografia
posádky
Dátum štartu,
štartovacia loď
Doba letu Dátum pristátia,
návratová loď
Záložná
posádka
1. návštevná expedícia
Emblém 1. návštevnej expedície na ISS Rusko Talgat Musabajev,
veliteľ, CPK
Rusko Jurij Baturin,
palubný inžinier, CPK
USA Dennis Tito,
účastník kozmického letu,
súkromník
Tito, Musabajev, Baturin 28. apríl 2001
7:37 UTC
Sojuz TM-32
7 dní
22 hodín
4 minúty
6. máj 2001
5:41 UTC
Sojuz TM-31
Rusko Viktor Afanasiev,
veliteľ, CPK
Rusko Konstantin Kozejev,
palubný inžinier, Energija
2. návštevná expedícia
program Andromeda
Emblém 2. návštevnej expedície na ISS Rusko Viktor Afanasiev,
veliteľ, CPK
Francúzsko Claudie Haigneréová,
palubný inžinier 1, ESA
Rusko Konstantin Kozejev,
palubný inžinier 2, Energija
Kozejev, Afanasjev, Haigneréová 21. október 2001
8:59 UTC
Sojuz TM-33
9 dní
20 hodín
0 minút
31. október 2001
4:59 UTC
Sojuz TM-32
Rusko Sergej Zaľotin,
veliteľ, CPK
Rusko Nadežda Kuželnaja,
palubný inžinier, Energija
3. návštevná expedícia
program Marco Polo
Emblém 3. návštevnej expedície na ISS Rusko Jurij Gidzenko,
veliteľ, CPK
Taliansko Roberto Vittori,
palubný inžinier, ESA
Južná Afrika Mark Shuttleworth,
účastník kosmického letu,
súkromník
Gidzenko, Vittori, Shuttleworth 25. apríl 2002
6:27 UTC
Sojuz TM-34
9 dní
21 hodín
25 minút
5. května 2002
3:52 UTC
Sojuz TM-33
Rusko Gennadij Padalka,
veliteľ, CPK
Rusko Oleg Kononenko,
palubný inžinier, Energija
4. návštevná expedícia
program Odissea
Emblém 4. návštevnej expedície na ISS Rusko Sergej Zaľotin,
veliteľ, CPK
Belgicko Frank De Winne,
palubný inžinier 1, ESA
Rusko Jurij Lončakov,
palubný inžinier 2, CPK
De Winne, Zaľotin, Lončakov 30. október 2002
3:11 UTC
Sojuz TMA-1
10 dní
20 hodín
53 minút
10. november 2002
0:04 UTC
Sojuz TM-34
Rusko Jurij Lončakov,
veliteľ, CPK
Rusko Alexandr Lazutkin,
palubný inžinier, Energija
5. návštevná expedícia
Zrušená po havárii Columbie vo februári 2003.
Rusko Gennadij Padalka,[1]
veliteľ, CPK
Španielsko Pedro Duque,[1]
palubný inžinier, ESA
28. apríl 2003
(plán)
Sojuz TMA-2
10 dní
(plán)
Rusko Sergej Krikaľov,
veliteľ, Energija
Rusko Oleg Kotov,[1]
palubný inžinier, CPK
6. návštevná expedícia
Zrušená po havárii Columbie vo februári 2003.
Rusko Sergej Krikaľov,
veliteľ, Energija
Holandsko André Kuipers,[1]
palubný inžinier, ESA
18. október 2003
(plán)
Sojuz TMA-3
10 dní
(plán)
Rusko Jurij Onufrijenko,[1]
veliteľ, CPK
Rusko Oleg Skripočka,[1]
palubný inžinier, Energija
5. návštevná expedícia
program Cervantes
Španielsko Pedro Duque,
palubný inžinier 1, ESA
Pedro Duque.jpg 18. október 2003
5:38 UTC
Sojuz TMA-3
9 dní
21 hodín
2 minúty
28. október 2003
20:40 UTC
Sojuz TMA-2
Holandsko André Kuipers,
palubný inžinier 1, ESA
6. návštevná expedícia
program DELTA
Holandsko André Kuipers,
palubný inžinier 1, ESA
19. apríl 2004
3:19 UTC
Sojuz TMA-4
10 dní
20 hodín
52 minút
30. apríl 2004
4:59 UTC
Sojuz TMA-3
Nemecko Gerhard Thiele,
palubný inžinier 1, ESA
7. návštevná expedícia
Rusko Jurij Šargin,
palubný inžinier 2,
Kozmické vojská Ruska
Shargin 02.jpg 14. október 2004
3:05 UTC
Sojuz TMA-5
9 dní
21 hodín
29 minúty
24. október 2004
00:36 UTC
Sojuz TMA-4
Náhradník nebol určený.
8. návštevná expedícia
program Eneide
Taliansko Roberto Vittori,
palubný inžinier 2, ESA
Roberto Vittori NASA portrait.jpg 15. apríl 2005
0:46 UTC
Sojuz TMA-6
9 dní
21 hodín
22 minút
24. apríl 2005
22:07 UTC
Sojuz TMA-5
Kanada Robert Thirsk,
palubný inžinier 2, CSA
9. návštevná expedícia
USA Gregory Olsen,
účastník kozmického letu,
súkromník
Gregory Olsen.jpg 1. október 2005
3:55 UTC
Sojuz TMA-7
9 dní
21 hodín
15 minút
11. október 2005
1:09 UTC
Sojuz TMA-6
Rusko Sergej Kostenko,
účastník kozmického letu,
súkromník
10. návštevná expedícia
program Centenario
Brazília Marcos Pontes,
účastník kozmického letu,
INPE (brazílska kozmická agentúra)
Marcos Pontes2.jpg 30. marec 2006
2:30 UTC
Sojuz TMA-8
9 dní
21 hodín
17 minút
8. apríl 2006
23:47 UTC
Sojuz TMA-7
Rusko Sergej Volkov,
palubný inžinier 2, CPK
11. návštevná expedícia
USA Anousheh Ansariová,
účastník kozmického letu,
súkromník
Anousheh Ansari.jpg 18. september 2006
4:09 UTC
Sojuz TMA-9
10 dní
21 hodín
5 minút
29. september 2006
1:14 UTC
Sojuz TMA-8
Náhradník nebol určený.
12. návštevná expedícia
USA Charles Simonyi,
účastník kozmického letu,
súkromník
Charles simonyi2.jpg 7. apríl 2007
17:31 UTC
Sojuz TMA-10
13 dní
19 hodín
0 minút
21. apríl 2007
12:30 UTC
Sojuz TMA-9
Náhradník nebyl určen.
13. návštevná expedícia
Malajzia Šejk Muszafar Šukor,
účastník kozmického letu,
ANGKASA (malajzijská kozmická agentúra)
Muszaphar shukor.jpg 10. október 2007
13:23 UTC
Sojuz TMA-11
10 dní
21 hodín
13 minúty
21. október 2007
10:36 UTC
Sojuz TMA-10
Malajzia Faiz bin Chalíd,
účastník kozmického letu,
ANGKASA
14. návštevná expedícia
Kórejská republika I So-jon,
účastník kozmického letu,
KARI (juhokórejská kozmická agentúra)
Yi So-yeon (NASA - JSC2008-E-004174).jpg 8. apríl 2008
11:17 UTC
Sojuz TMA-12
10 dní
21 hodín
13 minút
19. apríl 2008
8:30 UTC
Sojuz TMA-11
Kórejská republika Ko San,
účastník kozmického letu,
KARI
15. návštevná expedícia
USA Richard Garriott,
účastník kozmického letu,
súkromník
Richard garriott july 2008.jpg 12. október 2008
7:02 UTC
Sojuz TMA-13
11 dní
20 hodín
35 minúty
24. október 2008
3:37 UTC
Sojuz TMA-12
Austrália Nik Halik,
účastník kozmického letu, súkromník
16. návštevná expedícia
USA Charles Simonyi,
účastník kozmického letu,
súkromník
Charles simonyi2.jpg 26. marec 2009
11:49 UTC
Sojuz TMA-14
10 dní
20 hodín
52 minút
8. apríl 2009
7:16 UTC
Sojuz TMA-13
USA Esther Dysonová,
účastník kozmického letu, súkromník
17. návštevná expedícia
Kanada Guy Laliberté,
účastník kozmického letu,
súkromník
Laliberté Soyuz TMA16.jpg 30. september 2009
7:15 UTC
Sojuz TMA-16
10 dní
21 hodín
17 minút
11. október 2009
4:32 UTC
Sojuz TMA-14
USA Barbara Barrettová,
účastník kozmického letu, súkromník

Podklady k zostaveniu zoznamu[upraviť | upraviť zdroj]

Ak nie je uvedené inak, bol zoznam zostavený na základe údajov z encyklopédie ASTROnote.[2] Dátumy štartov a pristátí Sojuzov pochádzajú z hesiel jednotlivých lodí encyklopédie MEK. Malá encyklopedie kosmonautiky (oddiel Pilotované lety články Sojuz TM – lety a Sojuz TMA – lety).[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam návštěvních posádek Mezinárodní vesmírné stanice na českej Wikipédii.

  1. a b c d e f ŠAMSUTDINOV, Sergej. Сформированы экипажи МКС-ЭП5 и МКС-ЭП6. Новости космонавтики, 2003 – 02, roč. 2003, čís. 2. Dostupné online [cit. 2009-11-10].
  2. IVANOV, Ivan, a kol. Космическая энциклопедия ASTROnote [online]. Moskva : rev. 2009-09-30, [cit. 2009-11-10]. Kapitola Экспедиции посещения МКС. Dostupné online. (po rusky)
  3. HOLUB, Aleš. MEK. Malá encyklopedie kosmonautiky [online]. Kosmo.cz, rev. 2009-04-01, [cit. 2009-04-02]. Kapitola Sojuz TM – lety. Dostupné online. (po česky) . Kapitola Sojuz TMA – lety. (po česky)