Dead Sara

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dead Sara
Koncert v Joe Louis Arena v roku 2013
Koncert v Joe Louis Arena v roku 2013
Základné informácie
Pôvod Los Angeles, Kalifornia
USA Spojené štáty
Žáner(-re) hard rock, post-hardcore, post-punk, grunge
Pôsobenie 2002 - súč.
Vydavateľstvá Pocket Kid Records
Webstránka deadsara.com
Členovia skupiny
Emily Armstrong
Sean Friday
Siouxsie Medley
Chris Null

Dead Sara je hardrocková skupina z Los Angeles. Tvoria ju Emily Armstrongová (spev, gitara), Sean Friday (bicie, vokály), Siouxsie Medleyová (sólová gitara, vokály) a Chris Null (basgitara, vokály). V súčasnosti sú najznámejší vďaka singlu Weatherman z debutového eponymného albumu Dead Sara (2012).

Na treťom udeľovaní cien časopisu Vegas Rocks! roku 2012 dostali cenu pre najlepšiu novú rockovú skupinu. Boli tiež nominovaní na ocenenie RadioContraband Rock Radio Award pre najlepšieho alternatívneho umelca za rok 2012. V 98.7 FM boli nominovaní na domáceho umelca roka 2012 a v poslednom kole hlasovania porazili No Doubt.

Pieseň Wheatherman sa na stránke Loudwire umiestnila v desiatke najlepších rockových piesní roku 2012. Predčili vtedy skupiny ako Three Days Grace, Stone Sour a Deftones.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Vznik a začiatky (2002–2005)[upraviť | upraviť zdroj]

Emily Armstrongová a Siouxsie Medleyová prenikli do hudobného sveta ako gitaristky, speváčky a skladateľky. Armstrongová sa začala učiť hrať na gitare v dvanástich a Medleyová v deviatich rokoch. Najskôr cvičila na gitare Fender Telecaster svojej opatrovateľky. Do jedenástich si však Medleyová nasporila na vlastnú gitaru, Fender Squier.

Pred založením skupiny Dead Sara vystupovala Armstrongová ako sólová umelkyňa, venovala sa najmä folkovej hudbe a založila niekoľko školských skupín. Za svoje hlavné zručnosti považuje skladanie a hru na gitare a ako speváčka sa do pätnástich rokov necítila vo svojej koži. Odvtedy totiž dokáže zaspievať čisté rovnomerné vibrato v rôznych výškach. Umožňuje jej to spievať a spevo-kričať na plné hrdlo a v správnej tónine bez toho, aby používala Auto-Tune alebo iné hlasové filtre.

Armstrongovú a Medleyovú zoznámila spoločná známa Diva Gustafssonová koncom roku 2002 (Armstrongová mala 16 a Medleyová 15 rokov). Roku 2003 začali spolu skladať a roku 2004 nahrali prvú spoločnú pieseň, Changes. Ako skupina po prvýkrát vystupovali v marci roku 2005 v nočnom klube The Mint v Los Angeles. Armstrongová sa postarala o hru na basgitare a trio dopĺňal prvý bubeník skupiny, Aaron Bellcastro (účinkoval aj na nahrávke Changes). Krátko na to sa rozrástli na štyroch členov.

Krátko pôsobili pod názvom Epiphany, no v polovici roku 2005 ho zmenili na Dead Sara. Je to narážka na text piesne Sara od Fleetwood Mac, kde sa spieva „Said Sara”, no občas to znie ako „Dead Sara”. Obe členky uvádzajú za svoj najväčší vzor Stevie Nicksovú, ktorá pieseň Sara zložila. V tom čase začala Medleyová samu seba volať Siouxsie na počesť indiánskeho kmeňa Siouxov a dedičstva pôvodných Američanov, ku ktorým patrili aj jej prastarí rodičia. Nemá to teda nič dočinenia s umelkyňou Siouxsie Sioux.

Získanie záujmu (2006–2010)[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé turné im roku 2007 sponzoroval Tel Kapelner. Boli vtedy predkapelou Endless Hallway. Prvá EP pod názvom The Airport Sessions vyšla v roku 2008 vo Viscount Records a obsahovala šesť skladieb.

Po mnohých zmenách na poste bubeníka a basgitaristu sa zloženie skupiny ustálilo roku 2009. Bubeníkom sa stal Sean Friday, basgitaristom Chris Null. Obaja predtým hrali pre Sonnyho Moorea (momentálne známeho pod menom Skrillex).

Courtney Love, líderka skupiny Hole, požiadala roku 2009 Armstrongovú, aby spievala vokály na jej albume Nobody's Daughter, ktorý vyšiel roku 2010. Grace Slicková navyše pre The Wall Street Journal povedala, že zo súčasných speváčok najviac obdivuje práve Emily Armstrongovú.

Úspech (2011–súčasnosť)[upraviť | upraviť zdroj]

Za prerazenie v rádiách skupina vďačí staniciam KYSR-FM (Julie Pilatová, hudobná riaditeľka), KTBZ-FM a WCCC (Mike Karolyi, hudobný riaditeľ).

Karolyi z WCCC bol práve v Kalifornii, kde skupina Staind premiérovo premietala na Sunset Sessions svoj dokument. Začul však hrať neznámu skupinu a namiesto filmu si ju šiel vypočuť. Nazývala sa Dead Sara. Keď sa vrátil do Connecticutu, pustil singel Weatherman v rádiu, čím ho zviditeľnil. V septembri 2011 išla skupina na turné s kapelou Bush a vo februári 2012 vydala pieseň Weatherman ako hlavný singel.

V apríli 2012 vydali vo vydavateľstve Pocket Kid Records debutový eponymný album. Produkoval ho Noah Shain (Atreyu, Skrillex). Album sa vyšplhal na 16. priečku v rebríčku Billboard Heatseekers Albums chart. Stalo sa tak krátko po tom, čo pieseň Weatherman použila automobilka Fiat v reklame na model Fiat 500.

Pocket Kid Records založili členovia skupiny. V rozhovore pre Broken Records Magazine roku 2012 Emily povedala, že im riadenie vlastného vydavateľstva dáva slobodu, aby mohli spievať, o čom sa im zachce. Nepáči sa im len fakt, že majú plnú kontrolu, ale aj to, že vidia, ako to v nahrávacom priemysle funguje.

Na jar 2012 vystupovali so skupinami Chevelle a The Used, v lete boli na turné Vans Warped Tour po Amerike. Na hudobnom festivale Sunset Strip 2012 predviedla Emily Armstrongová s Robbym Kriegerom a Rayom Manzarekom z The Doors pieseň Soul Kitchen. Na začiatku jesene roku 2012 absolvovala skupina turné s The Offspring a Neon Trees a vo februári 2013 šli na turné s Muse.

V televízii po prvýkrát vystupovali 7. júna 2012 v relácii Jimmy Kimmel Live!, kde predviedli piesne Weatherman a Sorry For It All.

20.3.2013 sa po prvýkrát objavili v internetových správach FUSE NEWS, kde Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters) povedal “Dead Sara by mala byť ďalšou z najväčších svetových rockových skupín”.

21. marca 2013 sa Dead Sara objavila v Upírskych denníkoch, kde odohrala pieseň Ask The Angels od Patti Smith a vlastnú skladbu Lemon Scent. Dead Sara tak po prvýkrát vystupovala v televízii alebo vo filme. Pre Emily a Siouxsie to bola druhá herecká skúsenosť. Roku 2007 hrali v krátkom filme Tala Kapelnera "The G! True Tinseltown Tale: Dude Where's My Car?"

Skupina v štúdiu práve pracuje na piesňach na druhý album, ktorý má vyjsť koncom roku 2013/začiatkom roku 2014.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Albumy[upraviť | upraviť zdroj]

  • The Airport Sessions (EP) (2008)
  • Dead Sara (2012)
  • Pleasure to Meet You (2015)

V ďalších médiách[upraviť | upraviť zdroj]

Pieseň Weatherman sa roku 2012 objavila vo videohre Need For Speed: Most Wanted a spoločnosť Fiat ju použila v reklame na model Fiat 500. Roku 2013 urobila skupina cover verziu piesne Heart Shaped Box od Nirvany, ktorá sa neskôr objavila v upútavke na hru pre PlayStation 4, Infamous: Second Son.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dead Sara na anglickej Wikipédii.